Cetvrtak, 3. april 1997.

NEVLADINE ORGANIZACIJE U HRVATSKOJ O PREDSTOJECIM IZBORIMA ZA LOKALNE ORGANE VLASTI I ZUPANIJSKI DOM SABORA

Samo zagrevanje za "prave" izbore?

Hrvatski zakon o izborima ne predvidja mogucnost da nevladine organizacije dobiju status posmatraca, ali ih ne sprecava. Medju posmatracima UN, Savet Evrope, OEBS

Svi koji se spremaju za kontrolu izbora u Hrvatskoj, zakazanih za 13. april, kazu, ne polaze od pretpostavke da ce i u Hrvatskoj doci do drasticne, vulgarne izborne kradje. Veronika Reskovic, jedna od poznatijih zagrebackih aktivistkinja u sferi zastite ljudskih prava, govori o necem drugom. Kao aktivista nove grupe GONG (Gradjani organizirano nadgledaju glasanje) ona kaze da je zasad glavni cilj pokrenuti gradjane da samostalno pocnu da ostvaruju svoja ustavna gradjanska prava. Nadgledanje nacina na koji se izbori odvijaju, spada u elementarna gradjanska prava.

Pod lupom

GONG jos uvek nije dobio i oficijelno odobrenje drzavne Komisije (Izbornog povjerenstva) za status posmatraca izbora, ali prema recima prvog coveka, Mladena Momcinovica, GONG nema razloga da sumnja da ce ga dobiti, pa makar i u poslednjem trenutku. U ovoj gradjanskoj inicijativi su ujedinjeni Centar za mir i nenasilje iz Osijeka, Komitet za ljudska prava iz Pakraca, Gradjanski odbor za ljudska prava iz Poreca, HOMO iz Pule i Vrhovina, Zenska grupa Mali Losinj, Dalmatinski odbor solidarnosti iz Splita i Gradjanski odbor za ljudska prava iz Zagreba. Hrvatski Helsinski odbor za sada samo analizira hrvatske medije i njihovo "pokrivanje" predizborne kampanje.

- Osobno sam optimista - kaze za "Nasu Borbu" Momcinovic o svojim ocekivanjima da GONG dobije oficijelno odobrenje za neposrednu kontrolu izbora, pominjuci da su medju ostalim posmatracima vec prijavljene Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i jos neke medjunarodne asocijacije.

Izbore namerava da kontrolise neposredno i asocijacija sedam opozicionih stranaka (Kosti), ali iskrsli su neki problemi sa Izbornim povjerenstvom, pa to i nije bas izvesno, prenose hrvatski mediji. Njima se, recimo, ne obecavaju kopije zapisnika sa birackih mesta, nego se upucuju da to traze od zupanijskih izbornih komisija.

GONG "pokriva" vecinu izbornih mesta

GONG je nastao u okviru Koordinacije nevladinih organizacija Hrvatske za zastitu i promociju ljudskih prava i cini je 13 nezavisnih vladinih organizacija, a cilj je, osim kontrole izbora, i motivisanje ljudi da brane i produbljuju svoj gradjanski suverenitet, edukacija aktivista, kao i osposobljavanje za samoorganizovanje. Za sada su, prenosi za "Nasu Borbu" Veronika Reskovic, u stanju da pokriju jedanaest od dvadeset i jedne zupanije Republike Hrvatske, znaci vecinu od 7.000 izbornih mesta.

Uz ambasade u hrvatskoj metropoli, predizbornu i izbornu atmosferu pazljivo prate i novoosnovani Forum za zastitu slobode javne rijeci (Hrvatsko novinarsko drustvo, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Asocijacija studenata Zagreba), Ad hok zenska koalicija i drugi.

Sam Zakon o izborima, istini za volju, ne predvidja mogucnost da nevladine organizacije dobiju status posmatraca izbora, ali ih ni ne sprecava, napominju u GONG-u. Dakle, pasivno ga omogucava, smatra se u ovoj asocijaciji. Tu se pozivaju i na clan osam Deklaracije o ljudskoj dimenziji KEBS-a iz 1990. godine, koja je ratifikovana, a predvidja siroku koncepciju posmatranja izbora, slicno kao i neki drugi medjunarodni dokumenti.

Zloupotreba drzavnih funkcija

U predizbornoj kontroli stranacke kampanje, primecuje se da televiziji nemaju jednak pristup vladajuca i ostale stranke, a sve su cesce primedbe i na zloupotrebu drzavnih pozicija HDZ-ovih funkcionera u predizbornoj kampanji. Opozicija stavlja ozbiljne primedbe i na zloupotrebu Hrvatske vojske. Kaze se da niko u Hrvatskoj ne bi trebalo u svojim predizbornim spotovima da koristi HV, jer ona pripada svima, celoj drzavi i narodu, a ne samo vladajucoj stranci.

Novi sef Povjerenstva

Posle skandaloznog smenjivanja predsednika Vrhovnog suda Hrvatske, istovremeno i sefa drzavnog Povjerenstva za izbore, predsednik Povjerenstva je postao sudija Upravnog suda Hrvatske, Ivan Mrkonjic. To je ime koje ce u susednoj drzavi u narednim nedeljama biti vrlo cesto pominjano.

Forum za slobodu javne rijeci u jednom od cetiri do sada objavljena nedeljna izvestaja primecuje i da se u javnosti pojavljuju ankete radjene na nereprezentativnom uzorku, dakle nepouzdane.

Nezavisni posmatraci procenjuju da vladajuci HDZ izglede na pobedu ima samo u 15 do 40 procenata, ali istovremeno primecuju da se kampanja vodi, bez izrazite volje za pobedom, tako da se pominje i mogucnost kako su ovi izbori ustvari samo zagrevanje za one "prave", predsednicke u leto, ili za Zastupnicki dom Sabora.

Vukan Simonovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /