Sreda, 9. april 1997.

DJINDJIC DEMANTOVAO DA JE PONUDIO OSTAVKU UKOLIKO DRASKOVIC POVUCE KANDIDATURU

Opstanak Koalicije nije sporan

"Nijedan kandidat ne treba da bude bacen u arenu da bude istrosen dok se izborni uslovi ne izdejstvuju. To je stratesko pitanje i ne odnosi se na licnost Draskovica. Zao mi je ako je neko to tako protumacio", kaze lider Demokratske stranke

Vest da je Zoran Djindjic ponudio ostavku na mesto gradonacelnika Beograda, pod uslovom da Vuk Draskovic ne bude predsednicki kandidat, koja je juce protumacena kao otvorena najava raspada koalicije "Zajedno", prema recima lidera Demokratske stranke potice od senzacionalisticke najave intervjua jednom dnevnom listu, u kojem to, zapravo, nije receno.

- Ako procitate intervju, videcete da taj naslov ("Odlazim sa mesta gradonacelnika, ako Vuk odustane od kandidature", prim. nov.) ne odgovara onome sto sam rekao. Rekao sam da mislim da nije dobro da razgovaramo o personalnim pitanjima. Ako neko kaze - lako je tebi da to kazes, posto imas neku poziciju, a drugi nemaju, onda ja kazem - u redu, hajde da se ja povucem sa te pozicije i da ne razgovaramo o personalnim pitanjima, vec o uslovima za izbore - precizirao je Djindjic i dodao da to ne znaci da se on kandiduje za neku drugu funkciju, sto se, kako je naglasio, vidi u samom spornom tekstu.

- Naravno da cu podrzati SPO, ali kad za to dodje trenutak. Imamo ugovor i ja stojim iza njega. Ali mislim da smo poceli da se bavimo sporednim stvarima i da time gubimo inicijativu u vezi sa najvaznijim pitanjima iz Gonzalesovog izvestaja. Ne smemo da se spustimo na nivo konkurencije sa raznim kandidatima, koji su nam baceni kao mamac da se upecamo - rekao je Djindjic i nastavio:

- Pod ovim uslovima u drugom krugu ce biti socijalisticki kandidat i Seselj, jer je igra koja se sada vodi tako namestena. Nijedan kandidat ne treba da bude bacen u arenu da bude istrosen, dok se izborni uslovi izdejstvuju. Nema nikakvog problema da deset dana po objavljivanju izbora i nasem pristanku, objavimo ime naseg kandidata. Cela Srbija ce znati ko je taj kandidat i glasace za njega. To je stratesko pitanje i ne odnosi se na licnost gospodina Draskovica. Zao mi je ako je neko to tako protumacio. Bilo ko da je taj kandidat, ja imam iste primedbe.

Niko nije savrsen

Na primedbu novinara da ga je Vuk Draskovic ostro napao, i rekao da je pametniji kad cuti, Djindjic je ovako odgovorio:

- Svako ima pravo na svoje misljenje. Uostalom, niko nije savrsen. Ni on, ni ja. Mozda sam pametniji kad cutim, ali s vremena na vreme, eto, ponesto i kazem.

Isticuci da opstanak koalicije, sto se njega tice, nije sporan, Djindjic je rekao da koalicija sada mora da se bori za generalne izborne uslove, kako bi dobila podrsku i onih koji podrzavaju druge kandidate.

- Ako se stavimo u konkurentni polozaj prema drugim kandidatima, podrska nasim zahtevima ce biti smanjena. U ovom trenutku nam treba isto toliko siroka podrska kao sto nam je trebala u borbi za izborne rezultate lokalnih izbora.

Djindjic smatra da je vazno da koalicija sada prosiri svoj zamah, da ukljuci Univerzitet, sve one ljude i institucioje koji su ucestvovali u protestu - glumce, pisce, crkvu...

- Potrebno je da napravimo jedan zaista demokratski front koji ce podrzati tog naseg kandidata, a ne da se sve pretvori u partijsku stvar i da onda imamo deset kandidata deset razlicitih partija i da onda nas kandidat tone medju njima. Vrlo sam zabrinut time sto smo izgubili inicijativu koju smo imali tri meseca. Sada smo u defanzivi, bavimo se sami sobom i time razocaravamo mnoge ljude koji su u nama videli nadu da moze ove godine da zavrsi propadanje Srbije - naglasio je Djindjic.

Upitan kako ce se proceniti koji ce predsednicki kandidat koalicije "Zajedno" imati uspeha na izborima, Djindjic je odgovorio:

- Tako sto ce biti deblokirani mediji u kojima ce najmanje tri meseca pred izbore svi predsednicki kandidati dobiti mogucnost da nastupaju. Onda ce se ispitati javno mnenje i videti ko ima sanse da u ime koalicije istrci i dobije izbore, a to ne mora da bude niko od nas - rekao je Djindjic i dodao da pobeda na izborima ne znaci mnogo, ali zato poraz znaci potpuni gubitak.

- Svaki drugi pristup smatram namestaljkom rezima koji zeli da umesto pravih izbora iscenira izbore unutar opozicije i da se opozicija glodje oko toga ko je najbolji kandidat. Za to vreme socijalisti koji ne isticu svog kandidata, ucvrscuju svoju vlast - zakljucio je Djindjic.

I.Kisic
V.Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /