Sreda, 2. april 1997.

EKSKLUZIVNO: PREDLOG PLANA PRIVATIZACIJE VLADE CRNE GORE

Medjunarodne licitacije za javna preduzeca

Tri osnovna metoda privatizacije: licitacija (za mala i srednja preduzeca), javni medjunarodni pozivi i direktna prodaja (za javna preduzeca), prodaja manjih paketa akcija koje drze fondovi i prodaja imovine preduzeca

Privatizacija javnih preduzeca sprovodice se na osnovu posebnih programa, a napominje se da privatizacija ovih preduzeca i velikih poslovnih sistema podrazumijeva primjenu metoda prodaje vecinskog paketa akcija i prodaju manjih paketa akcija, s tim sto ce prednost imati strateski inostrani investitori, pise u Predlogu plana privatizacije vlade Crne Gore koju ekskluzivno donosi "Nasa Borba". Sto se dinamike tice, javna preduzaca su duzna da proces transformacije okoncaju do 31. jula ove godine, dok velika preduzeca treba da izvrse pripreme (revizija, preliminarni kontakti, reorganizacija, promocija, informisanje i dr.) tokom prve polovine ove godine. U drugoj polovini godine treba da otpocne objavljivanje medjunarodnih javnih licitacija.

Za preduzeca iz druge grupe (mala, srednja i ostala velika preduzeca) privatizacija se obavlja prodajom akcija fondova preko organizovanog trsista akcija, odnosno putem licitacija, prikupljanjem ponuda, i direktnom prodajom. Kupovina akcija bice moguca efektivnim sredstvima, privatizacionim kuponima, "starom deviznom stednjom" i deviznim sredstvima placanja. Privatizacija preduzeca iz druge grupe treba da otpocne paralelno sa uspostavljanjem organizovanog trzista akcija, a u roku od 30 dana od donosenja Plana privatizacije. Naglasava se da ce se privatizacija izvrsiti u skladu sa politikom privatizacije i ciljnom funkcijom pojedinih fondova, i to kod Fonda za razvoj po kriterijumu brzine prodaje, a kod ostala dva fonda po kriterijumu drzanja kvalitetnog portfolia.

Za stambeno-komunalna preduzeca iz trece grupe kaze se da ce (nakon transformacije) biti privatizovana po posebnim programima i uz primjenu pojedinih metoda privatizacije ili, pak, njihovom kombinacijom. Predvidjeno je da transformacija traje do kraja ove, da ce se privatizaciji pristupiti u narednoj godini.

Sto se tice transformisanih preduzeca, kaze se da ce se u njihovoj privatizaciji pristupiti odmah nakon usvajanja posebnog operativnog Plana privatizacije malih, srednjih i posebno preduzeca iz usluznih djelatnosti. U izradi programa ucestvuje menadzment, sindikat i zainteresovani pojedinci. U ovom slucaju, program privatizacije treba da usvoji skupstina akcionara, i to na predlog upravnog odbora.

Plan predvidja tri osnovne metode privatizacije. Prva je, prodaja vecinskog dijela akcija od strane fondova, a obavlja se na tri nacina: licitacijom (mala i srednja preduzeca), prikupljanjem ponuda (otvorena i zatvorena) za mala i srednja preduzeca i javni medjunarodni pozivi za velika preduzeca, direktna prodaja u odredjenim okolnostima i pod nadzorom i kontrolom Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja.

Sljedeca metoda je prodaja pojedinacnih i manjih paketa akcija od strane fondova na organizovanom trzistu akcija. (U Planu privatizacije se napominje da u prva dva slucaja prodaje cijena akcija ne moze biti niza od 60 odsto procijenjene vrijednosti bez posebne saglasnosti Agencije.) Predvidjena je (treca grupa metoda) i prodaja imovine, odnosno dijela sredstava (aktive) preduzeca ili citavog preduzeca, i to na tri nacina: putem licitacije (mala preduzeca), prikupljanjem ponude (otvorena ili zatvorena) za mala i srednja preduzeca i javni medjunarodni pozivi za velika preduzeca, kao i direktna prodaja u odredjenim okolnostima, ali pod nadzorom i kontrolom Agencije. (Kada je rec o trecem metodu prodaje, napominje se: Ukoliko ponudjena cijena imovine bude niza za 70 odsto od procijenjene vrijednosti preduzeca, moze po nizoj cijeni biti prodata samo zaposlenima).

Sto se tice privatizacionih tehnika, u okviru prethodno navedenih metoda privatizacije primenjivace se: privatizacioni lizing, otkup od strane menadzmenta, otkup od strane zaposlenih i privatizacija kroz likvidaciju.

Mrezu organa koji ce kontrolisati izvrsavanje plana privatizacije cine: Vlada Crne Gore, Agencija za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja, resorna ministarstva i fondovi. Vlada, saglasno svojim ovlascenjima, moze imenovati posebno tijelo koje ce pratiti dinamiku realizacije planom predvidjenih aktivnosti.

Pripremio: D. Vukovic

(Nastavice se)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /