Cetvrtak, 3. april 1997.

KOALICIJA "VOJVODINA" O ODNOSU BEOGRADSKIH PARTIJA PREMA POKRAJINAMA

Beograd stvorio front prema Vojvodini i Kosovu

Osovina Milosevic-Seselj-Djindjic-Kostunica zeli da zadrzi nadmoc nad Vojvodjanima, ocenio Dragan Veselinov, lider Narodne seljacke stranke, isticuci da treba "spreciti i onemoguciti da Seselj bude predsednik Srbije"

Novi Sad. - Procenom da Srbija u ovom trenutku nema relevantnog predsednickog kandidata i da Beograd nema politicku snagu koja bi mogla da istakne svog kandidata, Dragan Veselinov, predsednik Narodne seljacke stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare koalicije "Vojvodina" zakljucio da su "sve beogradske partije upale u okostali konzervativizam i stvorile front prema Vojvodini i Kosovu". Dodao je da je napravljena osovina Milosevic-Seselj-Djindjic-Kostunica cime se "zeli na kvazidemokratskom principu zadrzati nadmoc Srbijanaca nad Vojvodjanima". Uz komentar da je Vojvodina u odnosu na Srbiju u gorem polozaju od kolonijalnog, Dragan Veselinov je rekao da tek 1,8 dinara ostaje iz izdvajanja Vojvodine po glavi stanovnika, "a to je manje nego sto su dobijali rimski i grcki robovi za vino".

Isticuci da je pre kandidature svakog iz Beograda nuzno uspostaviti srpsko-srpski dijalog izmedju Srbijanaca i Vojvodjana, Dragan Veselinov se osvrnuo i na predlog radikala da Vojislav Seselj bude predsednik Srbije. - To je opasna kandidatura. On bi lako mogao, zahvaljujuci malom, ali tvrdom jezgru, da postane predsednik, sto bi Slobodanu Milosevicu odgovaralo, ukoliko bi otisao na savezni nivo. Trebalo bi takvu tragediju spreciti i onemoguciti Seselju kandidaturu - rekao je Veselinov, precizirajuci da bi to trebalo uciniti tako da se protiv vodje radikala podnese optuznica na haskom Tribunalu. Povodom teza koje je Zoran Djindjic izneo na skupstini Glavnog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu o autonomiji Vojvodine, Veselinov je istakao kako je rec o zelji da se zadrzi sadasnja dominacija Srbije nad Vojvodinom i da se Vojvodina zadrzi u kolonijalnom odnosu.

Nema zvanicne ponude

- Imamo niz primedbi na funkcionisanje gradske vlasti, ali nam nije u interesu da stvaramo krizu te vlasti - rekao je Nenad Canak povodom nagovestaja o rekonstrukciji gradske vlade. Ukoliko dodje do zvanicne ponude i poziva za razgovor od strane vladajuce koalicije u Novom Sadu, u vezi ucesca u gradskoj vladi, predstavnici koalicije "Vojvodina" isticu da ce o tome razmisliti.

Mile Isakov, savezni poslanik, rekao je da je izjava Zorana Djindjica simptomaticna. - To meni lici na ono "hajde da menjamo devojke", pa da mi njima prepustimo nasu, koja je pred oltarom, za njihovu, sto se jos uvek nalazi negde u planinama Srbije i ne zna da se treba udati.

Mile Isakov je izrazio nezadovoljstvo Predlogom zakona o dvojnom drzavljanstvu, kojeg je napravio savezni MUP i jos se nije nasao na Saveznoj skupstini - poslanici do njega ne mogu da dodju, za razliku od hrvatske vlade, kojoj je taj predlog dostavljen." Pripremicemo svoj predlog zakona, jer smatramo da svi treba da imaju dvojno drzavljanstvo, a ne samo neki, kako se to, izgleda, namerava uciniti - rekao je Isakov.

Jedan od lidera koalicije "Vojvodina" Nenad Canak je istakao kako cinjenica da nam MUP pravi zakone ukazuje na srastanje zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti. - To prakticno znaci da zivimo u drzavi u kojoj je vrhovni gospodar partija na vlasti i njen predsednik - rekao je Nenad Canak i zakljucio da nije vlast tamo gde je predsednik Srbije, vec gde je Slobodan Milosevic.

S. Jakovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /