Sreda, 2. april 1997.

BOSKO DROBNJAK, SEKRETAR ZA INFORMISANJE KOSOVA, O SITUACIJI U POKRAJINI

Ne verujem da ce nas Beograd ostaviti na cedilu

Znamo da se spekulise da bi jaka Albanija mogla da ugrozi Srbiju, ali to zaista iskljucujem. Stvar je u tome koliko smo, zapravo, mi jaki. Svaka nevolja u susedstvu, kad-tad, dovodi i do nevolje na domacem terenu

Pristina

- Ako izuzmemo ovu, nadamo se, minulu seriju teroristickih napada kojih je za poslednjih godinu dana bilo tridesetak, moze se reci da je bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji u osnovi stabilno. Naravno, ne mozemo iskljuciti da nam se i sutra dogodi nesto sto se desavalo u proteklim teroristickim napadima. Poznato je, medjutim, da su drzavni organi odradili jedan deo posla, da su identifikovali i priveli neke od terorista, i mislim da je tim potezima zadat snazan udarac terorizmu - kaze u razgovoru za "Nasu Borbu" Bosko Drobnjak, pokrajinski sekretar za informisanje.

On smatra da su politicke prilike na Kosovu i dalje veoma slozene, ali su "tu na pomolu izvesna smirivanja" - pocela je rad zajednicka radna grupa "3+3" za normalizaciju skolstva na albanskom jeziku koja ce posle dva sastanka u Beogradu uskoro imati treci u Pristini. Po Drobnjakovim recima najvaznije je da je grupa pocela da radi, i ocekuju se pozitivni rezultati.

- Nemamo iluzija da ce sve ici glatko, naravno, ali racunamo da ce u jednom argumentovanom, civilizovanom dijalogu i jedni i drugi izaci iz startnih rovova i da ce se naci neki kompromis koji ce obezbediti valjano, regularno skolovanje na svim nivoima pripadnika albanske nacionalne manjine - kaze Drobnjak, dodajuci da ce se u razgovorima pre svega voditi racuna o suverenitetu i legitimitetu drzave Srbije.

Ako se problem obrazovanja razresi na dobar i prihvatljiv nacin, nastavlja nas sagovornik, to ce biti resenje posle kojeg ce sva ostala pitanja kosovske situacije biti znatno lakse resiva, jer, kako kaze, svi drugi problemi su daleko manje slozeni. Drobnjak to argumentuje cinjenicom da je, recimo, u "drzavnim zdravstvenim ustanovama zaposleno vise od 50 posto Albanaca koji, ujedno, cine i 90 posto pacijenata", tako da je resenje pitanja zdravstva, maltene, vec reseno.

Sto se tice problema informisanja, pokrajinski sekretar naglasava da u ovom trenutku postoji 37 listova na albanskom jeziku koji su "apsolutno nezavisni u odnosu na drzavu". Dodaje da drzava nema nikakav uticaj na uredjivacku koncepciju i sadrzaj tih listova, kao ni pretenzije da taj uticaj eventualno, ostvari, sem kada dodje do povrede zakona sto se "sankcionise u svim drzavama".

Primecujuci da veliki broj Albanaca nerado radi u javnim glasilima ciji je osnivac drzava Srbija, Drobnjak kaze da ce se trenutno "zamrznuti" list "Rilindija" opet pokrenuti, jer po Statutu preduzeca "Panorama" pored "Jedinstva" mora postojati i jedan kosovski dnevnik na albanskom jeziku. "Koliko sutra ce krenuti prvo izdanje Rilindije - samo kad se javi dovoljan broj novinara, pripadnika albanske nacionalne manjine" istice sekretar za informisanje, ne precizirajuci koliko se kolega Albanaca do sada javilo.

Resenje svih pomenutih problema, ocenjuje nas sagovornik, zadovoljice Albance u svim gradjanskim potrebama i zeljama, pa ce, pretpostavlja, pripadnike "ove nacionalne manjine mnogo manje interesovati nekakav status Kosova". Ne zeleci da anticipira moguca resenja , Drobnjak podvlaci da je najvaznije sesti za isti sto i razgovarati, posto "pametni uvek prvo razgovaraju, a nepametni prvo ratuju pa tek onda moraju da razgovaraju". Opomena su, dodaje, slicni primeri sa prostora bivse Jugoslavije.

Srdacno s Amerikancima

"Sa Americkim informativnim centrom imamo korektne, cak srdacne odnose", kaze Drobnjak, isticuci da ne deli misljenje onih koji su uoci otvaranja ove institucije tvrdili da se radi, zapravo, o spijunskoj ispostavi Sjedinjenih Americkih Drzava. Prema njegovom misljenju, vreme ce pokazati kako ce se AIC definitivno legitimisati, i za sada, kako kaze, nema razloga za rezervisanost u pogledu "Amerikanaca".

- Saradnja sa AIC nije preterano institucionalizovana, vec se svodi na neke licne relacije. Gospodin Meklejn dolazi, informisemo se, razgovaramo, kaze Drobnjak najavljujuci da AIC planira dovodjenje jednog broja profesora, kompjuterskih strucnjaka koji ce imati zadatak da preko ovog kulturno- informativnog centra priblize americkog gradjanina stanovnistvu Kosova.

Sa raznih strana trenutno ima vise zahteva za otvaranje slicnih centara na Kosovu, pored ostalih i od Evropske unije, ali Drobnjak govori da je sve to u kompetenciji saveznih organa

Kriza u Albaniji, smatra sagovornik "Nase Borbe", nije dobra za ove prostore, jer drzavi odgovara stabilnost u svim susednim zemljama, pa i stabilna Albanija. "Znamo da se spekulise da bi jaka Albanija mogla da ugrozi Srbiju, ali to zaista iskljucujem. Stvar je u tome koliko smo zapravo mi jaki. Svaka nevolja u susedstvu, kad-tad, dovodi i do nevolje na domacem terenu, tako da izrazavamo nadu u brzo resenje albanske krize", nastavlja Drobnjak, napominjuci da su drzavni organi preduzeli sve mere da ne dodje do moguceg prebacivanja oruzja iz Albanije na Kosovo. "Oruzja ovde i ovako ima dosta" - primecuje. Ne zeleci da sire elaborira uticaj krize u Albaniji na ocekivanja kosovskih Albanaca, Drobnjak kaze da se u atmosferi ipak "oseca malo razocarenje desavanjima u zemlji orlova".

Govoreci o teroristickim akcijama, Bosko Drobnjak kaze da pre kraja istrage nadleznih organa nije spreman da ove akte povezuje sa oficijelnom politikom albanskih politickih partija, pre svega Demokratskog saveza Kosova. On kaze da iza terorizma sigurno stoje "one snage kojima ne odgovara mirno razresenje kosovskog problema". Vrlo je simptomaticno, kako objasnjava, da su na meti terorista objekti drzavnih organa Srbije, objekti MUP-a, istaknuti predstavnici srpskog naroda (kao rektor Radivoje Papovic) i lojalni Albanci.

Odgovarajuci na pitanje koliko organi Pokrajine uticu na moguca resenja kosovskog cvora, Drobnjak kaze "kako nema iluzija da ce zvanicni nosioci politike u Beogradu voditi racuna o interesima svih gradjana Kosova i Metohije". - Mi racunamo da cemo biti konsultovani u meri koju odredjuju konkretne okolnosti. Ne verujem, niti smem da verujem da ce nas oficijelni Beograd ostaviti na cedilu - zakljucuje Bosko Drobnjak, pokrajinski sekretar za informisanje.

D.Petrovic, B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /