Petak, 4. april 1997.

"IZNUDJENI" KOMENTAR NOVOSADSKOG DS NA POZIV SPO NA PRERASPODELU FUNKCIJA U GRADU UNUTAR KOALICIJE:

"U dobrom braku ima i trzavica"

Kao koalicioni partneri dosad nismo razgovarali o rekonstrukciji vlade, niti je poziva na to, bilo. Kada se dogodi obavesticemo javnost o ishodu na zajednickoj konferenciji za stampu, rekao predsednik GO DS Borislav Novkovic

Novi Sad. - Ne, ne osecam potrebu da komentarisem zahteve i predloge koje je nas koalicioni partner u gradu izneo, jer bih tada prihvatio da s tim partnerom komuniciram preko konferencije za stampu. A, do ovog trenutka razgovora DS i SPO na tu temu nije bilo, niti zvanicnog poziva da se o svemu tome razgovara, a kada do toga dodje, bice smisleno da javnost o ishodu obavestimo na zajednickoj konferenciji za stampu.

Ovako je, doslovno, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Borislav Novakovic odgovorio juce na znatizelju velikog broja novinara povodom prekjucerasnjeg javno iznetog zahteva novosadskog SPO-a, kao koalicionog partnera, za rekonstrukciju gradske vlade, preraspodelu funkcija i ispravljanjem neravnoteza u korist DS-a, te predloga da se prilikom rekonstrukcije vlade ukljuce i predstavnici Koalicije "Vojvodina". Kako, dakle, same demokrate nisu smatrale za potrebno da komentarisu predloge svojih koalicionih partnera, novinari su pitanjima ipak "iznudili" sledece opaske novog celnika novosadskih demokrata:

- Zelim da izrazim zadovoljstvo da motiv u zahtevu SPO-a nije bio u radu novosadske vlade, da je dakle zajednicka ocena da je - ta vlada radila dobro. Motiv je, ocigledno, u naknadnom nezadovoljstvu omerom ucesca SPO-a u toj vladi. Znam da ovo zvuci sada kao politicko taktiziranje, ali o samim predlozima sada nista ne mogu reci konkretno, sve dok ne bude direktnog kontakta s nasim koalicionim partnerom. A, sto se nas tice, treba da dodje do tog razgovora sto pre, evo, predlazemo vec danas.

Upitan za ocenu da li je po njemu "odnos snaga" izmedju DS i SPO u gradskoj upravi u redu, odnosno u skladu sa koalicionim sporazumom, obzirom da se SPO poziva na nadmoc kadrova DS, mada je SPO u Novom Sadu ostvario bolji izborni rezultat, Novakovic odgovara:

- Dogovor je bio da "jaca snaga" unutar koalicije nakon izbora ima prioritet, da ona izabere hoce li dominaciju u skupstini, ili izvrsnom odboru. SPO se opredelio za mesto gradonacelnika i dva skupstinska potpredsednika, a mi smo takav raspored onda dobili u vladi. To je bio dogovor i mi smo ga se drzali i smatramo ga pravovaljanim i validnim. Sto se, opet, tice primedaba o prevlasti u sastavu vlade, moram reci da to nije stranacka vlada, vec vlada kompetentnih i mislim da je ona dobro radila, to je zajednicka ocena u koaliciji, pa bih otuda sada morao da nagadjam o motivima onih koji traze rekonstrukciju.

Canak razgovarao s Draskovicem

Upitan da li je koaliciji "Vojvodina", nakon javno obznanjene spremnosti gradske organizacije Srpskog pokreta obnove u Novom Sadu da se prilikom rekonstrukcije gradske vlade, koju ta stranka trazi od Demokratske stranke kao svog koalicionog partnera ukljuce i predstavnici njegove koalicije - stigao kakav zvanicni poziv ili ponuda za razgovore i pregovore o tome, Nenad Canak, jedan od lidera Koalicije "Vojvodina" je izjavio "Nasoj Borbi" sledece. Preksinoc je, kaze, povodom toga razgovarao sa Vukom Draskovicem, predsednikom SPO. Posebno je naveo da je sa Draskovicem razgovarao kao sa predstavnikom koalicije "Zajedno", jer je i sam, kako je podvukao, u razgovoru ucestvovao u svojstvu predstavnika Koalicije "Vojvodina". O sadrzaju tog razgovora, jos je naglasio.

- Napravili smo nacelan dogovor o odnosima Koalicije "Zajedno" i koalicije "Vojvodina" na nivou grada Novog Sada i obojica smo sugerisali nasim organizacijama u tom gradu da uspostave kontakte i otpocnu razgovore. Koalicija "Vojvodina" je cvrsta i nedeljiva celina i smatramo da je vazno da razgovaramo sa koalicijom "Zajedno" kao celinom, a ne da separatno pregovaramo sa pojedinim njenim clanicama.

Prvi covek novosadskih demokrata jos je porucio da su odnosi unutar koalicije "Zajedno" u Novom Sadu stabilni, te da smatra da "nema razloga da ovaj najnoviji predlog SPO-a unese nestabilnost".

Zapitan da li zna sta je to "nesto" koje SPO pominje zbog cega je kako su iz SPO-a porucili "morali da reaguju", Novakovic je odgovorio kako je to za njega "tajna i politicki misticizam". Prekjucerasnju konferenciju za stampu GO SPO na kojoj su obznanjeni predlozi te stranke okarakterisao je na sledeci nacin. "Imala je smisla kao ucvrscivanje pregovaracke pozicije", a na direktno pitanje o stavu DS o ukljucivanju koalicije "Vojvodina" u novosadsku gradsku upravu odvratio kako "to nije za komentar, jer su oni sami odbijanjem da participiraju, stvorili situaciju da nema o cemu da se razgovara".

Novoizabrani potpredsednik novosadske DS Uranka Kozmidis Luburic jos je povodom svega porucila novinarima kako "nema tu niceg alarmantnog" da demokrate "nisu iznenadjene, vec samo hoce da spuste tenziju", a da i inace "u svakom dobrom braku postoje i napetosti, trzavice i nezadovoljstva, ako je on dobar, a ne da se nista ne desava, pa da onda samo jednom - pukne". A nas koalicioni brak je dobar - ustvrdila je ona.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /