Sreda, 2. april 1997.

VUK DRASKOVIC UOCI PUTA LIDERA KOALICIJE "ZAJEDNO" U VASINGTON

Bez okruglog stola nema nas na izborima

Lideri Koalicije nece traziti od Medlin Olbrajt da izvrsi pritisak na Milosevica "nego ce traziti podrsku medjunarodne zajednice u primeni Gonsalesovog izvestaja", istakao lider SPO. Po Draskovicu, Milosevic se povukao "na rezervni polozaj i krece u osionu ofanzivu"

Beograd. - Prilikom boravka u Vasingtonu, gde su pozvani da budu 4. aprila, lideri koalicije "Zajedno" obavestice Medlin Olbrajt, izmedju ostalog, o odbijanju vlasti da prihvati demokratski dijalog kako je to predvidjeno Gonsalesovim izvestajem. Kako je jos rekao Vuk Draskovic, predsednik Srpskog pokreta obnove na jucerasnjoj konferenciji za novinare, lideri "Zajedno" nece traziti od Medlin Olbrajt da izvrsi pritisak na Milosevica, "nego ce naprosto traziti podrsku medjunarodne zajednice u primeni Gonsalesovog izvestaja". U Vasington putuju sva tri celnika koalicije "Zajedno", precizirao je za nas list Draskovic.

Upoznacemo Medlin Olbrajt sa programom koalicije "Zajedno", kako unutrasnjo-politickim tako i spoljnim, objasnio je Draskovic. Naveo je i da ce prisustvovati razgovorima o srpsko-albanskom dijalogu koji je planiran od 7 do 10. aprila u Njujorku (u organizaciji Projekta za etnicke odnose) ukoliko budu prisutni i predstavnici socijalista odgovarajuceg nivoa.

Lider SPO ostavio je mogucnost da vlasti ipak pristanu na odrzavanje okruglog stola (mada je "veoma skeptican"). Bez okruglog stola nas nema na izborima a takve izbore niko nece priznati za demokratske, objasnio je Draskovic dodajuci da ce se u tom slucaju opet izaci na trgove i ulice, ali da ce "otpor biti zesci nego sto je bio za vreme tromesecnih demonstracija".

Omaska kod Djindjica

Da li ce biti kandidat na predsednickim izborima, rekao je Draskovic, odlucice l9 aprila Glavni odbor SPO. "Za sad je Predsednistvo SPO na zajednickoj sednici sa predsednicima okruznih odbora stranke predlozilo da budem zajednicki kandidat koalicije "Zajedno" na predstojecim predsednickim izborima, pod uslovom da "Zajedno" ucestvuje na izborima", rekao je Draskovic.

Na pitanje da li misli kao Djindjic, da je prerano za isticanje kandidature za predsednika pre nego sto se odluci da li se ide na izbore, Draskovic je rekao: "Da li mislite da politicke stranke treba da obustave rad dok se ne sazna da li treba da ucestvuju na izborima"? "Mislim da je Djindjic omaskom napravio logicku gresku ako ju je napravio, ali sve verujem da su ga novine pogresno citirale."

Odlucujuca bitka za mesto za predsednika Srbije, po Draskovicu, vodice se u drugom krugu i to izmedju kandidata "Zajedno" i levice. Pri tome lider SPO ne sumnja u pobedu opozicije.

Organizovanje okruglog stola je uslov i da se verifikuju mandati opozicije za savezni parlament. Kako je Draskovic objasnio, kada se odluke sa okruglog stola pretoce u zakon to ce istovremeno biti i trenutak vracanja poslanika Koalicije u republicki parlament, potom ce biti odredjeni i njeni poslanici za Saveznu skupstinu.

Po Draskovicu, predsednik Milosevic se povukao na "rezervni polozaj i krece u osionu ofanzivu" u kojoj namerava da slomi reformsko-demokratske snage u Crnoj Gori i ukloni premijera Djukanovica i namerava da posle ustolicenja na mestu "saveznog sefa" pokusa da razbije koaliciju "Zajedno". Medjutim, razbijanje "Zajedno" mu nece uspeti, rekao je Draskovic.

Draskovic se sprema za Moskvu

Draskovic bi uskoro mogao da boravi i u Moskvi. Iz stampe je upravo izasao prevod njegovog romana "Noc generala" (posle "Noza" i "Ruskog konzula") pa je izdavac pozvao Draskovica da prisustvuje promociji. Ipak, kako je Draskovic rekao, prakticno i nema vremena za knjizevne poslove.

Posle pobede na republickim izborima, Koalicija ce raspisati vanredne izbore za Saveznu skupstinu, naveo je Draskovic ("Nista mimo Ustava ali cemo imati toliku moc da ih organizujemo postujuci Ustav"). Predsednik Milosevic, "koji sad bezi iz Republike na drugi sprat nece vise imati gde da bezi", objasnio je Draskovic.

Predsednik SPO je komentarisao i prilike u Sremsko-baranjskoj oblasti kao i pitanje Kosova. Kako je Draskovic rekao, do normalizacije odnosa sa Hrvatskom ne moze doci dok se prognanim, i preostalim Srbima ne garantuje maksimum svih njihovih ljudskih, gradjanskih, kulturnih i politickih prava, dok je njihov sadasnji polozaj okarakterisao kao veoma tezak ("da ne kazem tragican" ).

Uspostavljanje nove, demokratske vlasti je preduslov za resavanje kosovskog pitanja, naveo je Draskovic, objasnjavajuci da Albanci na Kosovu moraju da "uzivaju maksimum ljudskih, gradjanskih, politickih, kulturnih i ostalih prava u skladu sa najvecim evropskim i svetskim standardima." Predsednik SPO je istovremeno naglasio da Kosovo mora da ostane deo Srbije.

N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /