Cetvrtak, 3. april 1997.

KLINTON POKUSAVA DA SPASE MIR NA BLISKOM ISTOKU

Netanijahu: Bez ustupaka u Vasingtonu

Izrael nastavak mirovnog procesa uslovljava prekidom bombaskih napada na jevrejska naselja, dok Palestinci isticu da se situacija nece smiriti sve dok Izrael gradi na arapskim teritorijama

Jerusalim, Rojter. - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu nije juce pokazao nikakvu spremnost na ustupke Palestincima uoci odlaska u Vasington za pet dana gde americki predsednik Bil Klinton organizuje samit za "spasavanje mira".

Upitan da li je Izrael spreman da ponudi nesto Palestincima u zamenu za okoncanje bombaskih napada na jevrejska naselja i gradjane, Netanijahuov portparol Sai Bazak je odgovorio: "Pre svega i prvi uslov je prestanak palestinskog terorizma. Tek tada ce diplomatski pregovori biti nastavljeni."

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt juce je dva puta telefonom razgovarala sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom, kako bi cula njegovu poziciju uoci Netanijahuovog dolaska u Vasington, javila je palestinska novinska agencija Vafa. Prema navodima agencije, Arafat je rekao: "Izraelska politika naseljavanja (...) dovodi ceo mirovni proces u opasnost". On je ocenio da samo prekid radova na spornim naseljima moze smiriti strasti.

Palestinci isticu da izgradnja jevrejskih naselja prejudicira resenje statusa istocnog Jerusalima o cemu pregovori tek predstoje. Medjutim, Bazak je rekao da ce Netanijahu pred Klintonom istaci da Izrael nema nameru da odustane od izgradnje naselja u istocnom, arpaskom delu Jerusalima, bez obzira sto je to bio povod za nasilje koje traje vec dve nedelje na Okupiranim teritorijama.

"Gradnja naselja Har Homa bice nastavljena", rekao je Bazak. "On (Netanijahu) ce to reci Klintonu. On je to rekao celom svetu i reci ce ponovo. Jerusalim je glavni grad Izraela i mi imamo pravo da u njemu gradimo."

Istrazivanje javnog mnjenja koje je obuhvatilo 509 Jevreja pokazalo je da 52 odsto podrzava nastavak izgradnje.

Nemiri na Zapadnoj obali ne jenjavaju, a juce su severno od Jerusalima izraelski vojnici koristili suzavac i gumene metke da rasteraju Palestince koji su ih gadjali kamenjem. Prema tvrdnjama jevrejskih naseljenika, jedan izraelski autobus pun vojnika prevrnuo se u blizini palestinskog izbeglickog logora Dzalazun na Zapadnoj obali, posto je na njega bacen molotovljev koktel. Tri vojnika su povredjena. Palestinska policija je potvrdila ovu vest, ali nije precizirala uzrok prevrtanja.

Bazak je rekao da ce Netanijahu u Vasington doputovati u ponedeljak i vratiti se kuci istog dana. "Putujemo u Vasington, a verujemo da i Amerikanci isto misle, s jasnom namerom da Palestincima stavimo do znanja da ako se terorizam nastavi nece biti nimalo lako nastaviti mirovni proces", rekao je Bazak.

Americki predsednik je prekjuce nakon susreta sa jordanskim kraljem Huseinom rekao da je "licno spreman sve da ucini kako bi se mirovni proces vratio na kolosek i stvari pokrenule s mrtve tacke."

U pojasu Gaze prekjuce su od eksplozije bombe poginula dva Palestinca, sto su Izraelci pripisali neuspelom pokusaju samoubilackog napada na jevrejsku skolu. Izvori pokreta Islamski dzihad, koji je osumnjicen da stoji iza ove eksplozije, saopstio je juce da je palestinska policija pretprosle noci uhapsila 30 njihovih aktivista. Pokret je u saopstenju odbacio odgovornost za ovu i nedavnu eksploziju u jevrejskom naselju u Gazi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /