Petak, 4. april 1997.

PREMA PISANJU SARAJEVSKOG "OSLOBODJENJA"

Mitropolit dabrobosanski ce se susresti sa papom

Sluzbenu delegaciju SPC za susret sa poglavarom Katolicke crkve, prilikom njegove posete Sarajevu polovinom aprila, predvodice mitropolit Nikolaj Mrdja, odluceno je u Beogradu, tvrdi "Oslobodjenje"

Sarajevo. - U sjedistu Patrijarsije u Beogradu je odluceno da se posalje sluzbena delegacija Srpske pravoslavne crkve u Sarajevo na susret s poglavarom Katolicke crkve Papom Ivanom Pavlom II, koju bi trebalo da predvodi mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj Mrdja. Ovu vijest objavilo je jucerasnje sarajevsko "Oslobodjenje", pozivajuci se na izvor blizak SPC u Sarajevu, sto je potvrdjeno i prilikom neformalnih kontakata izmedju predstavnika Katolicke crkve i SPC u BiH.

Prosle nedjelje je sarajevski pomocni biskup dr Pero Sudar posjetio Bijeljinu i tamosnji dvor zvornicko-tuzlanskog episkopa Vasilija Kacavende, koji u ovom gradu privremeno boravi nakon odlaska iz Tuzle. U njegovom drustvu se nalazio episkop dalmatinski gospodin Longin. Biskup Sudar je episkopu Kacavendi prenio zelju katolickih biskupa BiH za susretom sa episkopima sa podrucja BiH, sto je episkop Kacavenda nacelno prihvatio.

"Oslobodjenje" otkriva i da je biskup Sudar, u ime organizacionog odbora za docek pape i po zelji apostolskog nuncija u BiH monsinjora Francesca Monterisija, pozvao zvornicko-tuzlanskog episkopa na susret s papom. Episkop Kacavenda kazao je biskupu Sudaru da mu je "patrijarh Pavle rekao kako bi bilo dobro da se pridruzi dabrobosanskom mitropolitu Nikolaju".

Episkop je rekao da mu je stalo da se susretne sa Papom, ali je dao do znanja da bi prije toga trebao dobiti neki signal vlasti Federacije BiH da ce mu biti omoguceno "vratiti se i trajno boraviti u Tuzli".

Biskup Sudar odgovorio je episkopu da je povratak u Tuzlu njegovo pravo, te da ono ukljucuje i pravo povratka katolickih svecenika i sluzbenika islamske vjerske zajednice na podrucje Republike Srpske.

D. Omeragic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /