Cetvrtak, 10. april 1997.

SEDNICA SKUPSTINE SRBIJE ZAKAZANA ZA UTORAK 15. APRILA

Budzet sve manji, takse sve vece

Sudske takse ce poskupeti u proseku za oko 200 odsto, sa pojedinacnim povecanjima izmedju 50 i 1.000 odsto

Beograd. - Na drugoj sednici prvog redovnog zasedanja Skupstine Srbije, koja je zakazana za 15. april, poslanici ce razmatrati predloge zakona o zavrsnim racunima budzeta Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, zatim predloge zakona o krivicnim sankcijama, sudskim taksama i pravosudnom ispitu, kao i paket od pet predloga zakona iz oblasti urbanizma i gradjevinarstva.

Po zavrsnom racunu, budzet Republike Srbije izvrsen je svega 85 odsto, ali nije bilo rebalansa, vec je u tri navrata smanjivana budzetska potrosnja cime je napravljen balans izmedju prihoda i rashoda. Na sednici odbora najcesca primedba opozicionih poslanika na ovaj zakon bila je da je deficit u budzetu neravnomerno rasporedjen, to jest da su najneredovnije isplacivane obaveze iz oblasti socijalne zastite.

Poslanici ce u utorak odlucivati i o Predlogu zakona o sudskim taksama koje ce se povecati u proseku oko 200 odsto (pojedinacna povecanja su od 50 do 1.000 odsto) i o Zakonu o izvrsenju krivicnih sankcija koji, izmedju ostalog, regulise prava i tretman osudjenih lica, uvodi novu kategoriju zatvorskih ustanova potpuno zatvorenog tipa i regulise tretman maloletnih lica i zena sa decom.

Ako Skupstina Srbije usvoji predlog Zakona o pravosudnom ispitu, ovaj ispit ce se ubuduce polagati i pismeno, a ne samo usmeno, a rad iz oblasti krivicnog i gradjanskog prava ce pregledati ne samo strucnjaci iz pravnih nauka, vec i lektori. Predlog zakona predvidja i uvodjenje novog predmeta - medjunarodno krivicno pravo.

Poreske olaksice

Vlada Srbije dostavila je republickom parlamentu Predlog dopune Zakona o porezu na dohodak gradjana i predlozila da se usvoji po hitnom postupku i stupi na snagu nakon objavljivanja. Vladinim projektom se uvodi poresko rasterecenje licnih primanja u radnointenzivnim i niskoakumulativnim granama i produzava rok placanja javnih dazbina na prihode od poljoprivrede u ovoj godini.

Predlozenim resenjem Vlada pokusava da stvori uslove za sto brze ozivljavanje proizvodnje u granama koje su najvise bile pogodjene sankcijama. Porez se ne bi placao na dve garantovane zarade u delatnostima u kojima prosecna neto zarada u 1996. godini nije prelazila 400 dinara. Takav slucaj je, pise u vladinom saopstenju, u proizvodnji saobracajnih sredstava, rezane gradje i ploca, proizvodnji tekstilnih prediva, tkanina i proizvoda, kozne obuce i galanterije, sakupljanje i primarna prerada industrijskih proizvoda i pomorski saobracaj.

Fizicka lica koja sticu prihod u poljoprivredi, prema vladinom predlogu, porez bi placala 15. avgusta, 15. septembra i 15. novembra, sto bi im omogucavalo da obavee prema drzavi izmire nakon ubiranja letine. Ovakvim poreskim olaksicama budzet bi se smanjio za 34 miliona.

U paketu zakona koji je predlozilo Ministarstvo za urbanizam i gradjevinarstvo regulise se izdavanje gradjevinskih i upotrebnih dozvola za odredjene objekte, menjaju odredbe Zakona o stanovanju koje se odnose na nocioce stanarskog prava u zaduzbinama, menjaju se odredbe o davanju licenci firmama koje se bave gradjevinarstvom, neke odredbe Zakona o planiranju i uredjenju prostora i naselja i predlaze se potpuno nov zakon o komunalnim delatnostima.

N. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /