Sreda, 9. april 1997.

INICIJATIVA ZA OSNIVANJE BEOGRADSKOG FILMSKOG FONDA

Kinematografija bliza budzetu

U Skupstini grada Beograda juce je odrzan sastanak predstavnika beogradskih filmskih distributera, producenata, prikazivaca i gradskih vlasti na kojem je odluceno da se inicira osnivanje beogradskog filmskog fonda. Ideja je potekla od producentske kuce "Kobra" (producent filma "Lepa sela lepo gore"), odnosno od Srdjana Dragojevica i Dragana Bjelogrlica, a po uzoru na, kako je rekao g. Dragojevic, vecinu velikih svetskih gradova koji na organizovanom, institucionalnom nivou brinu o filmu i kinematografiji.

Osnovni ciljevi ovog fonda trebalo bi da budu podsticanje ozivljavanja filmske produkcije, narocito ostvarenja sa takozvanim beogradskim temama, modernizacija bioskopa i borba protiv piraterije za koju, kako je receno, republicka vlast vec sedam godina ne pokazuje gotovo nikakvu zainteresovanost. Skupstina grada ce nastojati da na nivou Republike izdejstvuje donosenje zakonske regulative koja ce omoguciti da se u beogradski filmski fond sliva izvestan deo prihoda od bioskopskih ulaznica.

Dug Televizije

Govoreci o nacinima na koje bi se fond punio sredstvima, Srdjan Dragojevic je podsetio na cinjenicu da Radio-televizija Srbije vec godinama ne ispunjava svoje obaveze prema srpskoj kinematografiji, odnosno oglusuje se o zakonske odredbe po kojima je duzna da jedan i po procenat svojih sredstava ulaze u filmsku produciju.

Gradska vlada ce sledece nedelje odlucivati o ovom predlogu i mogucnostima da se iz nevelikog budzeta Grada izdvoji za potrebe beogradskog filmskog fonda. Milutin Randjelovic, potpredsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada, jos jednom je podsetio da je prethodna gradska garnitura rasipala ogroman novac na nekakva kulturno-umetnicka drustva i sporedne kulturne manifestacije, te da je sada red da se najzad povede briga i o kinematografiji.

Vise puta je naglaseno da ce delovanje fonda biti javno, a bice formiran i kompetentan ziri za odlucivanja o dodeljivanju finansijske pomoci odredjenim projektima. Procenjeno je da bi suma od 500 do 800 hiljada dinara bila dovoljna za pocetak funkcionisanja beogradskog filmskog fonda.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /