Petak, 4. april 1997.

NEMACKA POCELA DA SPROVODI SPORAZUM O VRACANJU IZBEGLICA IZ SRJ

Stigla prva grupa kosovskih Albanaca

Pristina, Beta. - Grupa od 69 kosovskih Albanaca stigla je preksinoc iz Nemacke u Pristinu, nakon brojnih najava nemackih vlasti o masovnom vracanju u SRJ izbeglica sa Kosova. Albanci, koji su boravili u Stutgartu, izjavili su novinarima na aerodromu da je nemacka policija prekjuce u okolini tog grada preduzela masovnu operaciju vracanja albanskih izbeglica.

Nemacka i SRJ sklopile su novembra prosle godine sporazum o vracanju oko 120.000 izbeglica, od kojih su vise od 80 odsto Albanci sa Kosova. Oni su rekli i da je vecina njih bila zatecena tako da nisu nista poneli sa sobom. Jedan od njih izjavio je da je dosao sam i da su mu u Nemackoj ostali zena i deca koji nista ne znaju o njegovoj sudbini.

Posle policijske kontrole na pristinskom aerodromu, oni su otisli kucama. Pristinski nedeljnik na albanskom "Koha Ditore" pise o veoma dobroj saradnji nemacke i jugoslovenske policije i da je njihovo ponasanje prema izbeglicama do sada bilo korektno. Istim avionom dosla su i trojica Srba za koje se sumnja da su pocinili krivicna dela i da su poslati u Beograd.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /