Cetvrtak, 3. april 1997.

U PRIPREMI AKCIONI PROGRAM DS

Promena politicke geografije

Do 26. aprila Demokratska stranka treba da zavrsi dokument pod radnim nazivom "Akcioni program", cije ce delove ponuditi i svojim koalicionim partnerima. Kljucni segmenti programa bice politicki sistem, ekonomija, ljudska prava i spoljna politika.

- Politicka geografija Srbije se mora promeniti. Za to postoje ekonomski razlozi (to se odnosi na pitanje regionalizacije) i politicki (kako se ne bi manipulisalo izbornim distriktima). Treci razlog je to sto je Slobodan Milosevic sebi dozvolio da internacionalizuje pitanje Kosova pa ce politicari iz koalicije "Zajedno" koji budu vodili Srbiju morati time da se pozabave, izjavio je Miodrag Perisic, potpredsednik DS, za "Nasu Borbu".

Kao osnovna nacela DS u resavanju kosovskog pitanja, Perisic navodi "da nema promene granica, da Albanci i njihove politicke partije treba da izadju na izbore i da se velike partije poput Rugovine i Demacijeve ukljuce u borbu za sto bolje izborne uslove i fer pristup medijima u kampanji".

Komentarisuci uslove pod kojima ce Evropska zajednica saradjivati sa SRJ, medju kojima je i da Kosovo dobije svoj Ustav, Perisic istice: "Ti uslovi su bili takodje metod pritiska koji se tice rezima Slobodana Milosevica, a ne koalicije "Zajedno" i Demokratske stranke. Ako srpsko-albanski dijalog u Njujorku bude produktivan, mislim da ce se o tim stvarima drugacije razgovarati".

Politicka i teritorijalna autonomija Kosova, po Perisicevom misljenju, mora biti redefinisana u odnosu na "stara iskustva i novu realnost". Stav DS je da nema povratka na Ustav iz 1974. "jer su ta resenja proizvodila politicke nakaze".

Perisic smatra da pokrajinskoj vladi i skupstini treba dati mnogo sira ovlascenja, kao sto je zasnivanje samostalnih odnosa sa Albanijom, sto po njegovim ocenama ne bi stetilo integritetu Srbije.

U vezi sa Vojvodinom, Perisic istice da kada bi ona raspolagala svojim profitom, pitanje politicke autonomije se ne bi postavljalo. "Pitanje granica i teritorijalne autonomije je premoderno," smatra Perisic.

U Sandzaku, po Perisicevom misljenju prakticno su sporne samo tri opstine - Novi Pazar, Sjenica i Tutin. "Drugacije regionalno organizovanje Srbije bi resilo sva pitanja, u vezi sa tim", rekao je potpredsednik DS.

- Kolektivna i individualna prava Muslimana bi trebalo da budu jednaka apsolutno svim pravima gradjana Srbije, cak sa elementima pozitivne diskriminacije - da im se, na primer, obezbedi politicko reprezentovanje bez obzira na broj biraca, u organima Republike i Federacije - kaze Perisic, dodajuci da bi to bilo po svetskim principima.

Po Perisicevom misljenju, manjinska politika ce morati da stimulise razlike. Kada je u pitanju, na primer, skolovanje pripadnika nacionalnih manjina, Perisic istice, da ce oni koji budu zeleleli da rade u uskom etnickom okruzenju moci da zavrsavaju sve nivoe skolovanja na svom jeziku. "Drzava bi trebalo da placa to skolovanje koliko moze. Ali, da li bas sve mora da placa nekom da bi bio dobar Albanac ili Madjar", dodaje Perisic.

On istice da element predizborne kampanje buduceg predsednika Srbije mora biti ukidanje predsednickog sistema i premestanje tezista na parlament. Pitanje monarhije za Srbiju je, prema Perisicevom misljenju, od simbolicke vaznosti. - Sto pre koalicija "Zajedno" uzme u razmatranje pitanja promene politicke geografije - to bolje. Ali, najbolja prilika za to je otvaranje dijaloga, a ne nudjenje gotovih resenja, zakljucuje Perisic.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /