Sreda, 2. april 1997.

ODGOVOR VOJVODJANSKIH REFORMISTA POVODOM IZJAVE ZORANA DJINDJICA U NOVOM SADU

"Ne treba nam starateljstvo Beograda"

Uspostavljanje stvarne autonomije sa elementima drzavnosti bice najveci doprinos Vojvodine demokratizaciji Srbije, porucili reformisti, ocenjujuci izjavu lidera demokrata - izbornim trikom

Novi Sad. - Vojvodini i Vojvodjanima nije potrebno nikakvo starateljstvo van Pokrajine, makar ono bilo i iz Beograda - porucili su sa jucerasnje konferencije za stampu vojvodjanski reformisti. To bi bio i najkraci odgovor predsedniku Demokratske stranke Zoranu Djindjicu, podsetili su reformisti. Djindjic je za govornicom Izborne skupstine gradske organizacije DS u Novom Sadu izrekao ocenu "o potrebnoj brizi Beograda za Vojvodinu koju ce voditi neko drugi, a da Vojvodjani treba da doprinesu demokratizaciji Srbije, te ce se pomoci zahtevima iz Vojvodine". Za istom govornicom jos je receno - istakli su reformisti - kako je vazeci Ustav Republike Srbije dobar, ali da je problem u tome sto se navodno ne primenjuje i s tim u vezi izneli stav RDSV.

- Na sve te floskule odgovaramo da je vazeci Ustav Srbije nedemokratski, jer je donet u jednopartijskom sistemu, zagovara partijsku drzavu i potpuni centralizam. Ovim Ustavom i na njegovim osnovama Statutom Vojvodine, a kasnije i republickim zakonima, Pokrajina je ostala bez ikakvih sadrzaja autonomije, ali i bez svog glavnog grada, dok se pokrajinska Skupstina svela na pukog predlagaca odredjenih resenja, koja se po pravilu uglavnom ne uvazavaju.

Jedino promenom ustavnih resenja - istaknuto je u susretu predstavnika Reformske demokratske stranke Vojvodine sa novinarima - moze doci do stvarne autonomije i samo na taj nacin gradjani Vojvodine mogu odlucivati samostalno o vitalnim pitanjima i brinuti o sebi. Nama nije potrebno nikakvo tutorstvo iz Beograda. Uspostavljanje stvarne autonomije, sa odredjenim elementima drzavnosti, bice najveci doprinos Vojvodine demokratizaciji Srbije. Sve ostalo - kazu reformisti - svrstavamo u izborne trikove, sa jasnim ciljem da se Vojvodina privatizuje, a zatim sto brze raskrcmi.

Nama je zao - izneo je jos portparol RDSV Djordje Subotic - ali je sasvim jasno da stranke sa sedistem u Beogradu ne razumeju Vojvodinu, a ni Vojvodjane. Zato neka Vojvodinu ostave na miru, a oni neka se bave "demokratizacijom" juga Srbije. Mi se zalazemo za autonomiju Vojvodine, koja podrazumeva i autonomiju nasih novcanika, ali i mnogo sire, jer na taj nacin najbolje ce se demokratizovati Srbija. Smatramo da pitanje statusa Vojvodine ne sme biti pitanje dobre volje onih koji se trenutno nalaze na vlasti u Srbiji, vec to mora biti ustavno definisana autonomija, a to je moguce iskljucivo promenom ustavnog polozaja Vojvodine - isticu reformisti Vojvodine.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /