Petak, 4. april 1997.

KOLIKO SU OZBILJNI SUKOBI U KOALICIJI "ZAJEDNO"

Nije svaka petarda atomska bomba

Utisak je da ima razloga za ubedjivanje javnosti da SPO i DS u medjusobnoj komunikaciji ne koriste eksplozivne naprave velikog razornog dejstva. "Petarde" su, u poslednje vreme, ucestale. Preti li ozbiljniji sukob?

"U koaliciji 'Zajedno' nema ozbiljnih sukoba. To samo novinari od svake petarde misle da je atomska bomba", slikovito tumacenje odnosa u koaliciji "Zajedno" dao je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke, u jednom od bezbroj ovogodisnjih pokusaja demantovanja prica o medjustranackom raskolu.

A razloga za ubedjivanje gradjanstva da koalicioni partneri u medjusobnoj komunikaciji ipak ne koriste eksplozivne naprave velikog razornog dejstva nije nedostajalo od samog nastanka opozicionog saveza. "Petarde" su, cini se, narocito ucestale tokom poslednjih mesec i po dana - tacnije, od trenutka promovisanja jednog od tri koaliciona lidera u beogradskog gradonacelnika.

Zbog jednog takvog "praska", tvrde pouzdani izvori, kasnio je cak i pocetak konstitutivne sednice Skupstine Beograda. Razlog - doslo je do iznenadnog dijaloga Djindjic-Draskovic o ultimativnom zahtevu SPO da kljucni gradski resori, preko kojih se obezbedjuje novac za gradsku kasu, pripadnu toj stranci.

Dogovor je ipak postignut, sednica odrzana, a institucionalizaciju prve velike promene gradske vlasti Draskovic je propratio recima: "Ukoliko se budemo uputili putem paradiranja i licnih promocija nekih od clanova Skupstine, ukljucujuci i predsednika, sa ove sirotinjske daske mozemo odskociti pravo u pakao".

Posle su, na Trgu Republike prastale i prave, slavljenicke petarde. Iako je, dan uoci svecanog obelezavanja "oslobodjenja Beograda", zapretio da, ukoliko se program ne izmeni, nece prisustvovati "krunisanju Bokase", proslavi je prisustvovao i Draskovic.

Dogovaranje slabo funkcionise

Pored gotovo redovnih kritika na racun Zorana Djindjica u listu "Srpska rec", ciji je direktor, Danica Draskovic je poslednjih dana dala nekoliko intervjua u kojima je otvoreno govorila o mogucnosti raspada koalicije "Zajedno".

- Dogovaranje u Koaliciji slabo funkcionise i to, uglavnom, zaslugom Demokratske stranke - izjavila je, tako, u jucerasnjem intervjuu dnevnom listu "Gradjanin". Prema njenim recima, Djindjic cesto daje izjave koje nisu dogovorene, poput one da se nece menjati imena ulica u Beogradu.

- Ako Djindjic zadrzi takav stav o promeni imena ulica i trgova, usledice prva javna kriza u Skupstini grada - obecala je gospodja Draskovic i dodala da ako se takve stvari budu ponavljale, onda ce se kriza produbljivati.

- Mislim da je gospodin Draskovic takodje veoma razocaran sveukupnom situacijom u Koaliciji i ponasanjem gospodina Djindjica. Zato verujem da i Vuk isto misli, te da ce ovo pitanje morati brzo da se resi - rekla je Danica Draskovic.

Uspesno okoncavsi posao oko konstituisanja Skupstine, prigodnog slavlja, pa cak i formiranja Upravnog odbora Studija B, dvojica lidera Koalicije ponovo su pristupili praksi vodjenja dijaloga preko medija. Najpre je Draskovic ponudio da njegova stranka finansira vracanje grba dvoglavog orla na krov Skupstine Beograda, sto je gradonacelnik glatko odbio.

- Ne rasipajte narodne pare na bilo sta bez cega u oskudici i siromastvu danas mozemo i moramo - obrazlozio je, potom, Draskovic svoj zahtev da gradska vlast odustane od odrzavanja tradicionalnog Beogradskog maratona.

- Skupstina grada nece uloziti ni dinar u Maraton. Naci cemo sponzore - odgovorio je Goran Vesic, clan gradske vlade iz redova DS.

Na red je doslo usvajanje gradskog budzeta. Skupstinskim odbornicima predlog je obrazlozio Aleksandar Milutinovic, potpredsednik Izvrsnog odbora Skupstine i funkcioner SPO, clanovi te stranke slozno su glasali "za" budzet, a kada je sve bilo gotovo, iz Draskovicevog kabineta stigao je zahtev za rebalans.

Draskovic je, pre svega, zahtevao izmenu onih stavki koje se neposredno ticu primanja funkcionera i izdvajanja za gradske sluzbenike, potom se zalozio da se iz gradske kase ne finansira "Savez slobodnih opstina" zato sto je to "stvar politickih partija", kao i za smanjenje sume za finansiranje putnih troskova, dnevnica funkcionera i nekih drugih izdvajanja.

Usledio je niz, tako reci, usputnih javnih ispoljavanja neusaglasenih stavova lidera Koalicije - oko Studentskog parlamenta (Djindjic i Vesna Pesic podrzali su njegovo osnivanje, dok je Draskovic bio kritican), rusenja spomenika Drazi Mihailovicu (za razliku od koalicionog partnera, Djindjic nije reagovao), raskola u crnogorskoj vladajucoj partiji (Djindjic i Vesna Pesic govorili su o dugorocnom porazu tvrde struje, dok je Draskovic u sukobu video poraz reformskog dela DPS)...

Sukob na stetu Koalicije

Dok se Zoran Djindjic i Vuk Draskovic manje-vise trude da demantuju price o postojanju sukoba, Vesna Pesic, predsednik Gradjanskog saveza Srbije, nedavno je, gostujuci u emisiji "Utisak nedelje" Studija B, javno priznala da na sve nacine pokusava da pomiri svoje koalicione partnere. Misija, prema njenim recima, u tom trenutku nije davala rezultate. Ipak, Vesna Pesic je obecala da ce biti uporna, "posto taj sukob dve koncepcije i dve licnosti nanosi veliku stetu Koaliciji".

Ozbiljnijih "petardi", medjutim, nije bilo sve do trenutka kada je kragujevacki odbor SPO pokrenuo inicijativu da Draskovic bude predsednicki kandidat Koalicije na predstojecim izborima. Lider demokrata je ocenio da je za takve predloge rano, te da se prvo treba izboriti za ravnopravne izborne uslove. To se, medjutim, Draskovicu nije dopalo, pa je odlucio da napadne - novinare.

Taman je izgledalo da je i taj problem koliko - toliko izgladjen, kada je iz Novog Sada stigao zahtev gradskog odbora SPO da se kao "prva opomena" rekonstruise gradska vlada, eliminise postojeca neravnoteza u korist DS i mesta preraspodele "shodno ugovoru Koalicije".

Isticuci, tim povodom, da u Vojvodini nema mogucnosti da se Koalicija raspadne, "bar sto se SPO tice", Draskovic je u jednom od najnovijih svojih intervjua, u kontekstu price o "tajnom sastanku Djindjica i Milosevica, odrzanom 10. januara", dao i jednu, za simpatizere Koalicije, neobicno "utesnu" izjavu: "Moram da cutim o jos nekim stvarima zbog ugleda Koalicije"!

Njegova supruga, ali i visoki funkcioner stranke, Danica Draskovic bila je, medjutim, mnogo ostrija i javno optuzila Djindjica za razbijanje Koalicije i "nemoralan" sastanak sa Milosevicem. Iz Demokratske stranke, za sada, nema odgovora.

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /