Cetvrtak, 3. april 1997.

PREGOVORI IZMEDJU ITALIJANSKOG STET I PTT "SRBIJA" U ZASTOJU

Srpska vlada insistira na kes isplati

Najnovija runda pregovora izmedju PTT "Srbija" i italijanskog potencijalnog kupca odlozena zbog nesuglasica oko aranzmana. Ministar za privatizaciju tvrdi da STET jos nije odabran za kupca 49 odsto kapitala PTT i kao ozbiljne partnere pominje grcki, korejski i francuski telekom

Pregovori izmedju predstavnika PTT "Srbija", republicke vlade i italijanske drzavne kompanije za telekomunikacije STET, zainteresovane za udeo u vlasnistvu kapitala srpskog monopola, zastali su, saznaje "Nasa Borba" u italijanskom STET.

Za kraj prosle i pocetak ove nedelje bio je predvidjen nov krug pregovora, ali su oni otkazani zbog nesuglasica izmedju dve pregovaracke strane. Prema tvrdnjama izvora "Nase Borbe" u STET, srpska vlada je nezadovoljna ponudom italijanske strane koja je za vlasnistvo nad 49 odsto kapitala PTT htela da ponudi uglavnom tehnologiju, a manji deo isplati u kesu.

S druge strane, problem je iskrsao i oko toga sto su Italijani srpsku stranu uslovaljavali - da isplaceni novac upotrebi za ulaganja u tehnologiju i razvoj, dok je ovdasnji stav bio da strani partner nema pravo da diktira kako ce novac biti upotrebljen.

Predstavnici STET, takodje, zeleli su da znaju koliko ce srpska vlada licenci odobriti u oblasti fiksne telefonije, odnosno da li ce imati veci broj konkurenata. Vlada Srbije, prenosi italijanski izvor naseg lista, nije bila rada da precizira i broj potencijalnih stranih operatera na ovdasnjem trzistu telekomunikacija.

U izjavi za Rojter od utorka Milan Beko, republicki ministar za privatizaciju, porekao da je italijanska drzavna telekomunikaciona kompanija STET vec odabrana za kupca 49 procenata akcija PTT, kao i podatak da su Italijani ponudili opremu umesto kesa.

Srbija i Crna Gora odvojeno u reforme

Srbija ce uskoro izaci sa programom vracanja stare devizne stednje gradjana u iznosu od cetiri milijarde dolara. Istovremeno, treba da bude obelodanjen i program rehabilitacije banaka kako bi se povecao kredibilitet bankarskog sektora, najavio je u razgovoru za Rojter Milan Beko, ministar za privatizaciju u Vladi Srbije.

Iako je Savezna vlada odgovorna za ta pitanja, Srbija i Crna Gora ce napraviti odvojene programe strukturnog prilagodjavanja privrede i ozdravljenja bankarskog sistema.

Ministar je potvrdio zainteresovanost STET za srpske telekomunikacije i da je bilo nekoliko rundi pregovora. "Razgovarali smo o 30 do 49 procenata kapitala PTT, ali smo bili jasni da ne dolazi u obzir prodaja vise od 49 odsto ukupne imovine PTT", izjavio je Beko, dodajuci da ocekuje pregovore o tarifama, monopolu i licencama za mobilnu telefoniju.

Osim STET, on je istakao da su OTE iz Grcke, korejski i francuski telekom izrazili veliko interesovanje. Inace, preliminarna procena vrednosti PTT "Srbija", koju je uradio beogradski ekonomski institut "CesMekon", iznosi cetiri milijarde dolara.

Prema Rojterovim izvorima, odvajanje poste i telekomunikacija planirano je za maj ove godine. Ministar je izjavio da ce posta ostati u potpunosti u drzavnom vlasnistvu, dok ce telekomunikacije biti ponudjene na prodaju.

V. Milovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /