Sreda, 9. april 1997.

BILJANA PLAVSIC OPTUZILA TELEVIZIJU REPUBLIKE SRPSKE DA JE NEKOREKTNO TRETIRA

"Moram imati dozvolu da se pojavljujem na televiziji"

Pale, Beta. - Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic potvrdila je juce u Banjaluci da nije potpisala Ukaz o ratifikaciji Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama izmedju RS i SR Jugoslavije, kao i da nije dala punomocje potpredsedniku RS Dragoljubu Mirjanicu da to ucini.

"Ustav se mora postovati", rekla je Biljana Plavsic, gostujuci u studiju Srpske televizije, i dodala: "Ja nisam osoba koja se lako menja. I politika ima svoju etiku". Zamoljena da oceni Sporazum izmedju RS i SRJ, Biljana Plavsic rekla je da "svakog Srbina dusa boli da moramo uspostavljati specijalne veze izmedju istog naroda". "Ono sto nam Dejton dozvoljava mi upucujemo na ratifikaciju u Skupstinu BiH", dodala je ona, ostajuci pri stavu da clan 14 Sporazuma, koji takvu ratifikaciju predvidja, "nije dobronameran". "Sporazum nije doneo nista novo, veze su funkcionisale cak i kada je rezim u Srbiji zaveo najcrnje i najstrasnije sankcije prema RS", rekla je Plavsic.

Predsednica RS zamerila je Srpskoj televiziji sto nije objavila dve njene izjave vezane za potpisivanje Sporazuma, i sto je dozvolila predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Seselju da na televiziji RS trazi njenu ostavku. "Ja, izgleda, moram imati dozvolu da se pojavljujem na televiziji. Znam ko stoji iza ovih dogadjaja, na osnovu nekorektnosti sa kojom su izvedeni", rekla je ona. Na primedbe urednika emisije koji se nije slozio sa njenim poslednjim recima, Plavsic je rekla: "Samo gledajte da struje ne nestane".

Govoreci o odluci medjunarodne arbitraze za Brcko, predsednica RS je ocenila da je medjunarodna zajednica tom odlukom pokusala da napravi "Dejton u malom", odnosno "ubrzani Dejton", kako bi videla da li mirovni sporazum uopste funkcionise. "Ja sam se srela sa gospodinom Farandom (Robert, medjunarodni supervizor za Brcko), nedavno na Palama. Brcko je u granicama RS, i pripada RS - mozemo da budemo zadovoljni", rekla je ona. Odgadjanje donatorske konferencije za Bosnu Plavsic je ocenila kao pokusaj medjunarodne zajednice da za nesprovodjenje Dejtonskog sporazuma ponovo okrivi srpsku stranu. Dejtonski sporazum je ugrozen u Federaciji BiH, ne u RS, rekla je Biljana Plavsic u intervjuu Srpskoj televiziji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /