TOK PROTESTA

Dan Prvi, cetvrtak, 21.XI 1996.
Na inicijativu vece grupe studenata, ispred fakulteta, u 14:00 odrzan je zbor. Posle kraceg dogovora odluceno je da se, sutradan, ponovi zbor. Studenti sa zbora odlaze na trg Oslobodjenja i pridruzuju se gradjanskom protestu.

Dan Drugi, petak, 22.XI 1996.
Studenti se u 10:00 okupljaju na zboru koji je zakazao Savez studenata Elektronskog fakulteta. Donosi se posebno saopstenje za javnost jer je skup ocenio da je saopstenje Izvrsnog odbora Saveza studenata Univerziteta u Nisu dvosmisleno. Posle toga, studenti tehnickih fakulteta su krenuli kroz grad pozivajuci studente ostalih fakulteta da im se preidruze u protestu. Obidjeni su: Pravi , Ekonomski, Medicinski i Filozofski fakultet. Studentima tehnike pridruzili su se samo studenti Filozofskog fakulteta. Posle prikljucenja studenata centralnom protestu javno je procitano saopstenje usvojeno na zboru studenata Elektronskog fakulteta.

Dan Treci, subota, 23.XI 1996.
Nakon okupljana u gradu i javnog saopstenja da ce se na Elektronskom fakultetu osnovati odbor protesta studenata Elektronskog fakulteta, na samom fakultetu se okupilo pedesetak ljudi i odbor je formiran. Napisan je proglas kojim se studenti pozivaju na bojkot nastave i kojim se pozivaju profesori i saradnici fakulteta kao i svi studenti niskog Univerziteta i svih ostalih Univerziteta u Srbiji da im se pridruze.

Dan Cetvrti, ponedeljak, 25. XI 1996.
Od osam sati pocinje bojkot nastave na fakultetu. Predstavnici Odbora protesta odlaze do ostalih fakulteta i razgovaraju sa studentima o njihovim stavovima i preduzetim akcijama povodom cele situacije. Slicni odbori nastaju na drugim fakultetima te zapocinju bojkote ili delimicne bojkote nastave. Dekanat Elektronskog fakulteta usostavlja kontakt sa Odborom protesta studenata Elektronskog fakulteta i biva informisan o dogadjajima na protestu. Stizu prvi telegrami podrske od bivsih studenata elektronike. Odbor obavestava studente o dogadjajima van Nisa (sirom Srbije) i odjecima ovih dogadjaja u svetu.

Dan Peti, utorak, 26.XI 1996.
Bojkot se nastavlja. Formira se informativni pult protesta. Na zboru u 12:00 skuplja se veci broj studenata kojima se obracaju neki profesori fakulteta koji im pruzaju bezrezervnu podrsku i ohrabruju njihova nastojanja da isteraju istinu na videlo. Posle otvorene dikusije studenata i profesora, donosi se odluka da se apeluje na Naucno nastavno Vece da se izjasni povodom studentskog bojkota nastave.

Dan Sedmi, cetvrtak, 28.XI 1996.
OSVOJENA JE PRVA KOTA. Sednica Naucno-Nastavnog Veca pocinje u 10:00. Sednici prisustvuju i clanovi Odbora protesta studenata i predsednik Saveza studenata Elektronskog fakulteta. Na dnevnom redu je razmatranje situacije koja je nastala na fakultetu usled opravdanog studentskog bojkota nastave. Na samom pocetku, otvarajuci sednicu, dekan fakulteta izrazava opste misljenje da nastavnici i saradnici fakulteta podrzavaju svoje studente. Ostaje samo da se ta podrska izrazi u odredjenoj formi. Predlazu se dve izjave. Jedna je opsirnija, gde se implicitno daje podrska, a druga je kraca i u njoj se Naucno-Nastavno Vece pridruzuje studentima u njihovom protestu. Vecina profesora se odlucuje za drugu izjavu ali da bi se zadrzalo jedinstvo Naucno-Nastavnog Veca prvogitna verzija te izjave se koriguje i konacno usvaja kao saopstenje.

Neposredno nakon zavrsetka sednice, profesori i saradnici se prodruzuju zboru studenata koji je vec poceo u amfiteatru A1. Dekan studentima cita saopstenje koje nailazi na opste odobravanje okupljenih studenata. Odbor protesta studenata Elektronskog fakulteta poziva studenta da zajedn sa kolegama sa ostalih fakulteta Univerziteta u Nisu prosetaju ulicama grada. Istovremeno je upucen poziv i nastavnicima da krenu sa studentima. Kolona sa Elektronskog fakulteta krece ka zgradi Univerziteta, gde se okupljaju studenti svih niskih fakulteta (sem Pravnog) i povorka od nekoliko hiljada studenata, a sa njima i profesora i asistenata krece gradom da bi se na kraju pridruzila velikom gradjanskom mitingu u centru grada.

Dan Jedanaesti, ponedeljak, 2.XII 1996.
Ujutru izasao je prvi broj BIPS-a (Bilten Protesta Studenata u Nisu). Bilten sadrzi informacije o proteklim zbivanjima u studentskim protestima po fakultetima Nisa, javno pismo Niskih studenata ministru za informisanje Aleksandru Tijanicu i par vesti o daljem toku protesta.
U holu Elektronskog fakulteta otvorena je "izlozba" fotokopija zapisnika sa drugog kruga izbora za Gradsku skupstinu Nisa.
Zbor studenata Elektronskog fakulteta odzace se u 12:00 radi dogovora o delovanju studenata u slucaju da organi ministarstva unutrasnjih poslova pokusaju da sprece protest. Preporucuje se mirna reakcija.
Danas je prelomni dan a studenti volju imaju.

Dan Sesnaesti, subota, 7.XII 1996.
Studenti su izasli iz geta - bilo je simbolicno znacenje akcije koju je tzv. buducnost ovog drustva izvela u subotu, 7. decembra. Scenario je bio sledeci: ispred Filozofskog fakulteta okupljanje u ranim popodnevnim casovima, zatim setnja tokom koje studenti nose zute trake oko svojih ekstremiteta, i dolazak pred zgradu Opstine i ulepsavanje (uzucivanje) ove zgrade koja u svakom pogledu predstavlja srecno arhitektonsko resenje. kada je studentska povorka (a bila je poveca) krenula dalje ka svom novom cilju (zgrada Univerziteta), iza njih je ostalo hiljade zutih traka pred zgradom Opstine. Nakon tradicionalnog cucavca u ulici Oktobarske Revolucije (velika je bila revolucija) i glasovne podrske ekoloskom semaforu,studenti su prispeli na plato ispred zgrade Univerziteta.
Sutradan, pred Gradskom televizijom (mala je bila televizija, i u figurativnom i u svakom drugom smislu), studenti su (oni su mali, ali su veliki, jer su veliki da bi bili mali) u znak protesta bacali makete TV-a napravljene od kartona, kao i jedan veliki, pravi pravcati (pokvareni) televizor.

Protest se nastavlja...