Cetvrtak, 10. april 1997.

CRNOGORSKI PREMIJER JUCE U OFICIJELNOJ POSETI SLOVACKOJ REPULICI

Djukanovic kod Mecijara

Potpisan ugovor o formiranju zajednicke firme za izgradnju vodovoda kroz Crnogorsko primorje, dugog 108 kilometara i vrednog 112 miliona dolara

Uros Mitrovic
specijalno za "Nasu Borbu" iz Bratislave

Crnogorski premijer Milo Djukanovic je u utorak, iznenada i bez prethodne najave, doputovao u Bratislavu u oficijelnu posetu Slovackoj Republici. Iako se zadrzao samo nekoliko sati, obavio je iscrpne razgovore sa slovackim premijerom Vladimirom Mecijarom, kao i sa ministrom privrede Karolom Cesnekom. Sudeci prema izjavama datim na konferenciji za stampu, crnogorski premijer je u Slovacku prvenstveno doputovao da bi ugovorio posao o osnivanju zajednicke, mesovite crnogorsko-slovacke firme koja ce na Crnogorskom primorju graditi vodovod.

Djukanovic je sa premijerom Mecijarom razgovarao i o mogucnostima sire privredne saradnje izmedju dve republike a posebno je pokazao interes za slovacka iskustva u oblasti privredne transformacije i privatizacije istakavsi na konferenciji za stampu da Crna Gora moze ova iskustva da koristi.

Djukanovic: Zar vam izgledam kao neko ko se sprema da ode"

Ugledni slovacki dnevnik "Pravda", izvestavajuci o poseti crnogorskog premijera, pod nazivom "Samopouzdani premijer" istice da Milo Djukanovic uopste ne ostavlja utisak politicara koji treba da napusti svoju funkciju. Na pitanje novinara u tom kontekstu crnogorski premijer je sa osmehom rekao: "Zar vam ja izgledam kao neko ko se sprema da ode?"

Ugovor o formiranju zajednicke firme za izgradnju vodovoda su u Bratislavi, u prisustvu dvojice premijera, potpisali Jan Smerek, generalni direktor i predsednik VSZ, najvece metalurske kompanije u Slovackoj i direktor JP Regionalni vodovod Crnogorskog primorja Rade Gregorovic. Jan Smerek je po potpisivanju ugovora izjavio kako je VSZ jos prosle godine razmatrala mogucnost o izgradnji tog projekta i da je njegova firma na konkursu pobedila nekoliko zapadnoevropskih i jednu ruski firmu.

Investicije potrebne za izgradnju vodovoda dugog 108 kilometara iznosice 112 miliona dolara koje ce, kao i tehnologiju, obezbediti dve slovacke firme: VSZ i Hidrostav zajedno sa konzorcijumom slovackih banaka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /