Sreda, 2. april 1997.

KOLUM MARFI O "CARINSKOJ UNIJI" BEOGRADA I PALA

Korak ka odsecanju pomoci

Takav sporazum nije u interesu Republike Srpske, buduci da bez usvajanja osnovne ekonomske legislative i sporazuma sa MMF Pale ne mogu racunati na ozbiljnu pomoc za rekonstrukciju, ocenio Marfi

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Pre polaska na uskrsnje praznike evropske diplomate angazovane na jugoslovenskom dosijeu su upozorile da ce se svaki pokusaj implementacije sporazuma o "specijalnim vezama" SR Jugoslavije i Republike Srpske - pre njegove ratifikacije u Skupstini BiH - smatrati "teskim prekrsajem Dejtona". A to bi, po njihovom misljenju, imalo odgovarajuce, dakle teske, politicke posledice, pre svega po Beograd. Od mogucih posledica, podsetimo, pomenuli su odlaganje "za neka dalja vremena" svakog otvaranja EU prema SRJ, kao i dogradjivanje tzv. spoljneg zida sankcija novim ciglama, na cemu bi insistirali Amerikanci.

U medjuvremenu je, medjutim, najavljeno da ce 10. aprila stupiti na snagu "jedinstveno uputstvo za carine na citavom prostoru RS i SRJ". Da u zapadnim diplomatskim kancelarijama ne bi bili u dilemama u pogledu karaktera i domasaja tog poteza, premijer RS Gojko Klickovic ga je stavio u kontekst "realizacije sporazuma o specijalnim paralelnim vezama", izrazavajuci ujedno zadovoljstvo njenim dosadasnjim tokom.

Prva reakcija na "carinsku uniju" RS i SRJ stigla je iz Ureda visokog predstavnika Karla Bilta, ciji je predstavnik za stampu Kolum Marfi u ponedeljak izjavio da "kao sto politicka secesija Republike Srpske nije u kartama, isto tako nije u kartama ni ekonomska secesija". Zamoljen da za "Nasu Borbu" komentarise najnoviji potez Beograda i Pala, Marfi je juce primetio da sam carinski sporazum, "u tehnickom pogledu", nije krsenje Dejtona, buduci da se u mirovnom sporazumu ne precizira da se pitanja carina moraju resavati na nivou drzave, a ne entiteta. Medjutim, dodaje Marfi, najavljeni carinski sporazum nije u duhu tzv. paketa za brzi start (ekonomske obnove) koji je trenutno pred Ministarskim savetom BiH, a od cije realizacije zavisi sklapanje sporazuma sa MMF i zakazivanje nove donatorske konferencije. Zbog toga, takav sporazum nije u interesu ni same Republike Srpske, buduci da bez usvajanja osnovne ekonomske legislative, sporazuma sa MMF i donatorske konferencije... Pale ne mogu racunati na ozbiljniju pomoc za rekonstrukciju. A jos je manje, smatra Marfi, u interesu Republike Srpske da se "vezuje za jugoslovenski dinar i srpsku ekonomiju". Jer, objasnjava, "ko se za to vezuje, vezuje se za bolesnika Evrope i potonuce zajedno s njim". Uveren je da su na Palama svesni toga te da ce se, uprkos "originalnim interpretacijama Dejtona" koje stalno pokusavaju da proture, na kraju saglasiti sa zajednickom bosanskom valutom, jedinstvenom Centralnom bankom i ostalom neophodnom ekonomskom legislaturom iz tzv. paketa za brzi start. U suprotnom, zakljucuje Marfi, "ako odu predaleko sadasnjim smerom, odseci ce sebe od pomoci koja im je neophodna". Sporazum o "carinskoj uniji" je, po njemu, jos jedan korak u tom smeru.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /