Cetvrtak, 3. april 1997.

RANDJEL NOJKIC, PREDSEDNIK KOALICIJE "ZAJEDNO" ZA PRISTINSKI OKRUG

Poverenje vratiti uklanjanjem policije

Srbi i nemaju potrebu da traze neku zastitu od policije i oni, tvrdim, ne bi ni primetili da se policija povukla. Isto tako vazno je reci da je danas na ovim prostorima zivot bezbedniji nego u Beogradu

Vezba policije i vojske:
U jednoj kasarni na Kosovu

Jedan od prvoboraca srpskog bunta na Kosovu, Randjel Nojkic, danas je predsednik Koalicije "Zajedno" za Pristinski okrug i ostar kriticar Milosevicevog rezima. Pokajnicki kaze da je krajem osamdesetih u Milosevicu video spasitelja, demokratu i coveka koji se pojavio kako bi srusio komunizam. Sada razmislja znatno drugacije.

- Milosevic je svojom pojavom uspeo da slomije tadasnje albansko rukovodstvo na Kosovu i Metohiji i stavi se na stranu ugrozenih Srba. Kasnije, pak, svojom pogresnom politikom, kadrovskom pre svega, ne samo da nije pomogao kosovskim Srbima, vec nam je odmogao, i ne samo da nije bio covek koji je rusio komunizam, vec je taj komunizam ucvrscivao. Kao rezultat tog njegovog trenutnog smirivanja stanja sada na Kosovu imamo jednu bezizlaznu situaciju - kaze Nojkic u razgovoru za "Nasu Borbu".

Po njegovom misljenju aktuelna vlast ne pokusava da pripremi Srbe za jedno realno resenje koje ce nastati na kosovskim prostorima, tako sto im ne prezentira koja su to resenja koja bi bila prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu. Tako da je, nastavlja, situacija na Kosovu u ovom momentu veoma dramaticna. Pozivajuci se na misljenje kosovskih Srba, Nojkic kaze da Slobodan Milosevic sve vise gubi poverenje i medju onim ljudima od kojih je do sada dobijao najveci broj glasova.

Pored pogresne kadrovske politike na Kosovu, Milosevic je, smatra nas sagovornik, ucinio i niz drugih gresaka - recimo, pogresan odnos prema Albancima, i njihovo otpustanje i proterivanje sa posla. "Jednom prilikom 1992. godine kada sam bio kod gospodina Milosevica sa grupom opozicionara sa ovih prostora, rekao sam mu da ce se takvo postupanje vratiti kao bumerang Srbima s cime se on tada slozio"- kaze lider pristinske koalicije "Zajedno".

Sto se tice kadrovske politike, Nojkic tvrdi da je Milosevic cinio gresku saljuci na Kosovo ljude cije se zanimanje zvalo - Srbin. Uz to, stvarajuci "vikend funkcionere", koji su zastupali u vremenu koje su provodili na Kosovu svoje licne interese, a ne opste, ocenjuje Nojkic, Milosevic je doprineo danasnjem haosu kakav se uveliko oseca.

Kradja i licni interesi

U osnovne uzroke izbornog debakla Koalicije "Zajedno" na Kosovu, Randjel Nojkic ubraja povlacenje Dragoslava Avramovica sa liste, nepostojanje prave koalicije za ove prostore, i neregularnosti tokom glasanja. Kao primer navodi glogovacku opstinu gde je ubedljivo pobedio SPS posto su kontrolori iz opozicije onemoguceni da prate glasanje. Zloupotreba je bilo i u drugim opstinama.

- U selu Djelekare, SO Kosovska Vitina, upisano je 1217 biraca, glasalo je 1217, i svih 1217 glasali su za socijaliste. Da li je uopste moguce da u stoprocentno albanskom selu izadju bas svi biraci, i svi glasaju za SPS - navodi Nojkic jedan od desetak primera "cudnovatosti" poslednjih izbora.

Pokusaj stvaranja koalicije na Kosovu sa Srpskim pokretom otpora Momcila Trajkovica propao je, po recima Nojkica, zbog licnih interesa. "Oni su jedina jaca politicka grupacija ovde (pored radikala s kojima a priori ne idemo u savez), mada uopste nisu registrovani, i sa njima je moguca koalicija za predstojece izbore, ali kada se mnogi odnosi u Srpskom pokretu otpora rasciste, i kada neki ljudi kojima tamo nije mesto odu" - kaze nas sagovornik.

Osim sto bi trebalo pod hitno sprovesti dogovor izmedju Milosevica i Rugove o skolstvu, prema Nojkicevim recima, takodje bi trebalo sto pre ukloniti policiju sa ulica. "Time bi bilo vraceno poverenje izmedju Srba i Albanaca na ovim prostorima. Rezim je postavljao jake policijske snage na ovim prostorima plaseci se nekakvih grupa, atentatora koji su se obucavali za navodni terorizam. Medjutim, osim sto su te grupe napadale iste te policijske snage (ne tvrdim, jer su slucajevi nerazjasnjeni), napada na obicne ljude nije bilo. Prema tome Srbi i nemaju potrebu da traze neku zastitu od policije, i oni, tvrdim, ne bi ni primetili da se policija povukla. Isto tako vazno je reci da je danas na ovim prostorima zivot bezbedniji nego u Beogradu", podvlaci sagovornik "Nase Borbe".

Tokom demonstracija sirom Srbije zbog izborne kradje, prica Nojkic, u Nisu i Beogradu bilo je dovuceno najvise policije sa Kosova koja je zaduzena da stiti kosovske Srbe. Dodaje da se tih dana na Kosovu nista vanredno nije dogadjalo iako je prisustvo pripadnika MUP-a bilo smanjeno, sto, kaze, potvrdjuje njegovu gore pomenutu tezu.

- Ako se, kada policija bude povucena, ovde ipak nesto dogodi onda ce rezim imati pravo da kaze - evo vidite zasto smo drzali policiju i zasto cemo je opet drzati. Ovako samo daju povod da se govori o represiji nad Albancima koja de fakto postoji - naglasava Nojkic. Ovakvo policijsko ponasanje na Kosovu, istice, samo ide u prilog strahu medju Albancima da ne mogu slobodno da zive. Sa druge strane, Srbi se s pravom plase nekog stepena samostalnosti Albanaca, jer znaju sta se sve desavalo na Kosovu od 1974. do 1989. godine - govori Nojkic, dodajuci da se isto kao o srpskom rezimu i o albanskim vodecim partijama moze govoriti kao o - nedemokratskim. Navodeci konkretan primer, on kaze da je sa predstavnicima Koalicije "Zajedno" skoro bio u Americkom informativnom centru u Pristini gde im je receno "da imaju velike probleme sa Albancima posto oni misle da je taj centar ambasada osnovana da stiti njihove interese".

- Lideri Albanaca nisu preneli svom narodu pravu ulogu tog centra cime su doprineli takvom shvatanju. Prema tome ni oni nisu ni realni, ni demokrate u tom pogledu. Zato mislim da je resenje celog problema u potpunoj demokratizaciji Srbije, narocito na Kosovu i Metohiji, a onda ce aduti i jednoj i drugoj strani biti izbaceni iz ruku, onda ce tenzija pasti i resenje ce se vrlo lako naci - zakljucuje Randjel Nojkic, predsednik pristinske "Zajedno".

D. Petrovic, B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /