Cetvrtak, 3. april 1997.

LIDERI STUDENTSKG PROTESTA O SVOM MOGUCEM POLITICKOM ANGAZMANU

Niko "pod firmom" Protesta

Neprimereno je porediti vodje Protesta 91/92. i nas, smatra Cedomir Jovanovic. Pristupanje partiji - privatna stvar

Na kraju svakog studentskog bunta, nezvanicni ili zvanicni predvodnici studentskog protesta nalazili su se pred slicnom dilemom, angazovati se ozbiljnije u politici ili ne. Lideri protesta akademaca 1991. i 1992. godine, Zarko Jokanovic i Dragan Djilas, razlicito su razresili ovu dilemu. Djilas se distancirao opredelivsi se za biznis, a Jokanovic debelo zagazio u politicke vode. Prvi pokazatelji govore da ce clanovi "kolektivnog rukovodstva" Studentskog protesta 96/97. za sada krenuti Djilasovim, a u blizoj buducnosti, mozda, i Jokanovicevim stazama.

- Mi nismo dobar primer za nastavak analogije koja ima stereotipan naziv Zarko Jokanovic. Ne potcenjujem nikoga, ali mislim da je neprimereno porediti vodje tih protesta i nas - kategorican je Cedomir Jovanovic.

Slobodan Homen, predsedavajuci Glavnog odbora SP, jos ne razmislja o politickom angazovanju i naglasava da svako eventualno ukljucivanje clanova studentskog rukovodstva u rad pojedinih partija mora mimoici Protest i buduci Parlament akademaca.

"Ne znam sta ce u buducnosti raditi moje kolege, kao sto ne znam ni sta cu ja raditi. Ako neko od mojih kolega ima zelju da pristupi nekoj partiji, to je njihova privatna stvar. Na to SP ne moze uticati, ali je sigurno da nicije politicko angazovanje nece ici pod firmom Protesta ili Studentskog parlamenta", kaze Homen.

Nametnute zablude

- Mi smo godinama gledali ljude kao sto su Percevic i Dacic, koji su iz skolskih klupa postali vrhunski politicari. To su nametnute zablude kojih se treba osloboditi - istice Cedomir Antic, koji se protivi misljenju da oni koji su ucestvovali u protestu vise nikada ne treba da se bave javnim delovanjem.

Gotovo svi clanovi Glavnog i Inicijativnog odbora SP planiraju da najpre zavrse fakultete, a da se tek potom eventualno politicki angazuju.Tako Igor Zezelj, clan IO, tvrdi da ce se, mozda, "jednog dana" politicki aktivirati, ali ne pre diplomiranja.

"Preterano eksponiranje mi nije u prirodi, a, za razliku od Mise Gavrilovica ili Cede Antica nisam ni neki govornik", kaze Zezelj i dodaje: "Za sada, ovo sto sam radio u SP samo me odbija od politike. U politici nisam video nista sto bi me privuklo. Da li ce se drugi angazovati, ne znam. Ali ako bi se bilo ko od njih pojavio na nekim izborima, Ceda Antic, Ceda Jovanovic, Slobodan Homen ili neko drugi, svakako bi im dao svoj glas ". Zezelj kaze, ne zeli da bude politicar- profesionalac koji bi svoje stavove podredio uspehu, vec da dosledno sprovodi svoja politicka ubedjenja.

Vladimir Dobrosavljevic zastupa tezu da pri posmatranju Studentskog protesta kao "odskocne daske" za bilo kakav buduci angazman, postoji "jasna zlonamernost". "To sto je neko ucestvovao u protestu i pokazao svest o potrebi javnog angazovanja, ne treba da postane jedna vrsta tega koja se potpuno neopravdano kaci ljudima. Zasto neko ko je bio uspesan student ne bi postao asistent ili, ako se neko od ljudi koji su se istakli u ovom protestu, pokaze kao sposoban za dobrog politicara, zasto se on time ne bi bavio? Bitno je samo da ovaj Protest ne primeni selekciju koju je sadasnji rezim primenjivao - da student kao institucija postane politicar".

S. Bisevac
J. Tasic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /