Cetvrtak, 3. april 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Nema izbora bez dijaloga vlasti i opozicije

Vesti o prelascima pojedinih opstinskih odbora DSS u Demokratsku stranku Kostunica ocenio kao netacne

Beograd. - Bez dijaloga vlasti i opozicije o otvorenosti medija, finansiranju stranka i izbornim uslovima za okruglim stolom ciji bi zakljucci bili obavezujuci, izbori u Srbiji bi bili besmisleni, ocenio je Vojislav Kostunica, predsednik Demokratske stranke Srbije na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Svi dosadasnji paneli o medijima bili su, prema njegovom misljenju, monolozi, a nuzno bi bilo da se dijalogom zapocne sa razbijanjem monopola vladajuce stranke koja bi, zbog svog apsolutizma, trebalo da ucini vise ustupaka. Izborna godina je poslednja prilika da dodje do dogovora, ocenio je.

Za DSS, kako je rekao, prednost u odnosu na predsednicke imaju parlamentarni izbori i jos uvek je rano govoriti o eventualnim kandidatima i mogucim koalicijama, ali DSS ce nastojati da poveze neke stranke u nacionalni demokratski blok ciji bi stavovi bili izmedju koalicije "Zajedno" i Srpske radikalne stranke, rekao je Kostunica.

Komentarisuci osnovne principe o ulozi medija usvojene na panel diskusiji u Skupstini Srbije, predsednik DSS je naglasio da oni pokazuju da stranka na vlasti zapravo izbegava promene.

Predstavnici DSS nisu pozvani da ucestvuju u srpsko- albanskom dijalogu u Njujorku, kazao je Kostunica. Obe strane ce, prema njegovom misljenju, na tim razgovorima biti zastupljene neautenticno. DSS ce, kako je kazao, uskoro pored ponudjenog model aregionalizacije, predloziti jos nekoliko modusa za resavanje kosovskog problema.

Vesti o prelascima pojedinih opstinskih odbora DSS u Demokratsku stranku Kostunica je ocenio kao netacne i optuzio DS da je kao i SPS "sklona da manjinu pretvara u vecinu". Prema njegovom objasnjenju, rec je o prelasku nekoliko clanova u Smederevskoj Palanci gde DSS nema odbor i manjine clanova Odbora u Velikoj Plani.

N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /