Cetvrtak, 10. april 1997.

DA LI CE BITI NOVOG STRAJKA PROSVETNIH RADNIKA

Stvara se novi sindikat

Upozorenje nije shvaceno ozbiljno. Da li je postojeci sindikat - sindikat?

Februarski strajk prosvetnih radnika okoncan je sporazumom koga su dogovorili i potpisali Vlada Republike Srbije i predstavnici Samostalnog sindikata, i u kome je utvrdjena dinamika isplate zaostalih primanja prosvetarima. Vlada je vec pri prvoj obecanoj isplati prekoracila datum koji je sama odredila, ali to nije zasmetalo republickom ministru prosvete Jovi Todorovicu da 21. marta izjavi kako je stanje u osnovnim i srednjim skolama potpuno normalizovano, isplate se vrse redovno, te da ce tekuca skolska godina biti okoncana u predvidjenom roku.

Prosle nedelje ili tacnije 4. aprila oglasio se i predsednik Republickog odbora sindikata prosvete Jagos Bulatovic, koji je obavestio javnost da se utvrdjena dinamika isplata u potpunosti postuje.

Isti dan nekoliko beogradskih skola stupilo je u strajk upozorenja (nije se radio prvi i sesti cas), ali to upozorenje po recima samih nastavnika nije shvaceno ozbiljno. Stoga su prosvetari probali jos jednom: u utorak, 8. aprila strajkovala je Medicinska skola, a u sredu osamnaest osnovnih i srednjih skola uz pojacanje deset beogradskih gimnazija. Jos pet gimnazija izjasnilo se za strajk dan kasnije.

Pouceni nesvrsishodnim vodjenjem vecinskog drzavnog, ali i sindikata "Nezavisnost" prosvetni radnici su odlucili da se sami organizuju.

"Forum srednjih strucnih, Forum osnovnih skola i Forum gimnazija nastao je iz Inicijativnog odbora koji je formiran tokom proteklog strajka. Postoji ideja da se sva tri foruma objedine u svom radu, da imamo zajednicke predstavnike i da donosimo zajednicke odluke", kaze u izjavi za nas list Gordana Petrovic, clan Foruma srednjih strucnih skola (Forumi su u procesu registracije i trenutno u svom clanstvu imaju 43 osnovne i srednje skole i sesnaest gimnazija).

Imali smo radni sastanak sa Asocijacijom Panceva i Kovina, sa Sindikatom prosvetnih radnika Vojvodine, predstavnicima kragujevackih skola, komuniciramo sa Valjevom i Nisom, a ideja nam je da se objedinimo i udruzimo u nesto sto bi se zvalo Sindikat prosvetnih radnika Srbije, istice Petrovic.

Kasa teska pet miliona maraka

Aleksandra Stanic, profesor Tehnicke skole "Petar Drapsin" i clan bivseg Inicijativnog odbora o Republickom odboru sindikata prosvete kaze: Prema podacima Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u kasu drzavnog sindikata, u toku pet godina slilo se samo od clanarine oko pet miliona maraka, jer 120 hiljada prosvetnih radnika u Srbiji u proseku daje dva dinara mesecno i ako se pomisli na sveukupnu materijalnu situaciju u skolama, onda je zaista suvisno razmisljati da li je sindikat zaista sindikat ili institucija drugacije prirode.

Kao skandaloznu ona ocenjuje izjavu predsednika Republickog odbora sindikata da je zadovoljan dinamikom isplata, sto je apsurdno jer u najvecem broju skola februarske zarade nisu isplacene. Bojim se, navodi dalje Petrovic, da ce situacija u beogradskim skolama u maju biti katastrofalna i da moze doci do toga da se ne odrze maturski ispiti, te da se srednjoskolci zbog nemara Vlade ne upisu na zeljene fakultete, a takodje da se ne odrze kvalifikacioni ispiti za prijem u srednje skole.

Stanje po skolama je vrlo lose, postoji velika razjedinjenost kolektiva i direktora sto se odrazava na kvalitet nastave, psihicko stanje dece. Ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim kako ce reagovati sto deset hiljada prosvetara, ali na osnovu raspolozenja u Beogradu, Vojvodini mogu da kazem da ce nastavnici biti prinudjeni i na poslednji korak, a to je neizdavanje svedocanstava i diploma djacima, kojima ce pokusati naterati Vladu da ispostuje dogovoreno."

N. Preradovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /