Sreda, 2. april 1997.

FUDBAL: VECERAS U PRAGU (20.15) CESKA - JUGOSLAVIJA

Ka Parizu preci preko Praga

Iako nas selektor Santrac tvrdi da nas, za razliku od Ceha poraz ne otpisuje iz trke za finalnim turnirom svetskog prvenstva, jasno je da bismo remijem ili pobedom bili mnogo blizi konacnom cilju. Brnovic ne igra, dilema Djukic ili Govedarica

Vladimir Stankovic,
Borivoje Karaulic
specijalni izvestaci "Nase Borbe" iz Praga

Divan, suncan dan docekao je "plave" kada su juce u podne dosli u strogi centar grada, gde je tik uz cuveni Karlov most smestena jugoslovenska ambasada. Djoko Stojicic, ambasador SR Jugoslavije u Pragu, pozdravio je sadasnje i bivse reprezentativce (Mitic, Bobek, Stankovic, Mrkusic, Ognjanov, Valok) i kako je rekao, kolege novinare. U nadahnutom patriotskom govoru ambasador Stojicic je rekao da ce "plavi" sutrasnjom pobedom odraditi samo prvi deo posla na ovom prostoru, jer ce za koji mesec isto to uraditi i u Bratislavi...

Posle prijema, selektor Slobodan Santrac i njegovi saradnici Ilija Petkovic i Zoran Filipovic, kao i igraci Dragan Stojkovic, Dejan Savicevic i Predrag Mijatovic odrzali su konferenciju za stampu. Santrac nije saopstio tim, rekavsi da se to desava prvi put u ovim kvalifikacijama, ali da su "okolnosti takve". Selektor je rekao da jos uvek ima neke male dileme, ali se u sustini dvoumi samo izmedju iskusnijeg Djukica i fizicki spremnijeg Govedarice. Sasvim je izvesno da Albert Nadj ulazi u tim umesto Branka Brnovica.

- Za njih je ovaj mec poslednji voz, za nas ne. Poraz Cehe definitivno izbacuje iz trke, mi cak i u slucaju neuspeha zadrzavamo sansu, ali o porazu necemo razmisljati - rekao je Santrac.

Sudi Bata (Francuska)

Stadion Sparte. Pocetak 20.15 (TV). Sudija: Bata (Francuska). Delegat UEFA: Husi Rene (Svajcarska).

CESKA: Miklosko - Kadlec - Rada, Suhoparek - Latal, Poborski, Bejbl, Nedved, Nemec - Kuka, Smicer.

JUGOSLAVIJA: Kralj - Mihailovic - Mirkovic, Djorovic, Govedarica (Djukic) - Jokanovic, Jugovic, Stojkovic, Nadj - Savicevic, Mijatovic.

Selektor je govorio prilicno zavijeno, "u siframa", bez zelje da otkrije bilo koji konkretniji detalj plana igre.

- Imamo dve varijante, sa jednom cemo poceti, drugu cemo upotrebiti ako bude potrebno - rekao je Santrac, ne precizirajuci nista blize, ali je dodao da je nas tim protiv Rusa "pokazao da zna da igra dobro i u odbrani" i da ce kljuc uspeha u vecerasnjem mecu biti "uspostavljanje balansa izmedju igre u napadu i odbrane".

- Nismo dosli da se branimo - zakljucio je Santrac, uz dodatak da bi bio mnogo srecniji da je imao strucni stab u ovakvom sastavu od pocetka kvalifikacija.

Njegovi saradnici Ilija Petkovic i Zoran Filipovic istakli su "izvanrednu atmosferu" i "ozbiljnost sa kojom su igraci radili". Obojica su mnogo veci optimisti, bar na recima, od "sefa" Santraca i ne veruju da mozemo izgubiti.

Cetvorici "prete" kartoni

Cetvorica nasih igraca imaju po jedan zuti karton, sto znaci da bi u slucaju dobijanja drugog propustili utakmicu sa Spanijom 30. aprila u Beogradu. Kazna preti Brnovicu, Nadju, Stojkovicu, Jugovicu i Jokanovicu.

Optimist je i Pedja Mijatovic, strelac jedinog gola u Beogradu:

- Vraticemo se zadovoljni. Imamo dve opcije, oni samo jednu.

Kapiten Dragan Stojkovic istice:

- U odnosu na mec sa Spanijom, najveca razlika je sto su sada svi igraci zdravi i sto ce moci da pruze maksimum. A to nije malo. Tesko je bilo sta prognozirati, bice to velika utakmica.

Dejan Savicevic kaze: - Nasa prednost je njihovo "moranje". Njima odgovara samo pobeda, nama i nereseno. Verujem da cemo dati bar jedan gol.

Cesi traze bozju pomoc

Juce pre podne, pri odlasku u ambasadu SR Jugoslavije u neposrednoj blizini, kod cuvene Praske katedrale sreli smo dvojicu ceskih reprezentativaca golmana Srniceka i odbrambenog igraca Hornjaka, koji su nam priznali da su bili u crkvi da se "mole za uspeh u sutrasnjem mecu".

- Zao mi je sto necu igrati, u Beogradu sam branio i mislim da nisam lose obavio posao. Kod gola koji je postigao Mijatovic nisam mogao da ucinim nista, nadam se da cemo se revansirati - rekao je Srnicek.

Slavisa Jokanovic kaze da su pripreme u Novom Sadu bile pravi potez:

- Bili smo izolovani, mirni, skoncentrisani, dobro smo radili i sada ostaje da taj rad krunisemo dobrim rezultatom. Verujem da smo sposobni za tako nesto.

Sinisa Mihailovic kaze da ce sa zadovoljstvom igrati na mestu libera, ako se to od njega bude trazilo.

- To je pozicija na kojoj igram vec dve godine u Sampdoriji. Prosle godine bio sam drugi libero Italije, u ovoj sezoni za sada sam najbolji. U reprezentaciji sam na istom mestu igrao u Hong Kongu i protiv Rusije. Odgovara mi i mislim da cu se dobro snaci, ako tu ulogu Santrac nameni meni.

Veterani su optimisti

Veterani jugoslovenskog fudbala, koji kao gosti FSJ borave u Pragu, veliki su optimisti. Evo njihove prognoze za vecerasnju utakmicu: Stjepan Bobek 1:0 za Jugoslaviju, Rajko Mitic 1:1, Srdjan Mrkusic 0:0, Tihomir Ognjanov i Branko Stankovic prognoziraju 2:1 za "plave", a Marko Valok je zadovoljan i remijem (1:1).

Albert Nadj, jedno od potencijalnih "Santracevih iznenadjenja" kaze:

- Ako budem igrao dacu, kao i uvek, sve od sebe. Za mene je svaka utakmica vazna, posebno u reprezentaciji. Najvaznije je da smo svi zdravi i orni za igru.

Cesi su prilicni optimisti. Pavel Kuka, najiskusniji medju njima po broju utakmica, 54, i najefikasniji sa 21 golom, porucuje:

- Ja sam krivac za poraz u Beogradu, jer sam promasio dve velike sanse kod 0:0. Sada je vreme da se iskupim.

Sve karte (21.000) odavno su rasprodate, ali "plavi" ipak nece biti sami, jer je brojna jugo-kolonija u Pragu uspela nekako da se dokopa ulaznica i veceras ce bodriti nase igrace.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /