Sreda, 2. april 1997.

PREDRAG RADIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKOG PATRIOTSKOG BLOKA REPUBLIKE SRPSKE

Potpredsednik RS bi mogao da potpise i protivustavne akte

Biljana Plavsic bi morala da reaguje na odluku Srpske demokratske stranke, o ogranicavanju njenih ovlascenja i ako to ne ucini izgubice kredibilitet. Javnost jos nije obavestena da li je Zakon o ratifikaciji Sporazuma o specijalnim vezama sa SRJ potpisan, kaze Radic

Banjaluka. - Povodom pre dva dana obelodanjene odluke Predsednistva SDS da u odsustvu Predsednika RS Biljane Plavsic i bez njene saglasnosti, potpredsednik Dragoljub Mirjanic moze da potpise ukaz o proglasenju Zakona o specijalnim paralelnim vezama SRJ i RS, kao i druge akte, predsednik Demokratskog patriotskog bloka Predrag Radic je izjavio da je rec o opasnom presedanu koji moze imati ozbiljne politicke konsekvence.

"Davanjem generalne saglasnosti potpredsedniku RS od strane politickog tela da moze potpisivati dokumente koje ostavi predsednik, zapravo znaci da potpredsednik Republike stice pravo da potpise svaki akt koji je Predsednik RS odbila da potpise jer nije zasnovan na zakonu i Ustavu", rekao je Radic na jucerasnjoj konferenciji za novinare odraznoj u Banjaluci.

Predsednik Plavsic takvim stavom ne moze biti zadovoljna, smatra Radic i upozorava da bi Plavsiceva, ukoliko ne reaguje na odluku Predsednistva SDS mogla da izgubi kredibilitet medju narodom koji joj je na septembarskim izborima poklonio poverenje. Zakon o ratifikaciji Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama trebalo je da bude potpisan 27. marta, ali javnosti jos nije poznato da li je to uradjeno ili ne, napomenuo je Radic.

Osvrcuci se na odlaganje Donatorske konferencije, predsednik DPB je upozorio da bi se RS, ukolio se ne postigne konsenzus svih politickih stranaka, mogla naci u vrlo teskoj ekonomskoj situaciji sa nesagledivim posledicama. Stoga je DPB uputio poziv svim isntitucijama i nosiocima vlasti, kao i stranackim liderima da najozbiljnije shvate ovo poslednje upozorenje medjunarodne zajednice i imaju u vidu da bi dalje ekonomsko iscrpljivanje RS moglo biti uvod u strategiju ciji je cilj polako brisanje RS, naglasio je Radic.

Predrag Radic obavestio je novinare da DPB radi na transformaciji tog koalicionog bloka u jedinstvenu stranku demokratske orjentacije.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /