Cetvrtak, 3. april 1997.

SAVEZ STUDENATA BEOGRADA

"Nada je jedini mehanizam"

Savez studenata Beograda, apsolutno osporava legitimet izbora za Studentski parlament, a tumaci ga, kao pokusaj stvaranja politickog tela na Univerzitetu, receno je na jucerasnjoj konferenciji za stampu Saveza studenata Beograda. Po recima Milutina Djordjevica, predsednika Saveza studenata Beograda, i Odbor za odbranu demokratije je politicko telo, "a tela su stvorena oko izbora i za izbore".

- Euforicnost SP, vidljiva i kroz sam naziv "parlament", brzo ce splasnuti, kada se sukobe sa pravim studentskim problemima. "Politicka desavanja, demokratija i izbori jesu atraktivne teme, ali vreme ce pokazati, ko zaista zastupa prava studenata", rekao je Djordjevic.

Sponzori Dana studenata

U okviru Saveza studenata Beograda, povodom dana studenata, 4 aprila, organizovace se niz manifestacija, sportskih i kulturnih, ali pored imena preduzeca "Estetika Inter Projekt", Djordjevic nije zeleo da kaze imena drugih sponzora, jer ni oni sami, objasnio je, ne zele marketing na ovakav nacin. Uz to, s obzirom da nece biti budzetskog finansiranja, simbolicna pomoc je stigla od Ministarstva prosvete.

Savez Studenata Beograda, koji po recima predsednika, nije prorezimska organizacija, pokrenuce pitanje vracanja skolarina, poboljsanja uslova za upis u narednu godinu. Takodje se nadaju se da ce Vlada RS saslusati njihove predloge, kako bi trebalo da funkcionisu odnosi na relaciji student-profesor. A u kontekstu povrede autonomije fakulteta prilikom upada policije na fakultet Djordjevic je rekao da se "nada da se takva greska nece ponoviti, ali isto tako da nece ni dekan zvati ljude sa ulice da udju u zgradu fakulteta". "Nada je za sada jedini mehanizam", rekao je.

Z. M. Jevtic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /