Cetvrtak, 3. april 1997.

FRANJO TUDJMAN

Balkan se ne moze stabilizovati obnovom Jugoslavije

Zagreb, Beta. - Predsednik Hrvatske Franjo Tudjman izjavio je da se "Balkan ne moze stabilizovati obnovom Jugoslavije vec skandinavizacijom regiona". U intervjuu americkom nedeljniku "Difens njuz" Tudjman je objasnio da skandinavizacija znaci "priznavanje prirodne senzibilnosti i jednakosti svih nacionalnih subjekata cime se iskljucuje mogucnost sukoba". On je istakao da regionalni pristup, koji kao resenje problema stabilnosti u regionu nude SAD i EU, za Hrvatsku nije prihvatljiv jer bi je "smestio u okvir kojem kulturno i civilizacijski ne pripada".

"Hrvatska nece dopustiti pokusaje inostranih elemenata da uvedu vladu koja bi Hrvatsku vratila u federaciju sa Srbijom i ostatkom bivse SFRJ", rekao je Tudjman, dodajuci da su "neki ljudi sa Balkana ulozili mnogo novca da bi zbacili sadasnju vlast u Hrvatskoj".

Prema njegovim recima, za Hrvatsku je neprihvatljivo i ekonomsko povezivanje u regionu jer bi ono verovatno vodilo ka politickom udruzivanju, a Vasingtonu je porucio da ne dopusti povrsan odnos prema problemu BiH i Balkana.

Govoreci o uticaju Irana u BiH, predsednik Hrvatske je rekao da pojedini muslimanski celnici zele da islamizuju BiH, ali da je muslimansko rukovodstvo uglavnom svesno nuznosti povezivanja sa Zapadom. U intervjuu americkom nedeljniku, on je jos oceno da je Hrvatska "najstabilniji cinilac mira u ovom podrucju i da se hrvatska vojna sila dokazala kao pobednicka, a da Srbija vise ne moze da odredjuje stanje u regionu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /