Cetvrtak, 10. april 1997.

PISMO "REPORTERA BEZ GRANICA" MINISTARKI MILENTIJEVIC

Upotrebite svoj uticaj da bi se otpusteni novinari vratili na posao

Pariz, Beta. - Nezavisna organizacija za slobodu medija u svetu "Reporteri bez granica" uputila je pismo ministarki informisanja Srbije Radmili Milentijevic u kojem se trazi da se odmah na posao vrate suspendovani i otpusteni novinari drzavnih medija koji su iskazali svoje misljenje o gradjanskom protestu u Srbiji.

"Prema informacijama kojima mi raspolazemo, disciplinska komisija prodrzavnog lista 'Politika', 25. marta je otpustila novinarku Biserku Matic zbog potpisivanja otvorenog pisma u kojem se kritikuje uredjivacka politika tog lista", navode "Reporteri bez granica". U tom pismu koje je upuceno na adresu kompanije "Politika" i objavljeno u decembru 1996. godine, kritikuje se izvestavanje tog dnevnika o protestima opozicije. Jos jedan potpisnik tog pisma Ivan Stojkovic, supendovan je sa svojih duznosti 20. marta.

Otkaz je, 21. februara, dobila i novinarka TV Politika Eleonora Prohic, koja je u decembru 1996. dala ostavku na mesto urednika satelitskog programa TV Politika, u znak protesta zbog jednostrane uredjivacke politike. Urednik filmskog programa drzavne televizije RTS Mladen Popovic otpusten je jer je u listu "Nasa Borba" od 5. decembra i u nedeljniku NIN od 10. januara podrzao opozicione demonstracije i kritikovao informisanje RTS. "'Reporteri bez granica' proglasavaju nevazecim te sankcije i zahtevaju da upotrebite sav svoj uticaj da bi se obezbedilo vracanje ovih novinara na posao", navodi se u pismu koje su ministarki informisanja Radmili Milentijevic uputili "Reporteri bez granica".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /