<< Back

POZIV PATRIJARHA PAVLA NA UZDRZANOST

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle pozvao je danas gradjane na uzdrzavanje od svakog izazivanja nereda: ,,Otkako je pocela ova dodatna nevolja, toliko nepotrebna, i sve opasnija za citavu nasu zemlju i nas narod, uputio sam do sada desetak poruka, apela, molbi da se uspostavi mir i nadje pravedno, demokratsko razresenje. Pokusao sam i da licnim ucescem u velikoj svetosavskoj molitvni doprinesem miru i dodroj volji medju gradjanima bez obzira na njihova misljenja i pripadnosti. Sve se, nazalost, pokazuje uzaludnim, ali to ne moze i ne sme umiriti nasu evandjelsku obavezu, nasu odgovornost pred zivim Gospodom i Sinom Njegovim, da zacutimo i da se sili poklonimo samo zato sto ona Boga ne moli.

Sinocnji dogadjaji slute na najgore, pa zato ne prestajem da ocinski molim, i preklinjem kako ogorceni narod, mlade i stare, da se uzdrze od svakog izazivanja nereda, tako molim i one naoruzane da budu cuvari reda i mira, a ne one vlasti koja tako tragicno po sve nas sve vise tone u neznanje sta radi. Uzdam se u Boga da ce joj ON otvoriti oci, i ovaj namuceni narod prestati da zlostavlja. Sa molitvom: Spasi Gospode narod svoj i blagoslovi dostojanije svoje, obraca se i danas svima vama, braci i deci duhovnoj svojoj, Vas u Hristu, Patrijarh srpski Pavle''.

* * *

STUDENTI SE VRATILI IZ SETNJE

Kolona od oko 30.000 beogradskih studenata, koja je nastala od vise manjih, nesto pre 15 sati krenula je preko Brankovog mosta na Savi, gde je sinoc policija pretukla gradjane koji su isli na protest opozicione koalicije ,,Zajedno''. Clan Inicijativnog odbora Studentskog protesta 96/97 Cedomir Jovanovic izjavio je Radiju B92 da studenti nameravaju da opkole zgradu bivseg Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, sada sediste vladajuce Socijalisticke partije Srbije. Zgrada se nalazi sa novobeogradske strane mosta. Policija nije sprecavala studente da predju most. ,,Nedopustiv je dvostruki arsin policije, prema studentima i nasim roditeljima'', izjavio je Jovanovic. Studenti su danas nameravali da se sastanu sa republickim javnim tuziocem Srbije, ali je on odbio da primi delegaciju Studentskog protesta 96/97. Predstavnici Studentskog protesta rekli su da vise nece pokusavati da se sretnu sa republickim tuziocem. Javni tuzilac Srbije je i proslog petka odbio da primi studentsku delegaciju. Danasnja setnja je prosla bez incidenata.

* * *

Saradnici Instituta za filozofiju i drustvenu teoriju Univerziteta u Beogradu najostrije su danas osudili ,,zlocinacke napade policije na neduzne gradjane'' i zatrazili obustavljanje nasilja na ulicama gradova sirom Srbije. U saopstenju, koje je potpisao direktor tog Instituta Svetozar Stojanovic, zahteva se, takodje, da svi uhapseni gradjani odmah budu pusteni na slobodu i da se ,,vinovnici zlocina krivicno gone i zakonski najostrije kazne''. ,,Tokom prethodne noci, kao i ranije u Nisu, Kragujevcu i drugim gradovima, policija je brutalno i masovno zlostavljala, premlacivala, tesko povredjivala, polivala vodom iz topova i hapsila mirne gradjane na ulicama Beograda'', navodi se u saopstenju, javlja Beta.

* * *

Nastavnici i saradnici Univerziteta u Nisu danas su najostrije osudili predsednika Srbije Slobodana Milosevica i Vladu Srbije zbog brutalnog obracuna policije sa studentima i gradjanima Beograda koji na miran nacin protestuju protiv ,,zlocina nad slobodom, istinom i pravdom''. ,,Protestujemo zbog narusavanja integriteta i autonomije Univerziteta u Beogradu, cinom nasilnog upada policije u zgrade pojedinih fakulteta. Gnusamo se nad cinjenicom da su tom prilikom studenti grubo maltretirani i batinani'', navodi se u proglasu sa zbora nastavnika i saradnika niskog univerziteta, prenosi Beta.

