Petak, 4. april 1997.

MOMCILO TRAJKOVIC O TOME ZASTO NECE PUTOVATI U NJUJORK NA SRPSKO-ALBANSKI RAZGOVOR

Finansijski problemi - ciste spekulacije

Beograd. - Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momcilo Trajkovic izjavio je juce za "Nasu Borbu" da nece putovati na zakazane srpsko- albanske razgovore u Njujork, 7. aprila, jer mu je od organizatora prekjuce stigao dopis kojim se obavestava da predstavnici kosovskih Srba ne mogu prisustvovati ovom skupu.

Gospodin Alan Kast iz Karnegijeve fondacije koja je organizator njujorskog skupa u prekjucerasnjem pismu obavestio je Srpski pokret otpora da u dijalogu mogu ucestvovati "neki drugi put" i ponudio im da svoj stav o resenju kosovskog pitanja iznesu pismenim putem.

- Mi smo tako nesto odbili i unapred kazemo da ce predstojeci razgovori u Njujorku biti potpuno nepravedni i nedemokratski - rekao je Trajkovic. On je naglasio da je iznenadjen otkazivanjem ucesca, s obzirom da "mu je poziv za skup stigao pre nekoliko dana, i to usred noci, da je agencija zaduzena za prevoz vec cekirala avionsku kartu, dok je predsednica Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic zvala telefonom i pitala za ime predstavnika Srpskog pokreta otpora koji ce ici u Ameriku".

Po Trajkovicevim recima svoj udeo u pritiscima da njegovo udruzenje ipak ne bude na razgovorima mogli su da imaju ravnopravno kosovski Albanci, koalicija "Zajedno" i Socijalisticka partija Srbije.

- SPS bi izgubio primat ako bismo mi otisli u Njujork, koalicija "Zajedno" se plasi da nasim ucescem oslabi prostor na koji racuna, a kosovski Albanci jednostavno ne smeju da se suoce i ne odgovara im razgovor sa nama - napomenuo je Trajkovic. Sto se tice spekulacija da Srpski pokret otpora ne ide u Njujork zbog finansijskih problema, Trajkovic je istakao da su kosovski Srbi za kratko vreme skupili novac koji je dovoljan za odlazak delegacije u SAD.

Takodje, nas sagovornik je podvukao da su oni jedini legitimni predstavnici Srba sa Kosmeta, posto tu zive, i dodao da je Srpski pokret otpora u juznoj pokrajini mnogo snazniji od Nove demokratije, koalicije "Zajedno" i Demokratskog centra, jer to, kako kaze, dokazuje broj glasova dobijenih na novembarskim izborima. Momcilo Trajkovic je zakljucio da SPS i koalicija "Zajedno" ocigledno zele samo vlast i prevashodno zbog toga ih interesuje problem Kosova.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /