Petak, 11. april 1997.

DANAS U PODGORICI ZASEDA GLAVNI ODBOR DPS

Sve odluke u opticaju

Informativni sastanci - odrzani u Niksicu, Podgorici i Bijelom Polju - protekli su u izuzetno tolerantnoj atmosferi. U Niksicu Djukanovic docekan aplauzom, a na podgorickom skupu Bulatovic dobio podrsku

Podgorica. - Danas ce u Podgorici zasjedati Glavni odbor Demokratske partije socijalista na kojem treba da se donese konacna odluka o aktuelnoj polarizaciji medju rukovodiocima vladajuce stranke. Sjednica je bila zakazana jos za proslu srijedu, ali je, na intervenciju radnika niksicke Zeljezare, odgodjena za danas, kako bi se u bazi objasnilo oko cega je doslo do sukoba izmedju Momira Bulatovica i Mila Djukanovica.

Informativni sastanci odrzani su u Niksicu, Podgorici (prekjuce) i Bijelom Polju (juce). Prema dobro obavijestenom izvoru "Nase Borbe", u Niksicu predsjednik Bulatovic nije dobio podrsku, dok je "Djukanovic docekan aplauzom". U Podgorici, prema istom izvoru, je rezultat izjednacen, mada nije jasno ko je odredjivao sastav ovog skupa.

"Sastanci proticu u izuzetno tolerantnoj atmosferi. Odnosi dvojice lidera DPS-a su kao i ranije, tolerantni i sa medjusobnim uvazavanjem" - tvrdi izvor blizak struji predsjednika Bulatovica i naglasava da su "u clanstvu glavne nedoumice oko uloge DPS-a u drzavnoj vlasti i kadrovskoj politici izvrsnih organa" i da je "vazno da nema sporova oko Jugoslavije". Na sastancima u Niksicu i Podgorici predsjednik Bulatovic je ostao dosljedan zakljuccima GO DPS-a da su "promjene u Vladi nuzne", dodajuci da "niko nije trazio smjenu premijera Djukanovica".

Inace, predsjednik Vlade Milo Djukanovic odgodio je za juce zakazanu konferenciju za stampu, na temu "O aktuelnim politickim i ekonomskim pitanjima u Crnoj Gori", zbog, kako je saopstio Republicki sekretarijat za informacije, "nastavka konsultacija u Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore".

Kako ce Glavni odbor DPS-a reagovati na izvjestaje sa "informativnih sastanaka" - tesko je reci. Izvor blizak predsjedniku Bulatovicu smatra da "postoji manevarski prostor za razne odluke".

U medjuvremenu je Republicki odbor Saveza penzionera i invalida rada na svojoj vanrednoj sjednici dosao do zakljucka da je "izrazena zabrinutost trece generacije zbog posljedica koje mogu prouzrokovati nesuglasice u politickom vrhu Republike".

Podsjecajuci rukovodstvo DPS-a da oni predstavljaju 77.000 crnogorskih penzionera i da "najmanje jos toliko misli kao i oni", penzioneri smatraju "da njihove nesporazume nece zaboraviti ni istorija ni narod". Garnituri na vlasti zamjeraju sto su dozvolili da im se u politiku mijesaju sa strane" i "umjesto daljeg raskola traze mir u Republici i slogu u partiji na vlasti", sugerisuci da "diskriminaciju licnosti treba zamijeniti kompromisnim rjesenjima".

Izvrsni odbor Saveza studenata Crne Gore u svom saopstenju za javnost smatra da "Crna Gora ima dovoljno intelektualnih sposobnosti da sama rijesi nastalu situaciju, bez bilo kakvog informativnog i politickog nametanja druge federalne jedinice". "SSCG ne interesuju bilo kakve kadrovske i personalne promjene u bilo kojim partijama i rukovodstvima, ali o sudbini crnogorskog naroda mora odlucivati on sam, na osnovu objektivnih i pravovremenih informacija" - naglasava se u saopstenju.

Studenti posebno zahtijevaju od RTV Crne Gore da "svojim prilozima ne produbljuje psiholosku krizu naroda Crne Gore, uzrokovanu najnovijim politickim dogadjajima".

B. Cani
B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /