Cetvrtak, 3. april 1997.

REAGOVANJE NA ODLUKU GO SDS REPUBLIKE SRPSKE

Potpredsednik RS ne moze da potpise sporazum sa SRJ

Odluka pokazuje da ne postoji pravna drzava, ocenjuje Stranka nezavisnih socijaldemokrata. Zakljucak kojim se ovlascuje Mirjanic neustavan je, smatra Dragutin Ilic

Banjaluka, Beta. - Stranka nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske (SNSD) juce je najostrije osudila odluku Glavnog odbora vladajuce Srpske demokratske stranke (SDS) da Ukaz o proglasenju Zakona o specijalnim paralelnim vezama RS i SRJ umesto predsednika potpise potpredsednik RS. "Nedopustivo je da GO SDS uzima sebi za pravo da necije ustavne nadleznosti, konkretno predsednika Republike, oduzima i prenosi nekom drugom", kaze se u saopstenju SNSD. Nezavisni socijaldemokrati su zatrazili da se u potpunosti sprovede postupak oko proglasenja Zakona, i da, ako predsednica RS Biljana Plavsic ne bude potpisala ukaz o njegovom proglasenju, on bude vracen Skupstini na ponovno razmatranje. Poslednja odluka GO SDS pokazala je da u RS ne postoji pravna drzava, vec "cist oblik partijske drzave sa svim negativnim posledicama", ocenjuje se u saopstenju SNSD.

Predsednik poslanickog kluba Saveza za mir i progres Dragutin Ilic izjavio je juce da se zakljuckom GO SDS "diskvalifikuje institucija predsednika drzave" i da nije u skladu sa Ustavom RS. Prema njegovim recima, takav zakljucak je "nepotreban" jer je Ustavom predvidjeno da, ukoliko predsednica RS Biljana Plavsic ostane pri stavu da ne potpise Ukaz, Zakon kojim se verifikuje sporazum sa SR Jugoslavijom ide ponovo u Skupstinu. Ako ga Skupstina ponovo potvrdi, ona je obavezna da ga potpise ili da podnese ostavku, rekao je Ilic, ocenivsi da na predstojecoj sednici parlamenta RS 4. aprila nece doci do "radikalnog raspleta" jer bi to bilo "veoma nepovoljno po RS".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /