Sreda, 2. april 1997.

FILIP ARNOLD, PORTPAROL UNTAES POSLE NAPADA NA PREDSTAVNIKE HDZ U VUKOVARU

Incident izazvala mala ekstremisticka grupa

Vojislav Stanimirovic izjavio lokalnoj televiziji da ovaj napad "nije nacin da se odbrane prava Srba"

Zagreb, Rojter. - Prelazna administracija UN u istocnoj Slavoniji ce pojacati mere bezbednosti zbog incidenta koji se dogodio u ponedeljak, kada je grupa Srba kamenjem i jajima gadjala kandidate HDZ nakon njihove izboren promocije u Vukovaru. "Udvostrucicemo napore kako bismo obezbedili da se takvi incidenti ne dogode ponovo", izjavio je juce portparol UNTAES Filip Arnold. "Veoma nam je zao zbog incidenta, ali isticemo da ga je izazvala mala i ekstremisticka grupa neukih ljudi", rekao je on. "Druga strana medalje govori da je gotovo 100.000 Srba u regionu (vise od polovine stanovnistva) podnelo zahteve za dobijanje hrvatskih dokumenata i da se vise od 60.000 njih registrovalo za glasanje", rekao je Arnold.

Zapadne diplomate kazu da su protest u Vukovaru verovatno organizovali ultranacionalisti koji nameravaju da odu u susednu Srbiju pre nego sto dodje do "reintegracije" oblasti u Hrvatsku. "Protest je trebalo da stvori utisak da su okolnosti isuvise haoticne da bi se sprovela reintegracija i da se izbori ne mogu odrzati normalno", rekao je jedan diplomata.

Tvrdokorni srpski lider Goran Hadzic obratio se u znak solidarnosti ucesnicima protesta u Vukovaru. Vojislav Stanimirovic, umereni politicar koji predvodi jedinu srpsku partiju u regionu, izjavio je lokalnoj televiziji da napad "nije nacin da se odbrane prava Srba" i zatrazio od svog naroda da se drzi demokratskog procesa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /