Sreda, 2. april 1997.

SINDIKAT "POLITIKE" UPOZORAVA NA DRAMATICAN PROGON NOVINARA TOG LISTA

Posle otkaza i suspenzija plate umanjene 30 do 60 odsto

Posle nezakonitog otkaza Biserki Matic i suspenzije Ivana Stojkovica, vecoj grupi novinara "Politike" umanjene plate, tvrdi se u saopstenju Izvrsnog odbora maticnog Sindikata

Beograd. - Izvrsni odbor Sindikata "NP Politika" juce je upozorio da progon novinara u listu "Politika" poprima dramaticne razmere. "Posle nezakonitog otkaza Biserki Matic, uglednom novinaru pred penzijom i suspenzije s posla Ivana Stojkovica, kao dalja mera pritiska usledilo je umanjenje plate vecoj grupi novinara", kaze se u saopstenju IO Sindikata "Politike" i dodaje: "U novim resenjima o primanjima samo je receno da je to odluka Kolegijuma "Politike" bez navodjenja konkretnih razloga za njeno donosenje. U ovom slucaju, rec je o tridesetak novinara od kojih neki imaju vise od 30 godina radnog staza u listu, a mnogi su nagradjivani za svoj rad. Medju kolegama pod "materijalnim sankcijama" su i cetvoro novinara clanova Izvrsnog odbora ovog Sindikata. Izvrsni odbor smatra da je ovo grub nasrtaj na sindikalne slobode koje su garantovane zakonima ove zemlje i medjunarodnim konvencijama koje je potpisala Jugoslavija", kaze se, pored ostalog, u saopstenju.

"Posto u listu ne postoje pisana merila po kojima se moze egzaktno utvrditi ucinak novinara za odredjenu platu i posto u resenjima nema obrazlozenja za umanjenje primanja, Izvrsni odbor Sindikata "NP Politika" smatra da je ovakav postupak cista demonstracija gole moci generalnog direktora", upozorava Sindikat te kuce reagujuci na smanjenje plata u iznosu od 30 do 60 odsto onim kolegama koji su, kako se kaze u saopstenju, "javno stali u odbranu prava svojih kolega Biserke Matic i Ivana Stojkovica."

Izvrsni odbor Sindikata "NP Politika" zahteva od rukovodstva kuce da zaustavi dalje sikaniranje novinara lista "Politika". "Zahtevamo da se hitno povuku odluke o otkazu, suspenziji i umanjenju plata do izbora glavnog i odgovornog urednika i donosenja Kolektivnog ugovora", stoji u saopstenju koje je potpisala predsednik IO Sindikata "Politike" Vesna Vujic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /