Cetvrtak, 10. april 1997.

VUK DRASKOVIC SE JUCE VRATIO IZ AMERIKE

Koalicija ce opstati

"Mene su veoma iznenadile izjave Djindjica iz zemlje i ja cu, koliko sutra, traziti da dodje da cujem sta je to pricao" - kaze lider SPO

Koaliciju moramo cuvati tako sto cemo se
drzati dogovorenog: Vuk Draskovic
juce na surcinskom aerodromu

Beograd. - Ocenjujuci boravak lidera koalicije "Zajedno" u Americi kao veoma uspesan, Vuk Draskovic je, neposredno po povratku, u izjavi na surcinskom aerodromu, rekao kako veruje da ce veoma brzo doci do novog srpsko-albanskog razgovora i to u Srbiji, kao i da ce Albanci "odstupiti od svojih stavova". Predsednik Srpskog pokreta obnove je izjavio i kako smatra da ce Koalicija opstati i da ce se dogovori unutar nje postovati.

Kao posebno uspesan, Draskovic je izdvojio susret sa Medlin Olbrajt, koja je "u jednom trenutku reagovala veoma emotivno, pozvala se na svog oca koji je bio poznati srbofil i obracajuci se meni kazala je: 'Gospodine Draskovicu, hvala vam na tome sto imam priliku da cujem Srbe i da se sretnem sa Srbijom koju sam uvek volela i da vidim predstavnike Srbije koju ja volim'".

Lideri Koalicije su americkom drzavnom sekretaru objasnili unutarpoliticki i spoljnopoliticki partijski program, kako je rekao Draskovic koji je na pitanje o tome kakva su razmisljanja americke administracije o daljoj demokratizaciji Srbije odgovorio da se "Amerikanci u ta nasa unutarpoliticka pitanja nisu mesali, niti su nam sta naturali, a i da jesu ja bih to odbio".

Napominjuci da su razgovori u Njujorku vodjeni u veoma demokratskoj, civilizovanoj atmosferi, Draskovic je rekao da su strane ostale veoma udaljene, pri cemu je srpska insistirala da nema nikakvog resenja Kosova izvan Srbije dok je albanska vrlo cvrsto stajala na poziciji da ne priznaje drzavu Srbiju, odnosno trazila nezavisno Kosovo. Draskovic se, inace, vratio dan pre okoncanja razgovora jer se "drzao svojih planova".

Naglasavajuci da se razgovori, "pogotovo oni koji nose karakter nekih pregovora ili dogovora moraju voditi u Srbiji", Draskovic je, objasnjavajuci sta je jos zastupao u Njujorku, rekao i da se problemi koji postoje na Kosovu mogu resiti jedino u jednoj demokratskoj Srbiji. "I u tom smislu mi smo stalno apelovali na Albance da ucestvuju na predstojecim izborima kao i na buducim lokalnim i saveznim izborima."

Albanci su izrazili spremnost i volju da razgovaraju u Srbiji, rekao je Draskovic objasnjavajuci da je organizator njujorskog skupa bio za to da se razgovor odrzi u Srbiji ali da je mesto izabrala SPS da bi se potom "kao obicno deriste naljutio " jer njegove predstavnike nije primila Olbrajt.

"Veoma je dobro sto smo se pojavili tamo i da ne budem skroman izuzetno je vazno sto sam se ja tamo pojavio kao lider demokratskih snaga u Srbiji", rekao je Draskovic, navodeci da je albanskoj strani postavljao pitanja na koja nije znala odgovor, kao na primer "sta bi bilo kada bi Florida odlucila da trazi nezavisnost od Amerike i prikljuci se Kubi".

Paniceva kandidatura

Draskovic je negirao da je Vasington predlagao Koaliciji da stane iza Milana Panica kao predsednickog kandidata. "To je apsolutna laz", rekao je lider SPO.

Draskovic je odao priznanje albanskoj strani kako je postigla nacionalni konsenzus iako su u Njujorku bili zastupljeni njeni predstavnici najrazlicitijih politickih boja. Istovremeno, lider SPO nije zeleo da navede i ko je na razgovorima sa srpske strane uprkos prethodnom dogovoru pravio, "mada ne drasticne" ispade, tako da je on morao da opominje.

Na pitanja o dogadjajima u koaliciji "Zajedno" Draskovic je rekao kako Djindjic treba da shvati kako je "Zajedno" iznad njega i nekih koji mu sa raznih strana proturaju bajke ne bi li razbio Koaliciju. "Pokusacu da ga sprecim u samoubistvu", rekao je Draskovic, napominjuci da Djindjic mora malo da se uozbilji.

Price o raskolu u Koaliciji koje su stigle iz Beograda su Draskovica "jako iznenadile". "Mi smo u Vasingtonu, Vesna Pesic, Zoran Djindjic i ja imali sasvim druge razgovore, vodjene u zaista prijateljskoj atmosferi, gde smo jos jednom ponovili neophodnost da cuvamo Koaliciju i da je moramo cuvati samo tako sto cemo se drzati dogovorenog i onog sto smo potpisali".

"Mene su veoma iznenadile izjave Djindjica iz zemlje i ja cu, koliko sutra, traziti da dodje, da cujem sta je to pricao", rekao je Draskovic, objasnjavajuci i "da ne veruje da ce onaj ko se ne bude drzao dogovora moci da izadje na ulicu pred ovaj narod koji je tri meseca demonstrirao."

Na pitanje sta je bila osnovna poruka americke administracije koaliciji, Draskovic je rekao kako ne moze "americka administracija cuvati "Zajedno" jer je ona nije ni stvorila. Ja sam vec rekao - "Zajedno" je stvorena prema potrebama naroda. SPO je apsolutno od pocetka ulozio celog sebe u nju. Mi smo sve ugovorne obaveze postovali, sve cemo postovati, verujemo i da ce se i neki drugi, koji su se malo zaneli, ohladiti i da ce "Zajedno biti sacuvana."

Nakon sto su zavrsili razgovor sa Draskovicem novinari su zeleli da uzmu izjavu i od njegove supruge na sta je Danica Draskovic uz smeh rekla da ne moze da odgovara . "Ne mogu, dobila sam batine, pise u "Gradjaninu", dodala je jos kroz smeh.

Novinari su uspeli ipak da dobiju njen komentar u kojem je rekla da ne vidi zasto bi se SPO eventualno ogradjivao od onog sto ona pise povodom Djindjica i koalicije "Zajedno"

Ocenjujuci da bilo kakvo ogradjivanje predstavljalo "komunisticku glupost" rekla je i da je ona "zena novinar, direktor najzabranjivanije i najuticajnije opozicione novine" i da ima pravo da govori sta hoce. Napomenula je kako se bori za "slobodu u ovoj zemlji, za demokratiju i za to da svako moze da kaze sta zeli, jer je to demokratija, bar na Zapadu".

Posto je razgovor odmakao nekoliko minuta prisao je i Vuk Draskovic i odlucno rekao: "molim vas prekinite. Ajte". Prosao je energicno izmedju supruge i novinara i otpratio je u kola.

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /