Sreda, 2. april 1997.

SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA

Dan Srbije ne moze biti 28. mart

Tog dana fakticki ukinuta autonomija Kosova i Vojvodine i ubijena 22 Albanca, medju kojima i troje dece, istakao Zarko Korac, predsednik Privremenog predsednistva SDU

Beograd. - Otvaranje krize u Crnoj Gori i neotvaranje dijaloga o Kosovu uzroci su destabilizacije Srbije za sta je odgovorna vlast, ocenio je Zarko Korac, predsednik Privremenog predsednistva Socijaldemokratske unije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

SDU podrzava srpsko-albanski dijalog u Njujorku i na Brezovici. "Dijalog otvaraju javne licnosti i predstavnici opozicionih stranaka, dok se vlast pravi da problem Kosova ne postoji i drzi ga u 'zamrznutom stanju'", dodao je Korac.

Dan drzavnosti Srbije, po Koracevom misljenju, ne moze biti 28. mart jer je tog dana fakticki ukinuta autonomija Kosova i Vojvodine i u Srbiji ubijeno 22 Albanca, medju kojima je bilo i troje dece. "Taj dan petina stanovnistva ove zemlje pamti kao dan kada se ginulo", istakao je Korac.

On je ocenio da je kriza u Crnoj Gori vrlo duboka. "U ovom trenutku politicka prednost je na strani Momira Bulatovica, ali ne i javno mnjenje", smatra Korac.

SDU u nacelu podrzava predlog SRJ o dvojnom drzavljanstvu i poziva hrvatske vlasti da jos jednom preispitaju svoju odluku o odbijanju. "Prihvatanje tog predloga bi stabilizovalo granicu izmedju Srbije i Hrvatske. U suprotnom, mnogi ljudi ce prisilno promeniti mesto boravka i to ce biti faktor nestabilnsti", upozorio je Korac.

Mirjana Kovacevic, clan Socijaldemokratske omladine, pozdravila je osnivanje Studentskog parlamenta "kao dobar pokazatelj da se u nasem drustvu, uprkos opstrukcijama vlasti, razvijaju demokratske institucije". Ona je zatrazila da Studentski parlament bude legalizovan u okviru Zakona o univerzitetu.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /