Cetvrtak, 10. april 1997.

EKSKLUZIVNO: STA PREDVIDJA NACRT ZAKONA O KONCESIJAMA VLADE SRBIJE

Strani koncesionar zasticen medjunarodnim propisima

Prihod od naknade za koncesiju ide u drzavnu kasu (republicku ili lokalnu), a u slucaju spora koncesionara pored ovdasnjih zakonskih akata stite i medjunarodni propisi

Prihod od koncesija ce, prema Nacrtu zakona o koncesijama, ici u drzavnu kasu, osim ako se radi o komunalnoj delatnosti, kada koncesiona naknada ide lokalnoj samoupravi. Njen iznos zavisice od vrste, kvaliteta, kategorije, kolicine, namene i trzisne cene prirodnog bogatstva, ili, ako je rec o delatnosti, od trzisnih uslova poslovanja, trajanja koncesije, rizika i procenjene ocekivane dobiti.

Sam iznos koncesione naknade bice odredjivan prema vrsti, kvalitetu, nameni i samoj trzisnoj ceni prirodnog bogatstva, a kada je rec o komunalnoj delatnosti "cena" ce biti odredjivana, takodje, prema trzisnim uslovima poslovanja, eventualnom riziku, predividjenom profitu i samom trajanju koncesije.

Koncesiono koriscenje dobara od opsteg interesa prema Nacrtu mora biti u skladu sa prostornim i urbanistickim planiranjem i uz postovanje propisa o zastiti zivotne sredine. Dobijena koncesija, medjutim, moze se i otudjiti, odnosno, koncesionar je moze prodati drugome, ali pravo moze preneti samo uz saglasnost davaoca koncesije.

Ako tokom trajanja koncesije dodje do uvecanja vrednosti objekta, uredjaja ili postrojenja, ta vrednost je svojina drzave, osim ako ugovorom nije drugacije predvidjeno. Od preciznosti ugovora, takodje, zavisi i da li, po isteku koncesije, koncesionar ima pravo na posebnu naknadu za ucinjena poboljsanja.

Koncesionar, medjutim, ako njegova delatnost zahteva eksproprijaciju ili uredjenje gradjevinskog zemljista, mora finansirati i ove vanredne troskove. Ako, medjutim, zbog eksproprijacije zemljista ili objekta koncesionar nije u mogucnosti da u potpunosti koristi koncesiju, Nacrt predvidja obestecenje, koje mora biti utvrdjeno po trzisnim principima.

Da bi se zastitio strani partner-koncesionar, Nacrtom je predvidjeno da takav ugovor bude registrovan poput svih stranih ulaganja. Pored ovoga interes koncesionara stranca ce stititi i medjunarodni ugovori o podsticanju i zastiti stranih investicija, ciji potpisnik su i Srbija i SRJ.

Stranac ili domaci koncesionar bice zasticeni i od izmene republickih propisa. Ako, naime, dodje do izmena zakona, Nacrt precizira da ce se ubuduce primenjivati propisi koji su bili na snazi u vreme zakljucenja ugovora, ili eventualno izmenjeni, ako su povoljniji za koncesionara. Koncesionar koji je vrsio istrazivanje mineralnih sirovina imace, takodje, prednost, odnosno pravo prvenstva, i pri konkurisanju za eksploataciju.

U koncesijama po B.O.T. sistemu odnosi ucesnika u finansiranju (investitora) i Vlade bice regulisani ugovorom o realizaciji projekta u kome ce biti precizirani i uslovi koriscenja objekata i rok kada ce, na primer put, postati vlasnistvo Republike. U samom ugovoru Zakon predvidja preciziranje svih detalja pa cak i uticaj vise sile, eventualni raskid ugovora, i naravno, stanje u kome se objekat mora nalaziti po isteku koncesije.

Koncesionar-investitor osniva preduzece za realizaciju projekta, i ono ima isti status kao i koncesiono preduzece. A samo koncesiono preduzece mora biti osnovano u roku od dva meseca po potpisivanju ugovora, i poslovati po propisima o poslovanju preduzeca. Promenu u statutu ili sedistu preduzeca koncesionar ne moze da obavi bez saglasnosti Vlade, odnosno organalokalne samouprave. Ako dodje do prestanka rada koncesionog preduzeca Nacrt predvidja likvidaciju s tim sto objekti, uredjaji i masine ne ulaze u likvidacionu masu.

Predmet koncesije

Pored istrazivanja ili istrazivanja i eksploatacije svih vrsta mineralnih sirovina strani ili domaci koncesionar ce koncesiju dobijati za iskoriscavanje, obnavljanje, unapredjivanje, odrzavanje, koriscenje: suma, lovnih objekata (gajenje i koriscenje divljaci), zemljista, voda, gradnju i koriscenje vodoprivrednih objekata (brane, akumulaciona jezera, sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, vodosnabdevanje...), puteva, energetskih objekata, pruga, aerodroma, naftovoda, gasovoda, telekomunikacija, komunalnih objekata, uredjenje i koriscenje obala reka, jezera, izgradnju objekata u banjama...

Koncesija se nece dodeljivati jedino za delatnost koja je po saveznim propisima o stranom ulaganju zabranjena zona.

Koncesionar carinske, poreske i druge olaksice moze ostvariti pod uslovima koji vaze za ulaganja stranog kapitala u domace strano lice. Ako dodje do spora izmedju koncesionara i davaoca koncesije najpre je predvidjena arbitraza, koja, ako je koncesionar stranac, moze biti takodje, strana.

Nacrtom zakona o koncesijama predvidjeno je da se koncesioni odnos prekida ako je u pitanju zastita zivotne sredine, u slucaju rata... Sami uslovi prekidanja moraju, medjutim, biti precizirani u ugovoru.

Koncesioni odnos moze, takodje, i prestati: po isteku roka predvidjenog ugovorom, otkupom ili oduzimanjem koncesije.

Po prestanku koncesionog odnosa objekti, uredjaji, masine i druga sredstva koja su spadala u koncesiju postaju vlasnistvo drzave, s tim da koncesionar, prethodno, mora obezbediti uslove za njihovo nesmetano koriscenje, postujuci rokove amortizacije.

J. Pitnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /