Cetvrtak, 10. april 1997.

REAGOVANJE BEOGRADSKIH INTELEKTUALACA NA DOGADJAJE U CRNOJ GORI

Cilj obracuna blokada demokratskih procesa

Beograd. - Dogadjaji u Crnoj Gori, vezani za politicki obracun sa Milom Djukanovicem i njegovom vladom, jos jednom su potvrdili da zivimo u partijskoj drzavi s autoritarnim karakterom vlasti - u kojoj se metodom manipulacije i zamena teza zamagljuje sustina sukoba s politickim neistomisljenikom. Ponovo je, po ko zna koji put, u politickoj i moralnoj diskvalifikaciji oponenata zloupotrebljen odnos prema Srbiji i Jugoslaviji. Tako se principijelna i ostra Djukanoviceva kritika politike aktuelne vlasti u Srbiji, u maniru dobro poznatih zatvorenih sednica komunistickih vrhuski, prikazuje kao napad na srpski narod, Srbiju i zajednicku drzavu Jugoslaviju, kaze se u reagovanju beogradskih intelektualaca na zbivanja u vrhu crnogorske vlasti, i nastavlja:

- Obracun sa odlucnim reformskim kursom premijera Crne Gore, u sustini je pokusaj da se sacuva stari i prevazidjeni politicki i ekonomski sistem, blokiraju demokratski procesi i zaustave drustvene reforme koje su uslov reintegracije Crne Gore i Srbije, odnosno Jugoslavije u Evropu i svet. Svesni velikih opasnosti koje ovaj politicki sukob moze imati po buducnost zemlje i njen demokratski razvoj, dizemo glas protesta protiv neodgovornog igranja sa sudbinom naroda i drzave zarad ocuvanja u svetu prevazidjenog sistema licne vlasti, kaze se na kraju teksta koji su potpisali:

Advokat dr Rajko Danilovic, sociolog prof. dr Sreten Vujovic, reditelj prof. Dejan Mijac, prof. dr Ratko Bozovic, knjizevnik Veljko Radovic, reditelj Vida Ognjenovic, tv-reditelj Bozidar Kalezic, vajar Kolja Milunovic, novinar Mirjana Bobic-Mojsilovic, dr Drago Dragovic, sportista Dragan Kapicic, kompozitor Zoran Hristic, dr Blazo Zlopasa, filmski reditelj Nikola Popovic, reditelj Radoslav Doric, novinar Vesna Malisic, dramski umetnik Slobodanka Kapicic, sportista Dragoslav Bozovic, slikar Vjera Damjanovic, dramski umetnik Ljubivoje Tadic, dramski umetnik LJiljana Kontic, novinar Slobodan Jokovic, dramski umetnik Vladan Gajovic, modni kreator Slavica Jokovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /