Sreda, 2. april 1997.

POZIV ALANA KASOFA, PREDSEDNIKA PROJEKTA ZA ETNICKE ODNOSE, NEPARLAMENTARNIM STRANKAMA U SRBIJI

Dobrodosli pismeni prilozi

Broj ucesnika na okruglom stolu morao je da bude ogranicen iz finansijskih i prakticnih razloga. Predsednik PEO uputio pismo i Momcilu Trajkovicu

Prinston, Beta - Predsednik Projekta za etnicke odnose (PEO) i posrednik na predstojecem srpsko-albanskom dijalogu o resavanju kosovskog pitanja Alan Kasof uputio je poziv srpskim i albanskim politickim strankama koje nisu pozvane na okrugli sto da u razgovorima ucestvuju tako sto ce organizatorima podneti pismene sugestije i materijale. Kako se navodi u saopstenju PEO, broj ucesnika na okruglom stolu u Njujorku, od 7. do 9. aprila, iz finansijskih i prakticnih razloga morao je da bude ogranicen na predstavnike parlamentarnih stranaka Srbije, lidere kosovskih Albanaca iz Pristine i americke strucnjake i vladine posmatrace.

U pismu upucenom predsedniku Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momcilu Trajkovicu, Kasof je naglasio da PEO prihvata mogucnost da pozove i predstavnike Srba sa Kosova u slucaju da i u buducnosti dodje do odrzavanja slicnih okruglih stolova. Kasof je naglasio da pitanje Kosova ne moze biti pravedno reseno a da u obzir ne budu uzeti stavovi svih ljudi koji tamo zive, ali je ocenio i da ce srpske parlamentarne stranke na skupu predstavljati i svoje birace sa Kosova.

Dacic u Njujorku?

Beograd. - Nakon dugog uzdrzavanja i pokusaja da se uoste ne pojavi u Njujorku na srpsko-albanskom dijalogu - Socijalisticka partija Srbije odredila je svog predstavnika. Njen kandidat za Njujork je clan Izvrsnog odbora SPS Ivica Dacic. On ce, zajedno s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka iz Beograda, razgovarati o mogucnim putevima za resavanje kosovskog problema. Novo ime, osim Dacica, jeste i Momcilo Trajkovic koji ce skupu prisustvovati kao posmatrac u ime Srba s Kosova.

D. B.

Kako je ranije saopstio PEO, ucesce na okruglom stolu su potvrdili predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, Dusan Janjic iz Instituta za drustvene nauke, potpredsednik Demokratske stranke Miroljub Labus, predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, predsednik Nove Demokratije Dusan Mihajlovic i lider Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic. Najavljeno je i ucesce dva predstavnika vladajuce Socijalisticke partije Srbije, ali njihova imena jos nisu poznata.

U ime kosovskih Albanaca dolazak na okrugli sto potvrdili su potpredsednici Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani, Hidajet Hiseni i Edita Tahiri, bivsi kosovski rukovodilac Mahmut Bakali, predsednik i potpredsednik Parlamentarne partije Kosova Adem Demaci i Abdulah Karjagdiu i glavni urednik lista "Koha" Veton Suroi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /