Sreda, 9. april 1997.

PISMO MILA DJUKANOVICA MOMIRU BULATOVICU

Vlada ostaje u istom sastavu

"Smatram da posljedice nastale izjavama pojedinih clanova Vlade nijesu takve da podrazumijevaju nuznost promjena u sastavu Vlade", kaze u pismu crnogorski premijer

Podgorica. - Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Djukanovic uputio je pismo (datirano 7. aprila ove godine) predsjedniku Demokratske partije socijalista Momiru Bulatovicu u kojem ga informise o zakljuccima Vlade sa sjednice od 27. marta 1997. godine.

Premijer Djukanovic podsjeca predsjednika Bulatovica da je na toj sjednici Vlada "posebnu paznju posvetila stavovima Glavnog odbora DPS-a" od 24. marta, posebno onim koji se odnose na "strateska programska opredeljenja, kojima su gradjani Crne Gore dali povjerenje na posljednjim izborima". Djukanovic naglasava da je "nepodjeljeno misljenje Vlade RCG da oko svih vaznih politickih pitanja postoji potpuna saglasnost sa zakljuccima GP DPS-a" i da Vlada RCG smatra da SRJ "kao demokratska zajednica ravnopravnih republika i gradjana, jeste i treba da ostane nasa trajna orijentacija".

"Kao i do sada Vlada RCG nastavice da daje puni doprinos ekonomskim i politickim reformama zajednicke drzave u vjeri da je to najbolji put njenog snazenja i kvalitetnog ukljucivanja u medjunarodnu zajednicu" - naglasava se u pismu.

Prema Djukanovicevim navodima Vlada je takodje ocijenila da "izborni program kojem su gradjani Crne Gore dali povjerenje na parlamentarnim izborima mora biti platforma za rad svih drzavnih organa u Crnoj Gori", te da je ukupna aktivnost Vlade, "kao organa izvrsne vlasti sa najsirim spektrom ustavnih ovlascenja na toj liniji i okrenuta ka stvaranju opsteg dobra u nasoj Republici".

Konferencija za stampu premijera Djukanovica

Za sutra je na temu "Aktuelni politicki i privredni momenat Crne Gore" u Vladi Crne Gore, sa pocetkom u 11 sati, najavljena konferencija za stampu na kojoj ce se novinarima obratiti crnogorski premijer Milo Djukanovic.

Posle sjednice Glavnog odbora DPS, kada je Djukanovic, sa drugim potpredsjednikom i predsjednikom Skupstine Svetozarom Marovicem, podneo ostavku na funkciju potpredsednika DPS, ovo je prvo obracanje predsjednika Vlade Crne Gore javnosti.

D. B.

Sto se tice zakljucaka GO DPS-a o "nuznim promjenama u Vladi Crne Gore", Vlada se, naglasava crnogorski premijer, postujuci ustavne norme", o tome "nije izjasnjavala". "Kao sto je vidljivo iz zakljucaka Vlade, ocijenjeno je da su pojedine izjave njenih clanova u datom politickom kontekstu mogle proizvesti odredjene politicke stete. Shodno tome, jedan broj clanova Vlade izrazio je spremnost da, uz saglasnost predsjednika Vlade, u interesu smirivanja politickih tenzija u Republici, podnese sve politicke konsekvence" - naglasava se u pismu i dodaje:

"Razumljivo, ustavno je pravo predsjednika Vlade da predlaze Skupstini Crne Gore promjene u sastavu Vlade. O svom stavu, povodom ovog pitanja, detanjno sam se izjasnio na sjednici GO DPS- a. Dakle, smatram da posljenice nastale izjavama pojedinih clanova Vlade nijesu takve da podrazumijevaju nuznost promjena u sastavu vlade".

Na kraju pisma premijer Djukanovic naglasava da "Vlada ostaje iskreno privrzena efikasnom ostvarivanju svih nacela demokratije i slobodnog drustva u kojem volja niti odluka nijednog pojedinca ne mogu biti znajacjnije od interesa i dobra gradjana Crne Gore i SRJ", saglasna da "u ovom trenutku, umjesto daljih izazivanja sumnji, nesporazuma i sukoba, sa ociglednom zainteresovanoscu i onih koji ne zive u Crnoj Gori niti predstavljaju gradjane Crne Gore, mogu samo da destabilizuju politicki prostor Crne Gore, sto bi bilo od neprocenjive politicke stete za njen danji nuzni razvoj i napredak".

"U tom smislu radi razvoja i napretka Crne Gore, kao i dobra SRJ, Vlada RCG je odlucna da ide putem koje su izabrali gradjani Crne Gore na posljednjim demokratskim izborima u interesu svih i sigurna da miran, demokratski i moderan ekonomski zivot, Crnu Goru vode u buducnost" - istice Milo Djukanovic u pismu predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatovicu.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /