Sreda, 2. april 1997.

RASTU TENZIJE IZMEDJU IZRAELA I ARAPSKIH DRZAVA

Poginula cetiri Palestinca

U odvojenim bombaskim napadima u Gazi zivot izgubila dvojica, a u pucnjavi u Hebronu i Nablusu jos dvojica mladica - pri cemu za incidente PLO okrivljuje Izrael

Jerusalim, Hebron, Nablus, Rojter. - Bombe u Gazi i ostra rasprava izmedju Izraela i njegovog najstarijeg partnera medju Arapima u pregovorima o miru doveli su juce mirovni proces na Bliskom istoku do ivice ponora.

Izrael tvrdi da su dva Palestinca izvrsila odvojene samoubilacke napade na jevrejske naseljenike u pojasu Gaze pod upravom Palestinske oslobodilacke organizacije (PLO), pri cemu nijedan Izraelac nije povredjen.

Palestinski zvanicnici sluzbe bezbednosti rekli su da je jedan izgleda bio atentator, ali su okrivili izraelske vojnike da su ubili drugog coveka i ranili pet Palestinaca u jednom taksiju. Savetnik palestinskog predsednika Jasera Arafata, Ahmed Abdel Rahman, rekao je: "U oblasti Kfar Darom izraelski vojni dzip je ispalio granatu na palestinske prolaznike ubivsi jednog i ranivsi druge u taksiju".

Portparol izraelske armije odbacio je ove navode potvrdivsi da je rec o dva samoubilacka napada. Eksplozije su, inace, odjeknule rano ujutro u vreme kada deca doseljenika u izolovanim enklavama Kfar Darom i Necarim, juzno od grada Gaze, idu u skolu.

Na Zapadnoj obali izraelska armija je ubila dva Palestinca, jednog u incidentu u Hebronu a dugog i Nablusu, dok je i juce, 13. dan za redom, nastavljeno kamenovanje vojnika.

Jedan mladi Arapin ubijen je kod barikade izraelske policije na saobracajnici u delu Hebrona pod kontrolom Izraela. Policija tvrdi da je kolima udario njihovog kolegu a svedok, Palestinac, da je sesnaestogodisnjak stajao na ulici u pidzami. Ubistvo je izazvalo okupljene Palestince da kamenicama zaspu snage reda.

Nesto kasnije, izraelski vojnici pucali su na Palestince koji su ih kamenovali u blizini kontrolnog punkta na obodu Nablusa, na Zapadnoj obali, i ubili jednog mladica. Ispostavilo se da je ovaj bio pripadnik palestinske policije na tajnom zadatku koji je stajao blizu grupe demonstranata.

Nasilje je zapravo odraz rata recima izmedju izraelskih i arapskih lidera nakon sto je premijer Benjamin Netanijahu polozio kamen temeljac za jevrejsko naselje u arapskom, istocnom delu Jerusalima. Egipat, prva arapska drzava koja je uspostavila mir sa Izraelom, saopstio je da je izgradnja 6.500 stanova na brdu Har Homa dovela bliskoistocni mirovni proces na najnizu tacku za poslednjih 20 godina. Netanijahu je uzvratio optuzivsi Egipat da pospesuje antiizraelsku atmosferu u arapskom svetu koji namerava da prema jevrejskoj drzavi zamrzne normalizaciju odnosa i obnovi ekonomski bojkot.

Jordanski kralj Husein otputovao je za Vasington kako bi se sastao sa predsednikom Bilom Klintonom u pokusaju da sprece kolaps mirovnog procesa pokrenutog u Madridu pre sest godina.

Klinton je, uoci susreta, primio "uravnotezen" izvestaj o Bliskom istoku od izaslanika SAD Denisa Rosa. Ros je prosle sedmice razgovarao sa Arafatom i Netanijahuom. Izraelski zvanicnici vec najavljuju da ce i Netanijahu sledece nedelje boraviti u Vasingtonu trazeci americku pomoc za izlazak iz krize.

Prema zapadnim izvorima, SAD pokusavaju da sastavi paket mera kako bi spustile tenzije izmedju Izraela i Arapa. To bi ukljucivalo ubrzane pregovore o konacnom sporazumu oko stogodisnjeg jevrejsko-arapskog konflikta.

U medjuvremenu je Hamas, palestinska militantna grupa, odbacila optuzbe da je izvela dva napada juce u Gazi i optuzila Izrael da izaziva eksplozije kako bi narusio odnose izmedju ovakvih organizacija i Palestinske samouprave.

A na politickom frontu u Izraelu Netanijahu je najavio mogucnost formiranja koalicione vlade jedinstva sa laburistickom opozicijom i drugim strankama kako bi se stvorio "siroki nacionalni front" za konacan mirovni sporazum.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /