Sreda, 2. april 1997.

POSLE STODNEVNE VLADAVINE KOALICIJE "ZAJEDNO" U NOVOM SADU

Na pomolu rekonstrukcija gradske vlade

Moguce je da u gradsku vlast bude ukljucena i koalicija "Vojvodina"

Nema, zasad barem, takvog ni iz Srpskog pokreta obnove, ni iz Demokratske stranke u Novom Sadu, koji bi javno tvrdio da su odnosi unutar koalicije "Zajedno" koja je na vlasti u Novom Sadu - u krizi. Suskanja u ovom gradu o tome, dakle, kao i signali da se, evo, tek po isteku stodnevne vladavine sprema rekonstrukcija gradske vlade zbog unutrasnjih nesuglasica, ostaju zasad samo u domenu kuloara. Doduse, vise ne i o tome da se spremaju neke izmene u sastavu Izvrsnog odbora grada, a dileme je prekinulo zakazivanje konferencije za stampu SPO za danas i to sa temom: "Najava rekonstrukcije Gradske vlade i kadrovskih promena u javnim komunalnim preduzecima". Ovom susretu sa novinarima dodatni znacaj daje i cinjenica da je najavljeno i ucesce Mihajla Svilara, gradonacelnika Novog Sada, koji je, kao sto je poznato, nedavno dao ostavku na funkciju celnika novosadskog stranackog odbora SPO, u nameri da bude "gradonacelnik svih Novosadjana".

Politicka odluka

Dodatnu upitanost, medjutim, sta se, ipak, desava moze uneti odgovor predsednika gradske vlade Caslava Popovica, inace clana DS, koji je na direktno pitanje novinara "Nase Borbe" da li se sprema rekonstrukcija njegovog kabineta odgovorio:

- Za sada ne znam nista. Ako ce i biti, o tome pregovaraju koalicioni partneri, odnosno sefovi stranaka. Ja nisam politicar, obican sam clan stranke i ne znam nista o tome. Mi imamo koalicioni sporazum koji su, prilikom konstituisanja gradske uprave, pravili politicki ljudi. Pa ako se oni i sada dogovore o rekonstrukciji, onda ce je verovatno i biti. Licno mislim da ne bi bilo dobro ukoliko bi se vlada u gradu rekonstruisala iz politickih razloga. Medjutim, ako je rec o poboljsanju njenog kvaliteta i efikasnosti, onda je to druga stvar.

Da rekonstrukcija novosadske vlade vise nije samo prica, dokazuju i najnovije izjave Vuka Draskovica, predsednika SPO u jednom listu o "potrebi preraspodele funkcija u Novom Sadu". Celnik SPO pominje tu i potrebu da se postigne sporazum o ukljucivanju koalicije "Vojvodina" u novosadsku vlast, a sve je, kako se zasad nezvanicno moze cuti, rezultat zelje da se podeli odgovornost. Tvrdi se, inace da nije rec o nekoj "separatnoj akciji" SPO-a, posebno ne uperenog protiv DS-a. Ne krije se, medjutim, u SPO-u nezadovoljstvo "odnosom snaga" unutar novosadske vlade, gde bi po nezvanicnim informacijama SPO radije video obrnut odnos od osam prema pet - u korist SPO, a ne DS, kako tumace sadasnji sastav Izvrsnog odbora. Cak je, naime, i Vuk Draskovic, kako prenose neka glasila, izjavio da takav odnos nije u skladu sa klauzulama koalicionog sporazuma.

Drmaju se fotelje

Sudeci po misljenju predsednika novosadske vlade, medjutim, u DS-u ne misle da su "uzeli vise mesta nego sto im sporazumom pripada". Caslav Popovic, naime, porucuje kako je u Vladi tek cetvoro iz Demokratske stranke, a da su cetvorica - nestranacki ljudi, inace dobri strucnjaci. Na molbu da prokomentarise signale o mogucem ukljucivanju koalicije "Vojvodina" u gradsku upravu, on iznosi svoje licno misljenje "kao obican clan stranke".

- Vrlo rado, ako to budu dobri strucnjaci.

Oko ulaska koalicije "Vojvodina" u gradsku vlast, koliko se inace zasad moze saznati, konacnog dogovara i odluke - nema. Niko, medjutim, ne demantuje da se dogovori i pregovori vode, ali navodno ne separatno vec na liniji - koalicija "Zajedno"-koalicija "Vojvodina". Niko, takodje, ne demantuje da se uveliko "drmaju" i fotelje (gotovo moglo bi se reci svih) celnih ljudi u novosadskim javnim i javnim komunalnim preduzecima.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /