Petak, 4. april 1997.

FUDBAL: DAN POSLE VELIKOG USPEHA "PLAVIH" U SUSRETU SA CESIMA

Kralj i(li) Milosevic - stvar je izbora

To je, jednostavno, moralo da se dogodi. Taman kada je pocelo opasno da se ljulja poverenje fudbalskog naroda u ovaj skupoceni sastav i kada se posumnjalo u njihove sanse u kvalifikacijama, desio se Prag. Odjednom se sve okrenulo (u nas je korak od besa do euforije, inace, vrlo kratak) i sada sa velikim olaksanjem i, verujemo, samopouzdanjem cekamo na verovatno odlucujuci mec sa Spanijom. A kad smo vec kod toga, recimo da ce ovaj preksinocni uspeh doci do pravog izrazaja tek u "veznoj seriji" sa isto takvim pozitivnim ishodom 30. aprila u Beogradu. Ali, o tome kad dodje vreme.

Vratimo se minuloj utakmici da bismo rekli da su "plavi" igrali upravo onako kako jedino mogu da igraju, a sto to do sada nije bio slucaj tema je za neku drugu pricu, u kojoj su sankcije samo jedan segment. Mozda je trebalo vremena da se sloze sve kockice, kako to Santrac voli da kaze, ali ruku na srce - nekako smo, u nazad, vise ocekivali od "najboljih pojedinaca u svojim (evropskim) klubovima". Posle svega, mozemo reci da su stvari dosle na svoje mesto. Jugosaloveni su napraivli veliki korak (nikako odlucujuci) ka zavrsnici Svetskog prvenstva u Francuskoj, iduce godine. No, sacekajmo da se to i dogodi. Ne bi valjalo da iz ove pobede protiv vicesampiona Evrope izvlacimo zakljucke koje, ne daj Boze, ne bi u preostale cetiri utakmice imale svoje pokrice.

Zbog toga smo od svega sto je Slobodan Santrac rekao na jucerasnjoj konferenciji za stampu, na prvo mesto izvukli sledece zapazanje: "Necemo padati u euforiju, ovo je tek sesta stepenica, ostalo ih je jos cetiri. U susretu sa Cesima bilo je i slabosti, i daleko od toga da je sve idealno funkcionisalo". Dobar je to znak, jer gotovo da smo se uplasili "nekriticnog odnosa" prema, nesumnjivo, dobro odradjenom poslu.

- Veoma je vazno da su momci svih 90 minuta odigrali, psihicki i fizicki potpuno spremni, odlucni da muski odrade posao. Kod takvog pristupa, koji se odmah video, bili smo ubedjeni da ne mozemo da izgubimo. I kada nas je domacin silovito napao kod rezultata 1:1, imali smo cetiri polukontre, da bismo jednu od njih i iskoristili. Dve godine smo radili na tome da stvorimo ekipu (ne tim) i sada to daje rezultate - kaze Santrac, sa upadljivom mimikrijom koja pobednika pretvara u skrusenog fudbalskog poslenika.

Tri opcije za "plave"

Posle pobede u Pragu sasvim je izvesno da ce Jugoslavija ostati u konkurenciji za odlazak na Svetsko prvenstvu u Francuskoj do poslednje utakmice. "Plavi" ce, u najgorem slucaju, igrati "baraz" za odlazak na najvecu svetsku fudbalsku smotru. Prva opcija, kojoj treba teziti, jeste prvo mesto u grupi sto bi obezbedila pobeda nad Spanijom 30. aprila u Beogradu. Druga, veoma realna opcija, najbolje je drugo mesto koje takodje direktno vodi u Francusku dok je poslednja varijanta "baraz" sa ostalim drugoplasiranim timovima u devet evropskih kvalifkacionih grupa.

Ukoliko "plavi" ne pobede Spance, bice tesko ocekivati prvo mesto u grupi, ali posle odlicnih rezultata u dosadasnjem toku kvalifikacija Jugoslavija ima odlicne sanse da bude "najbolji drugoplasirani tim", koji takodje stice direktno pravo ucesca u Francuskoj. Juce je, cak i u FSJ, vladala mala konfuzija oko toga kako se odredjuje najbolji drugoplasirani tim, ali prema onom sto znamo odlucice rezultati izmedju prva cetiri tima u devet kvalifikacionih grupa. Cinjenica da su neke grupe imale pet, a neke sest timova, uslovila je tu varijantu jer broj bodova ne moze biti merilo posto neke reprezentacije imaju vise utakmica, a samim tim i i sansu da osvoje veci broj poena. Zato ce biti primenjen princip rezultata izmedju reprezentacija koje zauzmu prva cetiri mesta u devet kvalifakcionih grupa. To znaci da ce iz grupa koje imaju pet timova otpasti poslednje plasirani dok iz grupa sa sest ekipa otpadaju poslednja dva. Bilo kako bilo, racunace se rezultati izmedju cetiri prvoplasirane ekipe u svakoj od devet kvalifakacionih grupa. U tom smislu, "plavi" zasad stoje odlicno.

V. S.

Na pitanje da postavi paralelu izmedju prve i druge utakmice Ceha i Jugoslovena, Santrac je uopsteno odgovorio da su "izvukli osnovnu jednacinu onog sto je lose i dobro" da bi to i razlozio:

- U tom prvom susretu imali smo veliki razmak izmedju odbrane i onih u napadu i zbog toga cesto zapadali u tesku situaciju. Ovog puta u Pragu, sve linije su bile cvrsce povezane i sa takvom plitkom formacijom, bez praznog prostora izmedju odbrane, srednjeg reda i napada, mogli smo da pariramo svakom ataku domacina. Kod ulaska Drulovica i Milosevica u drugom poluvremenu imali smo ideju da odgovorimo Cesima u trkackom smislu, uz svezinu koju su zamene unele i mogucnost da mogu da duze zadrze loptu u nogama.

Za kapitena Dragana Stojkovica ovo je lepa uvertira za mec sa Spancima, ali i pobeda "koja ne treba da nas digne u nebo":

- Pre pocetka susreta cvrsto smo se dogovorili da damo sve od sebe. Poraz je sastavni deo sporta, ali ako se pruzi maksimum sve se lakse podnosi (sto u Spaniji nije bio slucaj). Ovog puta, takticki smo odigrali izvanredno, nista nismo prepustali slucaju, sve sto smo se dogovorili to smo i uradili.

Zbog cega je Mijatovic, a ne on, izveo slobodan udarac koji nas je doveo do prvog vodjstva?

- Tako smo se dogovorili par sekundi pre "egzekucije". Uostalom, vazan je ishod, a Mijat itekako dobro zna da sa ove distance zatrese mrezu - rekao je Stojkovic, dok mu se Ilija Petkovic obratio pitanjem-odgovorom: "Znaci da si sad ti na redu kad budemo docekali Spance".

Vujadin Boskov

ZASAD - NA DOBROM PUTU

Zbog obaveza u Servetu Vujadin Boskov nije bio u Pragu, ali ce zato pred odlucujuci mec sa Spanijom stici vec 12. ili 13. aprila i ostace mesec dana. Mec iz Praga pratio je na televiziji i bio, naravno, vrlo zadovoljan.

- Imamo veliki broj sjajnih fudbalera koji su zvezde najvecih evropskih timova i nije logicno da u svojim klubovima budu superstarovi, a da u reprezentaciji budu daleko ispod renomea. Nas problem je sto jos uvek nemamo tim jer se kuca gradi postepeno, od temelja, odnosno od golmana, preko odbrane, srednjeg reda, do napada. U Pragu smo pokazali da smo na dobrom putu, da imamo mogucnosti za formiranje tima. U buducem radu bice neophodno da svima pronadjemo pravo mesto i da svi igraci budu fizicki sto odsto spremni, kao u Pragu. Steta je sto u Beogradu zbog zutih kartona nece igrati Nadj, Jokanovic i Jugovic, ali bas zato govorim o potrebi formiranja ekipe.

Vujadin Boskov kaze da je za njega Albert Nadj veliko otkrovenje.

- Jos na pripremama u Novom Sadu video sam da je rec o odlicnom igracu i za mene je neshvatljivo da nije standardni u Betisu iz Sevilje. I u Pragu je bio izvanredan.

Iskusni Vujke misli da su nasi igraci kod primljenog gola napravili seriju gresaka.

- Prvo, posle centarsuta sa korner linije nas golman Kralj, koji je inace odlicno branio, morao je da istrci i pokupi tu loptu. Kad on vec nije to ucinio, iskusni Miroslav Djukic je morao da odbije loptu na stranu, a ne u sredinu, ka Bejblu koji je bio u idealnoj situaciji da ugrozi nas gol.

Boskov priznaje da nije ocekivao gol u 90. minutu, ali ponavlja da je bio optimist.

- Bio sam siguran da necemo izgubiti, ali nisam mogao da pretpostavim da cemo gol odluke dati u 90. minutu. Posle svega moram da budem optimist jer imamo odlicne igrace, ali moramo da imamo u odlican tim. U Pragu smo pokazali da smo na najboljem putu..

V. S.

I kao nekakav zakljucak sa jucerasnjeg skupa u FSJ, Santracev pomocnik Petkovic pozvao je "plave" da svojim sledecim rivalima u grupi uliju strahopostovanje, jer su toliko kvalitetni da nemaju razloga da se plase drugih. Stvar je, upravo, obrnuta.

Potom se preslo na tehnicke stvari, iz kojih smo saznali da ce pripreme za Spance poceti 21. aprila, da ce se Vujadin Boskov ukljuciti nedelju dana ranije i da ce Santrac, za razliku od njegovog ranijeg obicaja "da sve kaze" ovog puta sakriti "sve sto se sakriti moze" ("to sam naucio od nasih protivnika").

Jos ce, dakle, biti price o "praskom prolecu", ali samo kao detalj koji ne mora nista da znaci ukoliko ono sto sledi ne potvrdi, bez sumnje, veliki rezultat u Ceskoj.

Borivoje Karaulic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /