Cetvrtak, 3. april 1997.

FUDBAL: KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO '98: CESKA-JUGOSLAVIJA 1:2 (0:1)

Drulovic i Milosevic brzi od "sirene"

Vladimir Stankovic
Borivoje Karaulic
specijalni izvestaci "Nase Borbe" iz Praga

Prag. - Stadion Sparte. Sudija Mark Bata (Francuska). Gledalaca oko 20.000. Strelci: Mijatovic u 26, Milosevic u 90. minutu, a Bejbl u 74. za Cesku. Zuti kartoni: Nadj, Jugovic, Savicevic, Jokanovic (Jugoslavija), Bejbl (Ceska)

CESKA: Miklosko 7, Latal 6 (Berger 6), Repka 7, Nedved 6 ,Fridek -, Kadlec 7, Bejbl 8, Poborski 5, Kuka 7, Cizek 7, Smicer 6 (Cigl -), Hornjak 6,

JUGOSLAVIJA: Kralj 8, Mirkovic 7, Govedarica 8, Jokanovic 8, Djukic 7, Mihajlovic - (Brnovic 7), Jugovic 7, Savicevic 6 (Milosevic -), Mijatovic 8, Stojkovic 8 (Drulovic -), Nadj 8.

U veoma napetom i za obe reprezentacije posebnom susretu, Jugoslavija je sinoc u Pragu osvojila ogromna tri boda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo - 1:2 (0:1). Dugo je vodila, cak do 74. minuta kada je ostala bez vec "vidjenog" plena. Sve do gotovo poslednje sekunde meca u kome su Milosevic i reprezentacija uradili "nemoguce".

Ukoliko se ovako bude igralo 30. aprila u Beogradu i savladali Spanci mozda bismo mogli da kazemo... no, bolje sacekajmo.

Ovo je bila izuzetna predstava "plavih", posebno Kralja, Govedarice, Stojkovica, i Nadja, ali i citave ekipe koja je najzad pokazala da vredi mnogo vise nego sto se mislilo posle niza bledih partija.

Ono sto ne valja je da ce se Jugoslavija nameriti na Spaniju bez Jugovica, Jokanovica i Nadja (zbog parnih zutih kartona). Ali barem danas i ovih dana to ce biti u drugom planu. "Plavi" zasluzuju sve cestitke za musku borbu i zlatne bodove iz istog takvog grada. Sva je prilika da je i pojacani strucni stab tu "umesao prste". Nevolje jugoslovenske reprezentacije neocekivano su pocele vec na startu. Tacnije dan ranije, kada se na treningu povredio Djorovic i tako se u gledalistu pridruzio ranije otpisanom Risti Vidakovicu. To je dovelo do pretumbacija u odbrani "plavih" tako da je Mirkovic imao ulogu libera. Kasnije se pokazalo da to nije bio jedini maler: Mihajlovic je vec u 10. minutu ustupio mesto Brnovicu. Cesi su istrcali sa osmoricom osvajaca vicesampionske titule sa poslednjeg Evropskog prvenstva. Novi su bili iskusni golman Miklosko (35), Repka i Cizek iz domace Sparte. Iz spica napada izostao je povredjeni Drulak, a poverenje je dobio Smicer iako je za svoj Lens mrezu uspeo da zatrese, pre nedelju dana, tek posle 26 kola. Iz onog beogradskog sastava Uhrin je na klupu poslao Suhopareka, Bergera i golmana Srniceka.

Stankovic pogodio rezultat

Sestorica veterana, bivsih jugoslovenskih reprezentativaca koji su u Pragu bili gosti FSJ, dali su prognozu uoci meca a najuspesniji bio je Branko Stankovic koji je hrabro upisao: 2:1 za Jugoslaviju. "Ambasador" nije pogresio.

Omanji i lepo uredjeni stadion (sa losim terenom) lako je uspeo da popuni svojih 20.000 mesta na tribinama, zajedno sa oko 1.500 jugoslovenskih navijaca, gurnutih negde u cosak. Dezurni spiker je sat pre pocetka utakmice poceo posteno da odradjuje svoj posao, neprestano dajuci impuls navijackom horu. Igraci obe ekipe sastavili su gotovo jedno poluvreme u dugom zagrevanju pre pocetka izuzetno vaznog meca. Sve je bilo spremno za veliku predstavu.

Pocelo je zustro, bez uobicajenog ispitivanja na startu. Prva prilika ukazala se Nedvedu (9. minut), Cesi sve vise pritiskaju, dvojac u napadu Mijatovic - Savicevic tesko dolazi do lopte, kao da je izlazak Mihajlovica poremetio redove nasih. Kralj u 20. minutu opravdava selektorovo poverenje - Kuka nastavlja sa promasajima koje je "poceo" u Beogradu.

Prebukirana novinarska loza

Domacin se namucio kako bi smestio citavu svitu predstavnika medija. Prijavilo se 144 novinara, 45 fotoreportera i 50 televizijskih reportera. Pored Ceha i Jugoslovena, na tribinama su bili novinari iz Spanije, Francuske, Italije, pa cak i iz Japana.

I kako to obicno biva u fudbalu, u 26. minutu sve se preokrenulo. Mijatovic slobodan udarac sa ivice sesnaesterca, iskosa, pretvara u gol - 0:1! Skace mala grupa Jugoslovena na noge i u tisini navijacke vecine domacih daje sebi oduska radosnom trenutku. Slavi se pridruzuje i Kralj, izvanrednom odbranom Smicerove "bombe" (32. minut).

Cesi pokazuju svoje grublje lice, svesni velikog uloga koji ne zele da prokockaju. Umalo da ih Djukic u 42. minutu jos vise razljuti.

U nastavku dve velike prilike domacina kao da su postavile pitanje dokle ce izdrzati fudbaleri u belim dresovima? Cesi su opasno pritisli, da bi gostujuci napadaci u "predahu" pokusavali da odmore svoje u pozadini. Vreme je, naravno, sporo proticalo, crveni krug na semaforu koji je oznacavao minute nikako nije dolazio do svoje poslednje tacke.

Petnaestak minuta pre kraja strepnje su se obistinile. Radek Bejbl posteno je opaucio po lopti, Kralj tu nista nije mogao - 1:1. Ostalo je bila strepnja i po koja nada. I konacno, radost u koju su mnogi sumnjali. Taman kada se Bataspremao da odsvira kraj , Milosevic posle sjajnog centarsuta Drulovica stavlja tacku na veliki trijumf - 1:2.

PET MINUTA POSLE

Pogledao nas i "onaj odozgo"

Slobodan Santrac:

- Svetski fudbal gubi odsustvom jedne kvalitetne reprezentacije iz nase grupe sa Mundijala u Francuskoj... Veoma sam srecan, svakako da je ovo najznacajnija pobeda od kada sam selektor. Tesko je govoriti kada se pobedi ovakav tim. Uzbudjen sam, nedostaju mi reci. Povreda Mihajlovica poremetila je malo nase redove, Brnovic je usao sto je izazvalo pomeranje Mirkovica u sredinu da pazi Kuku. Ispalo je sve dobro, pobedili smo vicesampiona Evrope, mozda i uz malo srece ali tako je to u fudbalu, takav je nas posao, neko mora i da izgubi.

Sinisa Mihajlovic:

- Bez sumnje, najdraza pobeda u mojoj reprezentativnoj karijeri. Pokazali smo da je fudbalski svet mnogo izgubio neigranjem Jugoslavije na dva evropska i jednom svetskom prvenstvu. Medjutim, sada je na redu "drugo poluvreme", ono protiv Spanije 30. aprila u Beogradu.

Ivica Kralj:

-Trema? Nemam je nikada, nije nikakvo "foliranje". Takav sam, uvek maksimalno koncentrisan, ali nikada ne ulazim u mec sa strahom. Zadovoljan sam svojom igrom ali ne treba sada od mojih odbrana praviti nikakvo posebno cudo jer smo svi zasluzni za ovaj veliki uspeh a i "onaj odozgo" pogledao nas je u pravi cas i pomogao da dodjemo do tri velika boda.

Kapiten Dragan Stojkovic:

- Srecan sam, prezadovoljan, ali jos nismo u Francuskoj. Najvaznije da smo pokazali svima da mozemo da napravimo i rezultat. Mogli smo utakmicu da resimo i ranije, ali smo promasili nekoliko velikih prilika.

Albert Nadj:

- Igrali smo maksimalno borbeno, onako kako uvek treba da igramo. Strasno mi je zao sto zbog drugog zutog kartona necu igrati protiv Spanije 30. aprila u Beogradu, ali budite sigurni da cu doci i bodriti moje drugove.

Dr Bratrislav Stojkovic:

- Djorovic je na treningu uoci utakmice obnovio povredu primicaca i pauzirace nekoliko nedelja, Sinisa Mihajlovic je istegao zadnju lozu, ali mislim da povreda nije ozbiljnije prirode.

