Istorijat

Autorski par Magnus (Roberto Raviolla) i Max Bunker (Luciano Secchi) su jos pre Alan Forda imali par zajednickih projekata ( Kriminal,Satanik, Dennis Cobb - agent 018, Maxmagnus)...Ideja o stripu poput Alan Forda se javila odavno tako da su Magnus i Bunker vec pripremali teren i citalacku publiku za takav preokret. Prvi broj je izasao u maju 1969 za izdavacku kucu Corno. Prodaja je bila mala ali sa druge strane, dovoljna za dalji rad. Vremenom je padala neocekivanom brzinom, do te mere da su Magnus i Bunker pomisljali na odustajanje, Alan Forda su kupovali samo najverniji citatelji. Medjutim, stize broj 26 - "Superhik", koji donosi apsolutni preokret. Prodaja je fantasticno porasla, a Alan Ford postao jedan od najcitanijih stripova. Kada je Alan Ford dostigao kulminaciju svog uspeha, Magnus je nacrtao svoju poslednju epizodu "Odlazak Superhika" i napustio dalji rad. 1975 zamenjuje ga Paolo Piffareiro, njegov stil je bio apsolutna novina i trebalo je vremena da ga publika prihvati. Nastupio je jos jedan miran period sve do 1983 kada je doslo do promene izdavacke kuce, Alan Ford se preselio u Max Bunker Press, i ponovo bio prinudjen da promeni crtaca. Paolo Piffarerio je otisao a zamenili su ga Raffaela della Monica i Giuliano Piccinnino (a na samom kraju, crtez su preuzeli Perucca i Warc. )


Izdavastvo


99,9% procenata citalaca kod nas Alan Forda pamti po izdanjima zagrebackog Vjesnika i epizodama Magnusa i Piffareria. Vjesnik je izdavao Alan Forda mesecno, kao izdanje Super Stripa. 1990 izlazi trobroj, tj. po 3 reprinta na jednom mestu. Ideja je prvobitno bila da se u trobroju stampaju najpopularnije epizode, medjutim na kraju je doneta odluka (uz "pomoc" citalaca) da se objavljuju epizode po redosledu izlazenja. 90ih, Alan Forda je u Hrvatskoj preuzeo Borgis.

(Za ovo sam dobio puno mailova, pa da odgovorim svima) U Jugoslaviji je 1994 ponovo izasao Alan Ford, u izdanju NIP Mavericka, epizode su izlazile bez nekog reda, strip je cak jedno vreme i promenio format a najveca promena je svakako bila nedostatak sjajnih prevoda Nenada Brixy-a. Maverick je izdavao i Alan Ford SPECIAL, (na vecem formatu). Dobar deo stripova je bila iz "post-Piffarerio" faze, ali izgleda da su kod najmladjih citalaca ova izdanja dozivela uspeh.

"Ali, ali, avaj, ali" - (iz teksta Discipline Kicme) Niksicani su uzeli stvar u svoje ruke i Alan Ford izlazi jos jednom, i to 1998, u novom izdanju. Ovaj put u pitanju je MN Press.