* * *

CETIRI CLANA SAVETA FEST-A PODNELA OSTAVKE, CEKA SE KASANIN

Cetvorica clanova Saveta beogradskog filmskog festivala FEST podnela su ostavke, saopsteno je danas na konferenciji za novinare. Savet nije doneo odluku o prekidu jubilarnog 25. FEST-a ne samo zato sto je ostao bez kvoruma, vec i zato sto, kako je receno, samo osnivac moze doneti takvu odluku. Osnivac FEST-a je Skupstina grada ciji je predstavnik u Savetu festivala potpredsednik Izvrsnog saveta Skupstine Beograda Milneko Kasanin. Predsednik Saveta FEST Milutin Colic, koji nije bio na sednici Saveta zbog nedavne lakse saobracajne nesrece, porucio je da se slaze sa predlogom da festival bude prekinut zbog policijskog nasilja u Beogradu, javlja Beta. Ostavke su podneli clanovi Saveta FEST-a Radoslav Zelenovic, Djordje Plavsic, Milutin Randjelovic i Ljubisa Samardzic. U Savetu su ostali Kasanin, Bozidar Zecevic i Aleksandar Avramovic. Zecevic je izjavio da su distributeri povukli 24 od 34 filma na glavnom programu, tako da je ostalo 28 filmova uglavnom iz pratecih programa.

* * *

PROTEST ZBOG PRETUCENIH PROFESORA

Kako je danas saopstio Protestni odbor matematickog fakulteta, sinoc je pretucen profesor Zoran Lucic, sef katedre za geometriju, a prema ovom saopstenju batine je dobila i Luciceva supruga. U danasnjem saopstenju Matematickog fakulteta jos se dodaje da je pretucen i profesor Univerziteta Crne Gore Slobodan Vujosevic, inace savezni poslanik. Sinoc su studenti Matematickog fakulteta bili svedoci prebijanja studenata koji su pokusali da se sklone u Zgradu PMF-a, sto je na danasnjem zboru studenata profesora i saradnika Matematickog fakulteta najostrije osudjeno. Danas se Radiju B92 javio profesor Opste psihologije na filozofskom fakultetu Milan Mirkovic, koji je sinoc dobio batine u Sremskoj ulici. Prema izjavi profesora Mirkovica, on je zbrinut u Urgentnom centru i na glavi ima sav od 7 centimetara i dva od po 4 centimetara.

* * *

POZIV UMETNICIMA NA PREKID PROFESIONALNE AKTIVNOSTI

Savez dramskih umetnika Srbije pozvao je danas sve clanove da prekinu svaku profesionalnu aktivnost zbog policijskog nasilja, besramnog napada policije na studente i upada na Filozofski fakultet. Savez je u saopstenju pozvao dramske umetnike da se svake veceri okupljaju u svojim pozoristima i da po ansamblima organizuju sopstvene oblike protesta. U Savezu je agenciji Beta receno da veceras nece biti igrane predstave u beogradskim pozoristima. ,,Smatramo neoprostivim batinanje i ponizavanje gradjana'', navodi se u saopstenju SDUS u kojem se izrazava posebno uznemirenje zbog upada policije na Filozofski fakultet ,,cime je grubo i nedopustivo ugrozena autonomija Univeziteta''. ,,Besraman je fizicki atak milicije na nase studente koji vec vise od dva meseca mirno i dostojanstveno demonstriraju boreci se za zastitu demokratskih principa i ljudskih prava'', ocenio je SDUS. Zato je SDUS pozvao sve clanove da obustave svaku profesionalnu aktivnost u pozoristu, na filmu, radiju i televiziji dok u Srbiji milicija batina mirne o nenaoruzane gradjane i dok traje milicijska okupacija Beograda.

Copyright 1997 by Radio B92.
Copyright 1997 by Beta News Agency.

<< Back

Send us E-mail