Predsednik FSJ Miljan Miljanic:

- Odavno nismo pobedili ovako jakog protivnika niti postigli ovako vazan rezultat. Mnoge stvari su bile dobre, stvorena je takmicarska atmosfera, pojacana disciplina i odgovornost u igri, tako da je to put jacanja i stvaranja tima. Mi smo pobedili ekipu koja je harala Evropom koja ima svoju igru u cemu je veceras bila sprecena.

Pavel Kuka:

- Imao sam u prvom poluvremenu nekoliko odlicnih sansi ali jugoslovenski golman je bio super, jednostavno nesavladiv.

Ceski selektor Dusan Uhrin:

- Bila je to kvalitetna utakmica dva dobra tima u kojoj mi, nazalost, nismo imali srece.

Radek Bejbl:

- Kada sam primio loptu koju je odbila jugoslovenska odbrana, prvo kolenom pa zatim na grudi, video sam da je desna strana gola jugoslovenske reprezentacije prazna, ciljao sam i pogodio, ispostavilo se da je taj sut bio uspesniji od silnih sansi koje smo napravili. Steta, bili smo bez srece.

Pobeda tima a ne zvezda

Ceo fudbalski svet cuje za Mijatovica, Savicevica, Stojkovica,Djukica, Jokanovica, Jugovica, za sve nase fudbalske zvezde koje su glavni igraci u vodecim klubovima sveta. Medjutim, sinoc u Pragu fudbalska Evropa videla je i jednog fantasticnog Dejana Govedaricu, jednog neumornog Alberta Nadja, jednog super talentovanog golmana kakav je Ivica Kralj, jednog super borbenog Zorana Mirkovica, dakle igrace koji su neopravdano bili u senci nasih zvezda. Videla je i sve "rezerve", Milinka Drulovica i Savu Milosevica koji su zajedno na terenu proveli jedva desetak minuta a svojom briljantnom akcijom resili utakmicu. Konacno, Jugoslavija se potvrdila kao tim a ne skup individualaca sa visokim licnim rejtingom i malim kolektivnim ucinkom.

SESTA GRUPA

Na bod do Spanaca

Spanija 	6  5  1  0  19:3  16
Jugoslavija 	6  5  0  1  20:5  15
Slovacka 	5  4  0  1  14:5  12
Ceska 		4  1  1  2  7:3  4
Farska ostvra 	5  0  0  5  0
Malta 		6  0  0  6  0:27  0

Naredni mecevi (30. aprila): Jugoslavija-Spanija, Malta-Farska ostrva.

KVALIFIKACIONE UTAKMICE ZA SP U FRANCUSKOJ

Slovenci iznenadili Hrvate, Makedonci pobedili Irce

Juce je odigrano 12 kvalifikacionih utakmica Evropske zone za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Postignuti su sledeci rezultati:

Prva grupa: Hrvatska-Slovenija 3:3 (strelci su bili Prosinecki u 33. i Boban u 43. i 60. minutu za Hrvate, a Primoz Gliha u 45.,65. i 67. minutu za Sloveniju) , Bosna-Grcka (strelac Franceskos u 74. minutu).

Druga grupa: Poljska-Italija 0:0

Treca grupa: Azerbejdzan-Finska 1:2 (strelci: Litmanen u 25. i Patelainen u 66. minutu za Finsku, a Sulejmanov u 80. minutu iz penala za Azerbejdzan)

Cetvrta grupa: Skotska-Austrija 2:0 (strelci: Kevin Galaher u 24. i 77 minutu)

Peta grupa: Bugarska-Kipar 4:1 (strelci: Borimirov u 2. Kostadinov u 36. i 45. i Jordanov u 66. minutu za Bugarsku, a Okis u 61. minutu za Kipar)

Sedma grupa: Turska-Holandija 1:0 (strelac Sukur Hakan u 52.minutu)

Osma grupa: Litvanija-Rumunija 0:1 (Moldovan u 75. minutu) Makedonija- Republika Irska 3:2 (strelci su bili Mitko Stojkovski u 29. i 44. minutu, oba puta iz jedanaesterca i Georgi Hristov u 82. minutu za Makedonce, a Meklaflin u 8 i Keli u 78. minutu za Irsku)

Deveta grupa: Albanija-Nemacka 2:3 (strelci Bledar Kola u 61. i 90. minutu iz penala za Albaniju, a Ulf Kirsten u 64., 80. i 84. minutu za Nemacku), Ukrajina-Severna Irska 2:1 (strelci Kosovski u 3 i Sevcenko u 71. minutu za Ukrajinu, a Doui u 15. minutu iz penala za Severnu Irsku).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /