Petak, 4. april 1997.

U HASKOM SUDU JUCE SVEDOCILA JOS JEDNA ZRTVA IZ LOGORA CELEBICI

Mucenje i silovanje zbog nepostojece radio-stanice

Opisujuci opste uslove u logoru, svedok Milojka Antic (48), iz sela Idbara, najvise je govorila o gladi. Po njenim recima, otpuzeni Hazim Delic nekoliko puta je silovao preteci joj ubistvom

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

"Zasto places? Pa nece ti to biti zadnji put!" Tim recima je optuzeni Hazim Delic "tesio" Milojku Antic nakon sto ju je prvi put silovao 15. juna 1992. u logoru Celebici. Na njen uzas, kako je juce izjavila pred haskim Tribunalom, to zaista nije bilo poslednji put.

U optuznici protiv "cetvorice iz Celebica", stradanja Milojke Antic opisana su kao "mucenje i silovanje svedoka A." Naime, u vreme kada je optuznica podignuta (mart 1996), Milojka Antic je trazila da se zastiti njen identitet svedoka- zrtve. Naknadno je, medjutim, promenila misljenje i odlucila da javno progovori o svom zatocenistvu u Celebicima.

Za razliku od prethodnih svedoka koji su do rata ziveli u srpskim selima u okolini Konjica, Milojka Antic (48) je iz Idbara, sela sa muslimanskom vecinom. Rat je do tog sela stigao 9. maja 1992. Najpre se cula pucnjava, onda su u selo dosli neki ljudi u maskirnim uniformama koji su istog dana odveli devet muskaraca srpske nacionalnosti, ukljucujuci i Milojkinog brata Cedu. Posle mesec dana su saznali da su oni zatvoreni u logoru Celebici.

Milojka Antic je uhapsena i odvedena u logor 15. juna 1992, pod optuzbom da krije radio-stanicu. Posto je nisu nasli prilikom pretresa njene kuce, optuzili su je da pomenutu radio-stanicu krije u kosi. Njenom prvom ispitivanju u logoru, kako je juce izjavila, prisustvovala su trojica od cetvorice optuzenih: Delic, Mucic i Delalic. Kada je, na pitanje gde joj je muz, odgovorila da nije udata, Mucic se, prema njenoj izjavi, okrenuo Delicu i rekao: "Taman tvoj broj".

Iste veceri, Milojka Antic je odvedena u zgradu komande logora, u sobu gde ju je cekao Delic. Naredio joj je da se skine, a kada je ona pocela da place i moli da je ne dira, posto je bolesna, Delic je u nju uperio pusku i rekao da ce je ubiti. "Prepala sam se i uradila to sto je trazio", izjavila je ona juce u Sudu. Tuzilac je insistirao na detaljnom opisu silovanja, koje je ona kratko potvrdjivala. Na slican nacin opisala je i sledeca dva silovanja.

Precutkivanje u zapadnim medijima

Amsterdam, Srna. - Svetski mediji, kao po nekom dogovoru, nisu zainteresovani niti posvecuju bilo kakvu paznju sudskom procesu koji Haski tribunal vodi protiv trojice Muslimana, pocinilaca zlocina u logoru Celebici, te se stoga moze zakljuciti da je sve sto je receno u sudnici ostalo van domasaja javnosti. Iako su svi ovdasnji mediji u velikoj meri pokazivali interes za ovaj proces, javnost je sada ostala potpuno uskracena i neobavestena o potresnim izjavama i svedocenjima Srba koji su, bar donekle,mogli uneti ravnotezu u dosadasnja izvestavanja iz Haskog tribunala.

Opisujuci opste uslove u logoru, Milojka Antic je najvise govorila o gladi. Posto jednom prilikom tri dana nisu dobili nista za jelo, ona i njena sapatnica Grozdana Cecez su molile strazara da pozove komandanta logora, nameravajuci da od njega traze "ili da nas pusti, ili da nas ubije, ili da nam da nesto da jedemo. Komandant se nije pojavio, ali ih je nekoliko dana kasnije Delic upitao zasto su ga trazili. Kada su mu rekle zasto, odgovorio im je: "Neka, neka... Sada vidite kako je to postiti Ramadan." Milojka Antic je iz Celebica oslobodjena 31. avgusta 1992. Kao i sve dosadasnje svedoke, oslobodio ju je optuzeni komandant logora, Zdravko Mucic.

Sudjenje "cetvorici iz Celebica" nastavice se 14. aprila, kada ce branioci otuzenih unakrsno ispitivati Milojku Antic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /