Petak, 4. april 1997.

PREDSEDNIK CRNOGORSKE VLADE I MITROPOLIT AMFILOHIJE OBISLI GRADILISTE SABORNOG HRAMA U PODGORICI

Podrska crkve Djukanovicu?

Podgorica. - Na molbu mitropolita crnogorsko-primorskog, gospodina Amfilohija, predsjednik crnogorske Vlade Milo Djukanovic obisao je juce, iza podne u drustvu mitropolita, gradiliste Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Obilasku je prethodio premijerov razgovor sa mitropolitom koji je, kako smo nezvanicno saznali, trajao oko sat vremena. Kako je sam Djukanovic rekao u kratkoj prigodnoj izjavi novinarima, sa mitropolitom je razgovarao o aktuelnim problemima u odnosima Crkve i drzave.

Nedavno je crnogorska Vlada izdvojila sedam miliona dinara za izgradnju Sabornog hrama, pa je to iskorisceno kao neposredan povod za susret premijera i mitropolita crnogorsko-primorskog, ali se, imajuci u vidu aktuelna desavanja u samom vrhu crnogorskog rukovodstva, ovaj susret moze protumaciti i kao davanje javne podrske premijeru Djukanovicu od strane Mitropolije crnogorsko-primorske, i mitropolita Amfilohija licno.

Posjetu premijera Djukanovica temeljima Sabornog hrama, mitropolit Amfilohije je predstavio kao potvrdu da se Vlada, Skupstian i crnogorska drzava opredijeljeni da pomognu "ostvarenje ovog izuzetno znacajnog poduhvata za Crkvu, ali i za nasu kulturu i za ovaj grad". U izjavi novinarima, mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Podgorica jedini prestoni grad u Evropi k ji nema saborni hram, i da ce izgradnja Hrama Hristovog vaskrsenja biti doprinos proslavi dvijehiljadite godisnjice hriscanstva.

U drustvu premiejra Djukanovica bio je direktor Direkcije javnih radova Miodrag Raicevic, a sa malim zakasnjenjem pridruzili su im se ministar vjera dr Slobodan Tomovic i ministar finansiaj dr Predrag Goranovic.

Veliki broj novinara pratio je premijerov i mitropolitov obilazak gradilista Sabornog hrama, ali niko od njih nije ni jednoga ni drugoga nista pitao. Precutno je prihvacena sugestija nekoga iz premijerove pratnje da se ne postavljaju pitanja koja nijesu u direktnoj vezi sa dogadjajem, tj. premijerovom posjetom gradilistu Sabornog hrama.

Ovo je, inace, bilo drugo pojavljivanje u javnosti premijera Djukanovica nakon dramaticne sujednice Glavnog odbora DPS-a, na kojoj je premijerova struja ostala u manjini. Djukanovic je bio dobro raspolozen, iako je djelovao umornije nego obicno.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /