Sreda, 2. april 1997.

INTERVJU KIRE GLIGOROVA PARISKOM "MONDU" O AKTUELNOM POLITICKOM TRENUTKU MAKEDONIJE

Opozicija pokusava da srusi vladu koristeci socijalne probleme

Prevremeni izbori prevazidjena stvar. Za par dana spisak ministara, umesanih u "aferu Tat", obecao javni tuzilac. Slovenacka policija, uz pomoc Interpola, uhapsila Zoreta Blazevskog, vlasnika propale stedionice "Makedonija-reklam"

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Makedonski predsednik Kiro Gligorov je izjavio za pariski "Mond" da opozicija pokusava da srusi vladu, koristeci socijalne probleme kao slogan. U ovom intervjuu, koji integralno prenosi "Nova Makedonija", Gligorov je rekao da bi takva avantura mogla da isprovocira iscezavanje makedonske drzave. Prevremeni izbori, koje trazi opozicija, u svakom slucaju je prevazidjena stvar, zato sto je za prevremene izbore potrebno najmanje sest meseci za koje vreme bi se pripremio novi izborni zakon. Prema Gligorovu, izborna kampanja u Makedoniji ce poceti u junu mesecu iduce godine.

Gligorov je izjavio da je Makedonija zadovoljna razvojem odnosa sa Grckom i da se medjusobni kontakti u Njujorku uz posredstvo Sajrusa Vensa, nastavljaju "o pitanju naseg ustavnog imena". Trgovinska razmena se odvija normalno, dok su Grci investirali 20 miliona nemackih maraka u Makedoniji, sto govori o njihovoj zainteresovanosti za makedonski program privatizacije.

Inace, makedonski ministar spoljnih poslova Ljubomir Frckovski je juce otputovao u Zenevu na sastanak Komisije za ljudska prava UN. U Skoplju je najavljeno da ce Frckovski zatraziti da se Makedonija izuzme iz mandata Elizabete Ren, posto je nadrasla njen mandat specijalnog izvestioca o stanjima ljudskih prava na prostoru bivse Jugoslavije.

Stice se utisak da se makedonski premijer Branko Crvenkovski nije salio kad je obecao rasciscavanje afere "Tat", kao i jos nekoliko drugih afera koje su proslog meseca potresale Makedoniju. Javni tuzilac Stevan Pavlevski je izjavio da su 32 ministra i zamenika ministra potpisali izjavu da nisu stedise stedionice "Tat", niti drugih propalih piramidalnih stedionica i da ce do kraja nedelje guverner Narodne banke Makedonije Borko Stanoevski odgovoriti na zahtev tuzilastva da li su te ministarske izjave verodostojne. Pavlevski je izjavio da ce imena umesanih clanova vlade odmah obelodaniti.

IZJAVA TEODOROSA PANGALOSA

Gligorov je "sreca za Grcku"

Prema makedonskim izvestacima iz Atine, grcki ministar spoljnih poslova Teodoros Pangalos je u nedeljnoj "Elefterotipiji" govorio o susretima sa svetskim liderima, pa u okviru toga i sa Kirom Gligorovim. Pangalos je izjavio da je "sreca za Grcku sto je u ovom trenutku na celu drazve takav covek, iako je malo prejako to ja da kazem, posto je Gligorov Grckoj predstavljen kao demon zbog poznate storije oko imena". "Medjutim, odnosi mogu da budu i mnogo losiji, te je zbog toga potrebno da ucinimo sve sto je moguce da se, dok je Gligorov na celu, ubrza stvaranje prijateljskih, stabilnih odnosa i veza sa drzavom Skoplje", izjavio je Pangalos. On je jos izjavio "da je Gligorov bio predsednik u nekoj od malih drzava koje su nastale posle raspada Jugoslavije i koje su medjusobno ratovale sa toliko besa, ne bi bilo krvoprolica u nasem regionu".

U vezi sa kontroverznim izjavama da li je ministar za gradjevinarstvo Jorgo Sundovski podneo ostavku, izvor blizak vladi tvrdi da on vise ni ne moze podneti ostavku, nego moze biti samo razresen, posto je dao izjavu, kao i drugi ministri da ni on niti clanovi njegove porodice nemaju nikakvu ustedjevinu u stedionici "Tat" niti u drugim, slicnim stedionicama.

Lider opozicione partije VMRO-DPMNE, Ljupco Georgievski je odao priznanje Crvenkovskom sto je na samom pocetku obelodanjivanja spiska umesanih "zrtvovao" gradonacelnika Bitolja, Siljana Micevskog. Georgievski je jos izjavio na televiziji "Sital" da misli a je najmanje 40 licnosti umesano u aferu "Tat" - dobijali su kamate i do 15 odsto mesecno, beskamatne kredite ili kamatu unapred, na dan ulaganja glavnice. Georgievski je rekao da bi odmah mogao saopstiti ta imena, ali to ostavlja premijeru. Medjutim, izesno je, imena ce saopstiti javni tuzilac Pavlevski za dva-tri dana, kako je sam izjavio.

Prema informacijama koje priticu iz Narodne banke Makedonije pasiva "Tat"-a iznosi 112 miliona nemackih maraka, od cega su dve trecine, ili 62 miliona maraka, glavnice stednih uloga, a jedna trecina kamate. U sefu uhapsene Sonje Nikolovske je nadjeno 30 kilograma zlata i drugih skupocenosti. Nikolovska poseduje poslovne i stambene objekte od dve hiljade i 600 kvadratnih metara. Narodna banka Makedonije raspolaze hipotekama na celokupnu nepokretnu imovinu porodice Nikolovskih.

Slovenacka policija je, uz posredstvo Interpola, uhapsila Zoreta Blazevskog, vlasnika propale stedionice "Makedonija- reklam", koji je olaksao stedise za oko 20 miliona maraka. Blazevski se duze vremena nalazio, posle bekstva iz Makedonije, u hotelu "Nais" kod Nisa. Tu je imao i susret sa grupom stedisa kojima je rekao da nema para. Objavljeno je da ce slovenacka policija isporuciti Blazevskog makedonskoj policiji posle uskrsnjih praznika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /