Sreda, 9. april 1997.

NAJVEROVATNIJE VEC 29. APRILA NA ZASEDANJU SAVETA MINISTARA

EU odobrava izvozne olaksice SRJ?

I zakljuccima bi se, prema predlogu nemacke diplomatije, naglasilo da se mere odobravaju sa ciljem privrednog oporavka Jugoslavije i da su time uvazeni apeli lidera koalicije "Zajedno"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Ukoliko Savet ministara EU 29. aprila u Luksemburgu odobri tzv. autonomne trgovinske mere SR Jugoslaviji, to ne bi znacilo da su "petnaestorica" odustali od Gonzalesovih preporuka, vec bi rok za njihovu realizaciju, kao i za jos neke poteze Beograda, bio produzen do kraja ove godine - saznaje "Nasa Borba" u briselskim diplomatskim krugovima.

Glavno pitanje kojim se, trenutno, bave evropske diplomate angazovane na jugoslovenskom dosijeu, nije da li Beogradu odobriti izvozne olaksice, vec kako politicki prezentirati takvu odluku. U opticaju je, kako saznajemo, nemacki predlog osnovnih "linija prezentacije", koji bi u naredne tri nedelje trebalo transformisati u politicku deklaraciju Saveta ministara ili zakljucke njegovog predsedavajuceg, kojima bi se propratilo usvajanje pomenutih mera.

Tri su osnovne "linije prezentacije" koju svojim evropskim partnerima predlaze nemacka diplomatija. Kao prvo, istaklo bi se da se pozitivne mere odobravaju sa ciljem podsticanja privrednog oporavka Jugoslavije, odnosno prevazilazenja teske ekonomske krize u kojoj se nalazi zemlja. Drugo sto bi se istaklo bilo bi da je, opredeljujuci se za odobravanje trgovinskih olaksica, Savet ministara uzeo u obzir apele lidera koalicije "Zajedno", koji su se za to svesrdno zalagali u kontaktima koje su imali u evropskim prestonicama.

Konacno, kao trece, u deklaraciji ili zakljucima bi se posebno naglasilo kako ce tekuca godina biti test stvarnih namera beogradskih vlasti da pokrenu proces demokratizacije, te da Savet ministara, u tom smislu, ocekuje "znacajan progres". A "znacajan progres" bi, prema nemackom predlogu, pored ostvarivanja svih preporuka iz Gonzalesovog izvestaja (dijalog sa opozicijom, oslobadjanje medija, revizija izbornog zakona), podrazumevao i otvaranje istinskog dijaloga za resavanje kosovskog problema. S tim u vezi, Beograd ce se podsetiti da se autonomne trgovinske mere odobravaju na jednogodisnjoj bazi (sto vazi za sve drzave bivse Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije koja je sa EU vec uspostavila ugovorne odnose), te da njihovo obnavljanje krajem 1997. godine nece biti automatsko.

U briselskim diplomatskim krugovima se ocenjuje da ce nemacki predlog osnovnih "linija prezentacije" biti prihvatljiv za sve zemlje-clanice EU. Jedino gde bi, predvidjaju, moglo da bude izvesnih problema u traganju za prihvatljivim formulacijama, bila bi "valorizacija uloge opozicije" u takvom opredeljenju Saveta ministara. Jedno je, ukazuju nasi sagovornici, reci da to "nije nagrada Milosevicu", ili da su "kontakti sa liderima opozicije pomogli EU da se tako opredeli", ali je nesto sasvim drugo - i za mnoge u EU neprihvatljivo - zakljuciti kako Savet ministara "to radi da bi podrzao koaliciju 'Zajedno'..." Uvereni su, medjutim, da ce i za taj "delikatan problem" do 29. aprila naci odgovarajucu formulaciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /